Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2019 23:44 - Колеги, колко струва паметникът на Съветската армия в София?))
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 1557 Коментари: 3 Гласове:
11

Последна промяна: 25.06.2019 23:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
След тази новина, появила се на сайта днес. бг,  https://www.dnes.bg/obshtestvo/2019/06/25/shte-ima-li-zatvor-za-oskverniavane-na-ruski-pametnici-u-nas.414436 аз счетох за нужно, като миналогодишен и по-миналогодишен участник в Големия бой за паметниците, да се изявя тук, колеги, още повече, дето насреща не йе нито руският посланик у нас, който да се изявява публично заплашително в смисъл, че не било културно да се драска по паметника на Съветската армия в гр. София, нито йе някакъв си говорител на руското Външно министерство (йок, не помня какво каза тая дама, мойе и да не йе по тоя въпрос), нито е руското Министерство на културата, колеги, ами най-вече е Министерството на отбраната на Русия, един достоен противник, в борбата за паметниците.  
И така, колеги, в момента няма как да пусна коментара си под статията за тая новина в днес. бг, нещо ми е блокирало страницата (това може и да съм самата аз, не зная, троля не е някой зъл хакер да ги знае тия работи), обаче така, както е постановен въпроса, мислим, че от руското Министерство на отбраната, биха могли, при определени условия - да заплатят за бетона, употребен за паметника, както и за неговото почистване през годините, както и за услугите на архитект, работници, скулптор и който е там, и да си го демонтират, отнасяйки го у дома, като вид ракета, тц.... 
Обаче, колеги, аз питам тук - не питам дали мислите, дали трябва да има паметник на Съветската армия, а дали сте съгласни, в името на добрите отношения с Русия, тойест това, да мойем да ходим там, поне като посетители в техните елитни библиотеки и университети, да гледаме като туристи Санкт Петербурга и да му се възхищаваме в блога си и във фейсбука, да пишем тука за Достоевскаго и за Пушкин, свободно, питам аз, дали вие искате тези паметници да бъдат демонтирани и изпратени в Русия? Пу, щях да напиша обратно, дори и аз забравям, колеги, че те са създадени от български архитекти, от български скулптури, по тях са работили български работници, паметниците са разположени на български земи, затова питам - вие готови ли сте да престанете да се снимате пред тоя паметник, да го сочите като ориентир на близки и приятели, да гледате със съжаление дори покачилата се пет пъти цена на един нов комикс за Пловдив, който се появи с "Альошата" на корицата си... 
Аз лично не съм. Не съм софиянка, колеги, и ми личи. А и в моя град няма толкова виден паметник на съветската армия в центъра - само една група партизани с вериги, и до тях фигурата на свободата на висок постамент, която преди държеше шмайзер, ама някой от кметовете ни побърза и го смени с факел. Малко смешновато, ама няма кой да направи "Альошата" по-малък, нито някой ще спре хората да протестират пред паметника на Съветската армия. 
Колко ли струват, колеги, на практика, тия паметници?)). Осемдесет години история, бря, доста пари ще са.... Ще се озорят от руското министерство на отбраната, тц, ама да видим). 
Аз лично, искам да видя, колеги. Щото те от години отказват да платят само почистването на паметника на Съветската армия. Да. Или поне, не го признават публично))). 
Колеги, не засягам въпроса с други паметници, създадени в по-стари времена, това Конят и "Александър Невски", Руската църква, и пр. тъй като засягането на този въпрос, би засегнало пряко руското министерство на културата, нещо, което ми е неприятно, защото в този законопроект, не става въпрос за подобни паметници - тоест, литературните наследства на Достоевски, Пушкин, описанията на Санкт Петербург, елитните библиотеки и университети.... 
Трол полковник от публично разузнаване на България - Елисавета Ненчева), поздрав до всички тролоци, и до колегите от Русия също). 






Гласувай:
15



1. lado - на робите
26.06.2019 20:40
трее да има паметник на армията, окупирала ни без нико да пукне с даже с пищов срещу нея...дееба и герчното уж племе...дееба и митологиите...апропо - блог.бг е кенеф
цитирай
2. eloiz - Ладо,
26.06.2019 23:08
ми не е кенеф, блога, виждаш ли - щом са те пуснали тук, да пишеш тук, да се изказваш и срещу тях, значи не е). Иначе, за паметника, ами, колега, трябвало е да го има, щото иначе, мое да са били повече жертвите, от наша страна.... Нека не забравяме, че националният елит си е заминал, но е можело, колега, да бъде и по-зле, мислим, че е добре, дето сме се разминали, само с тоя паметник). Макар че и това е спорно, да ви кажа, колега, и някой би трябвало да дойде и да спори и по този въпрос, все пак българите винаги са били разумен и трезв народ, каквото и да им е минавало през главата). Надявам се да си останат такива.
цитирай
3. eloiz - Между другото,
26.06.2019 23:22
аз бих искала да напомня още веднъж историята на жената, която срещнах в Бусманци - тя беше загубила в дните около началото на окупацията на България нейн роднина - изведен пред очите й от къщата, дълго време мъжът се е считал за изчезнал, докато един ден не я срещнал друг мъж, и й казал, че тялото на нейния роднина било заровено в пясъка на брега на река Искър. Изчезналият не бил нито министър - председател, нито висш офицер, но жената го помнеше.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1651721
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031