Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.01.2017 17:39 - СЕДЕМ ПРИЧИНИ, ЗАРАДИ КОИТО ДЕЦАТА НИ ЛЪЖАТ
Автор: yurukova Категория: Изкуство   
Прочетен: 453 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 12.01.2017 12:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

СЕДЕМ ПРИЧИНИ, ЗАРАДИ КОИТО ДЕЦАТА НИ ЛЪЖАТ

 

         Децата са прелестни създания.Те са всичко за нас. Нашата радост, надежда, мечта и гордост. Дори, когато пораснат и започнат сами да се грижа за себе си, те си остават деца за своите родители. Но има моменти, когато ни и разочароват. Всеки родител остава огорчен, когато разбере, че детето не му казва истината. Но защо се получава така?!

  1. Една от основните причини, поради която децата изричат лъжи е страхът. Направили са беля и се страхуват да не ги накажем. Не са оправдали очакванията ни и пак не ни казват истината. Изкарали са ниска оценка и ето, че лъжата е готова. Имат си приятел, когото не харесваме и те, за да са с него, ни лъжат.

  2.  Но, за да ни лъжат нашите деца и ние самите имаме вина. Не се отнасяме с нужното уважение към тяхната личност. Не сме създали приятелска обстановка и отношения с тях, за да могат да ни доверят и „най –страшната” си тайна. Ние трябва да бъдем преди всичко приятели с децата, за да ни имат доверие. Липсата на доверие между родители и деца също създава отношения, които са пречка за искрено общуване.

  3. Децата ни искат да се гордеем с тях. Да изглеждат в нашите очи по-добри от техните връстници и затова понякога си измислят неща, с които да блеснат пред нас и да ни се представят в по-добра светлина.

    Една от основните лъжи при децата е, че учителите са ги похвалили в училище. Другите деца не са се били справили с възложените задачи, но те са направили всичко по най-възхитителния начин и учителите им са много доволни от тях. В повечето случаи обаче нещата не стоят така. Понякога самите родители предизвикват този вид лъжи. Те срявняват своите деца с техните приятели, съученици, връстници. Сочат колко са по-добри другите и се отнясят негативно към грешките на децата си. Дори им се присмиват.

  4. Децата не желаят да не им се присмивате както вие, така и техните въстници, затова прибягват до лъжата. Насърчавайте децата си да станат по-добри в нещо. Но присмехът едва ли ще ги накара да се амбицират за това. Най-много да ги озлоби.

  5. Децата искат да приличат на някого. Те общуват с определени хора-техни връсници, приятели, съученици. Моделите на поведение, които са пред тях, ги карат да постъпват така, както постъват другите. Ако средата, в която живеят ги подтиква към лъжи, ако хората, с които общуват не казват истината, то и децата много често ще заприличат на тях. Сред такива групи, където ценностите са променени, това да излъжеш родителите си е едва ли не геройство и по този начин те се издигат в очите на членовете на групата.

  6. Филмовите и литературните песонажи също формират определени качества у децата, тъй като те искат да подражават на тях. Децата харесват определен  герой, като не могат да формират критично отношение към неговите негативни черти и именно по пътя на подражанието е възможно да започнат да си измислят някои неща или направо да лъжат.

  7. Трява да сте сигурни, че ако самите вие не казвате истината и често послъгвате, то тогава ще бъдете пример за тях и те ще мислят, че това да не казват истината е в реда на нещата. Дори да се опитате да им посочите, че това е вреден и негативен навик, те няма да ви повярват, защото и вие самите го правите.

    За въпроси: tainata@dir.bg.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: yurukova
Категория: Изкуство
Прочетен: 258406
Постинги: 186
Коментари: 84
Гласове: 258
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031