Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2019 12:12 - Eфектът на Дънинг-Крюкер
Автор: hloris Категория: Други   
Прочетен: 804 Коментари: 7 Гласове:
13

Последна промяна: 15.12.2019 12:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg




"Когато се опитваме да придадем смисъл на света,работим с нашите съществуващи знания и парадигми,и след това системно търсим информация,която потвърждава тези идеи.Ние отхвърляме противоречащата им информация като изключения.И така пресявайки нашата опитност,в края на краищата си създаваме едно фалшиво познание."

Ефектът на Дънинг -Крюгер обяснява склонността ни да ценим високо това фалшиво наше познание.И колкото е по-ниска нашата компетентност,толкова по-упорито и самоуверено браним ненаучните или недоказаните си вярвания.

На който му е интересна теорията на ефекта на Дънинг-Крюгер,то да прочете цялата статия ето тук image


пп.Посветено на всички,които винаги са непоколебими в своята единствена правота,базирана единствено на собствения им ум.

Умът е този,който поставя най-големите ни препятствия и решетки към нашите осъзнати намерения,особено когато му липсва гъвкавост.
А какво е гъвкавост на ума?!?
Умението да погледне на една ситуация,проблем,или действие под всички възможни ъгли,т.е. ума ни трябва да притежава изследователски дух,да има очите на едно дете,т.е.
да гледа на всичко с неподправен искрен интерес и любознателност.

А вие какво мислите по въпроса?

Още  за ефекта на Дънинг-Крюгер,или защо глупаците се мислят за умни и страхотни,то
четете и тук image




Гласувай:
13



1. hloris - Хъм...
15.12.2019 12:32
и по-добре да изглеждаш глупав в нечии "незрящи очи",отколкото да изглеждаш такъв в своите собствени....на това му се казва да имаш точна и правилна себеоценка,базирана на изстрадан,собствен житейски опит.

Една компетентност не е нищо друго освен опитност,в повечето случаи почерпена от чуждата такава,и каква е ползата от нея?!
След като не следваш себе си,а следваш някой си,или някакво си учение,къде в случая е твоят,собствен път?!
цитирай
2. misteriavechna - Умението да погледнеш критично върху себе си,
15.12.2019 12:42
дава възможност да осъзнаеш, че си доста встрани от центъра на Вселената и тя не се върти около теб. Тук в блога има много ярки примери на разцентровани претенции за център.
цитирай
3. ivoki - Само глупаците "знаят"
15.12.2019 13:10
Само глупаците "знаят"всичко.
Умните се учат всеки миг !
цитирай
4. hloris - misteriavechna...
15.12.2019 20:24
misteriavechna написа:
дава възможност да осъзнаеш, че си доста встрани от центъра на Вселената и тя не се върти около теб. Тук в блога има много ярки примери на разцентровани претенции за център.


Самокритичността е присъща единствено и само на здравия разум,който осъзнава ,че е само частица от Вселенския такъв,малък прозорец,който ни дава поглед върху света.

Самокритичността сама по себе си е признак на емоционална зрялост и себе осъзнатост каква малка прашинка си в огромния свят,който те е заобикаля,едно парченце от пъзела,наречен Вселенски разум.
цитирай
5. hloris - ivoki
15.12.2019 20:27
ivoki написа:
Само глупаците "знаят"всичко.
Умните се учат всеки миг !


И от всеки във всеки един миг.
Защото осъзнават колко е нищожно тяхното познание,
а стремежът към знание е този,който отличава търсещият,умният човек от самодоволния глупак,който се има за цялостна,при това завършена перфектна форма като Божие създание,но дали е така?!
цитирай
6. hloris - krumbelosvet
15.12.2019 20:37
krumbelosvet написа:
Тия Дънинг и Крюгер дават чудесна идея за една от главните пътеки към нашите предразсъдъци. Поздравления за тая чудесна идея!
Но хилядолетия преди Крюгер, "естественият подбор" на побеждаващите народи, е довел до... съвещанието, съветът и главно ВОЕННИЯ СЪВЕТ. Тоя съвет е най-добрият в човешките възможности инструмент "да се погледне... под всички възможни ъгли". Е, "всички" може само Бог, може би.
Блестящ пример е една грешка на... Лев Толстой.
В най-великия роман на Русия, а май и на света според Хемингуей, Толстой търпи провал в прословутия си Епилог. Той търси аритметично равенство между причините за войната и грандиозните сетнини - смъртта на стотици хиляди, пропътували от единия до другия край на Европа, страдали, пели, любили, яздили, убивали, викали "Вив л,емперьор"... И понеже НЯМА такова равенство, обяснява всичко по любимия си начин - с Бога.
Толстой е познавал Библията. Там има едни знаменателни думи "колко е малко кърмилото (корабният рул), а какъв голям кораб насочва". Това е самата чиста идея за УПРАВЛЕНИЕТО!!! Но науката за управлението е създадена 74 години по-късно от гения Норберт Винер. Уви, величието на много бисери от Библията, ако не всички, става ясно с голямо закъснение. Иначе светът щеше да е прост...


Kазват,че в Библията като четиво е скрита цялата история за произхода на човека,на неговите пороци,грешки и слабости,но...проблемът произлиза от това,че много малко хора,да не кажа единици са тези,които могат,имат призванието да я "четат" така,т.е. да придадат блестящ външен израз на това,което е скрито зад редовете.
Да,именно от неумението да "сдъвчем" това,което ни е поднесено в нея под формата,под която е направено,е причината за всички злини и нещастия,които човечеството си причинява само,защото то вече не във формата,и с идеята,с която го е създал Бог....Причината е че то вместо еволюция е претърпяло деградация в духовен аспект,който е обратно пропорционален на еволюцията в чисто материален план.
цитирай
7. krumbelosvet - Дума дума отваря
15.12.2019 22:07
но то няма край.
Весели празници!
Както пеят Васил и Силвия, "Моля се аз, Бог да е с нас..."
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: hloris
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2195775
Постинги: 1192
Коментари: 5412
Гласове: 17875
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031