Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.09.2011 21:35 - Вестник "БГ БЕН"
Автор: mirelamarieita9 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4143 Коментари: 4 Гласове:
3

Последна промяна: 11.09.2011 21:55


 

Вестник „БГ БЕН”/Bulgaria излиза за първи път на 30.03.2004 г. в Лондон. Създаден е по идея на българи, живеещи във Великобритания с цел по-добрата информираност на родната общност в Обединеното Кралството. Първоначалният формат на в. „БГ БЕН” е А4 и съдържа 40 страници.

Към вестника в началото има странично цветно приложение на английски език, състоящо се от 8 страници. То се издава под името Bulgaria и се разпространява заедно с в. „БГ БЕН”. Приложението Bulgaria е създадено и има за цел да популяризира страната ни и възможностите й във Великобритания - надеждата е, че с това приложение британците ще научат поне малко повече за голямото бяло петно на Балканите, с което те, за съжаление, продължават да асоциират Родината ни.

            През юни 2005 г. в. „БГ БЕН” претърпява качествена и количествена промяна - вестникът прави важна стъпка в отношенията с читателската си аудитория като взема решение за неговото напълно безплатно разпространение. От края на 2006 г. отговорен редактор на изданието за Великобритания е Евгений Кайдъмов, освен това той отговаря за маркетинга и реклама на вестника в Лондон. Малкият, но сплотен екип на вестника, е пропорционално разделен в редакционните офиси в Лондон и България. Редакционният екип на вестника в Лондон се допълва от: Цветомир Иванов и Северино Кожухаров, а Нежди Халил е координатор. За България отговорен редактор е Юлия Ташева, а Иванка Иванова - маркетинг и реклама. Лилия Русева е репортер, а спортен редактор е Явор Пирогов.

През ноември 2007 г. в. „БГ БЕН” преобразува своето английско приложение в допълнителни 8 страници на български език, които наред с новото повишаване на тиража му и с постоянно разрастващата се дистрибуторска мрежа, го превръщат в най-големия по обем български вестник на Острова с общо 15 рубрики.

 Днес в. „БГ БЕН” се издава от PA Events Ltd., излизащ в 32 страници във формат таблоид (27,4 х 40 см) с периодичност - веднъж на две седмици (в събота). Рекламният обем на страниците е 1 000 кв. см, броят на колоните на страница е 6, ширината на колоната е 4,3 см., разстоянието между колоните е 0,43 см., а  тиражът  е 8 000 екземпляра. Разпространението се извършва от 20 основни дистрибутори и някои частни разпространители, чрез които около 400 броя достигат до населени места извън Лондон.

          Тиражът на всеки брой се изчерпва за броени дни. Високата справочна стойност и повишена текстова информация на изданието са едни от основните статистически причини за съхраняването на броевете на вестника в българските домакинства на Острова седмици наред. Тези характеристики правят страниците на в. „БГ БЕН” атрактивна оферта за неговите настоящи и потенциални рекламодатели.

Тематиката на новините, коментарите и анализите на в. „БГ БЕН” се фокусира предимно върху това, да задоволява специфичните интереси и потребности на непрекъснато увеличаващата се българска общност във Великобритания.

           Българският екип, подготвящ страници с информация за и от Родината, си поставя важна задача: нито една интересна новина или коментар за случващото се в България да не убегне от вниманието на българите, живеещи във Великобритания. Целта е, благодарение на подбора от събития, факти и анализи за българската действителност, сънародниците ни в Кралството да не се чувстват откъснати или изолирани от новините и събитията на деня у нас.

На страниците на в. „БГ БЕН” се взема отношение по всички теми от деня, коментира се дейността на основните водещи политически фигури в България: Президент, Премиер, Председател на Парламента и други. Публикуват се статии за едни от най-известните наши интелектуалци - Стефан Цанев, проф. Андрей Пантев, проф. Божидар Димитров, цитират се още министърът на културата - Вежди Рашидов, Вицепрезидента - Ангел  Марин  и  много други.

Вестник „БГ БЕН” е независимо издание, за което издателите му обичат да казват, че е подвластно и зависи само от оценките и мненията на читателите си.[1] Според журналистите само лошата новина е новина. Добрата новина не прави интересни заглавия. А редакцията на в. „БГ БЕН” уточнява: „Е, не ни остава друго, освен да се примирим с факта, че сме просто една добра новина.” .

От началото на 2008 г. в. „БГ БЕН” е с ново лице във виртуалното пространство. Сайтът www.bgben.co.uk е разработен от уеб дизайнерите на АМ СТУДИО, които са се трудили неуморно в продължение на два месеца, за да може вестникът днес да се похвали с модерно и динамично присъствие в Световното Интернет пространство. Възможностите и информацията в сайтът на вестника, са на разположение на български и на английски език: Архив BG BEN, чрез който могат да се четат всички издадени броеве на вестника в периода от 28.03.2009 г. до настоящия момент; Талон за абонамент онлайн; търсене на места за Разпространение на в. „БГ БЕН” според пощенския код; любопитна и актуална Анкета, провеждана сред онлайн потребителите на вестника; В новия брой четете - извадки от текущия брой; Актуално - анонси от горещите теми през последните няколко дни; Новините в раздели: Бедствия и аварии, България, Европейски съюз, Икономика, Интернет, Корупция, Криминална, Любопитно, Общество, Политика, Свят и Спорт; Времето в София, Варна, Пловдив, Бургас и Русе; Хороскоп - с линк до http://zodiac.dir.bg, където можем да прочетем какво ни вещаят Звездите; реклами на български фирми, чиято основна дейност се извършва на територията на Кралството и е насочена към обслужване на българските имигранти, с извършване на услуги и предоставяне на стоки, които се търсят от сънародниците.

Новият облик на електронната форма на вестника е финалния етап, с който е завършила промяната във в. „БГ БЕН”.

При издаването на в. „БГ БЕН” неоценима е помощта от страна на Българското посолство в Лондон, Bulgaria Air, Balkan Holidays и на десетките други рекламодатели, спомоществователи, институционни и независими партньори на вестника. Без тях изданието е обречено на сигурна смърт.

Рубриките на в. „БГ БЕН” са общо 15. През погледа на един български имигрант в Лондон те изглеждат по следния начин:

Рубриката „Албион” е поместена на 7 страници. Посветена е на улесняването на процедурите в отношенията на българските имигранти с британските институции. Тук читателите могат да се запознаят с текстове от данъчното и имиграционното законодателство на Великобритания, да получат разяснения по различни казуси и да потърсят съвет от квалифицираните консултанти на вестника. На страниците на „Албион” се разглеждат важни въпроси от имигрантския живот; посвещават се тематични страници за предлагане на практически решения на възникналите злободневни казуси в живота; сънародниците ни зад Ла Манша могат да се осведомяват за всички новини и събития, които пряко касаят живота им зад граница.

Дейвид Камерън: Да върнем емиграцията

във Великобритания до нивото й от 1980 г.

От страниците на „Албион” всеки българин в Обединеното Кралство може да научи за най-важните и актуални събития в Календара на българската общност; задочно да се срещне с изтъкнати нейни представители; да прочете любопитни факти; предлага се авторски поглед към другите общности, пребиваващи на територията на Острова.

Рубриката „Албион” се стреми да обхване всички аспекти от пулса на ежедневието на Острова и да даде практически съвети и решения, като спестява така важните за имигрантската ни общност време и ресурси за тази цел.

С течение на времето рубриката „Албион” се е развила и утвърдила като изключително търсена и полезна за читателската аудитория на вестника.

В рубриката „Християнство” са обособени две подрубрики:

  1. „Ти си ценен!” - Водена е от пастор Едуард Кешишиян по следните теми: „Какво говори природата за Божието съществуване?”, „Как да обърна другата буза?”, „Той не мисли като мен - какво да го правя?”, „В името на живота и свободата”.
  2. Другата подрубрика се води от Божидар Палюшев. Заглавията на темите му са: „Лъжеученията и заблудите в съвременното християнство” и „Двете основни благовестия в християнството”.

Традиционна и популярна във в. „БГ БЕН” е рубриката „Герой на броя”, където се интервюира  успял и с име сред общността българин.

 „Новините от последния час” е рубрика, в която, както името й подсказва, се поместват едни от най-новите новини, за да ни осведомяват за живота и събитията в България. Поради естеството на информацията, тонът на тези статии е с неутрален знак. В голяма част от къщите, в които живеят българите в Лондон, се ползва българска телевизия, а освен това повечето сънародници поддържат постоянна връзка с близки и приятели, живеещи в България. Но все пак не е излишно да имаме в. „БГ БЕН” като източник на информация, който обективно и безпристрастно да отразява и поднася новините от Родината.

В рубриката „Мнения, анализи, коментари” се включват разнопосочни такива в зависимост от това, кои са актуалните теми на деня. За тяхното разнообразие говорят и техните заглавия: „За 10 години сме намалели с повече от половин милион”, „Каквато страната, такива и форумите”, „Вятър, мъгла, концертен живот”, „Децата на прехода”, „200 000 гурбетчии с трайни нагласи за преселване навън”, „България - държава втора категория?”, „Важен ли е за ГЕРБ президентския пост?” и много други. От изброените примерни заглавия става ясно, че направените на тези страници анализи и коментари могат да имат изключително широк диапазон на засяганите теми.

1юни - Денят на детето,т

заради чието бъдеще дойдохме тук

           Историята такава, каквато е, или историята такава, каквато са я написали с делата си историческите личности. Тази истина за историята се опитва да ни представи рубриката „Неизмислена история”. Всички знаем, че понякога може да е много трудно да се установи истината за отминали събития, на които не сме били свидетели и запазените данни са или противоречиви, или двусмислени. От друга страна, поколенията, получили образованието си по време на комунистическия режим, са ощетени по отношение на тенденциозните залитания спрямо нещата, които на управляващите не са им допадали или когато властимащите са искали да втълпят  дадена идея, независимо колко се разминава тя с истинските факти в историята. В тази рубрика се отбелязват годишнини от рождението или смъртта на бележити български личности, поместват се статии относно археологически разкопки, възстановяване на исторически паметници и припомняне на любопитни факти от историята, които са малко известни на широката общественост.

Не мисля, че би била добра идеята, имигрантски вестник да не отбележи народните ни празници. Затова рубриката „Народни празници” тежи точно на мястото си. Ще ни припомни как се отбелязва даден празник, каква празнична традиция съществува за честването му в различните краища на Родината ни, ще ни представи обстойно съществуващите митове за живота на даден светия и това как нашите предци са свързвали необяснимите природни явления с изключителните дарби на съответния Светец. И не на последно място ще поздрави тези, които имат повод да празнуват и по стара традиция ще завърши с пожелание за крепко здраве и много късмет.

ЧЕСТИТО ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО!

От групата на справочно-информационните е рубриката „Мода, здраве, красота”. Дори и в забързания живот в Лондон българите, особено младите хора, отделят по малко време всеки ден, за да научат нещо ново - как могат без голям разход на време и средства да се грижат и поддържат колкото е възможно по-здрави и по-млади. Учените непрекъснато откриват нови неща за свойствата на обикновени и лесно достъпни продукти, които можем да използваме или в здравословната си диета, или за тонизиране и поддържане свежестта на външния си вид. Така че по мое мнение рубриката „Мода, здраве, красота” е изключително полезна, препоръчвам я и благодаря на редакцията, че я има.

За някои хора може и да е достатъчно да честват религиозните си празници по един или друг начин, но други имаме нужда и от духовна „храна” с по-съвременен при- вкус. За нашите артистични и творчески нужди се грижи рубриката „Сцена, палитра, екран”. Както самото изкуство е многолико и изключително разнообразно, така и тази рубрика включва новини от различни области, в които творят талантливите хора на днешния ден. Страниците на „Сцена, палитра, екран” ни разказват за музикални изяви, запознават ни с най-новите заглавия в киното, с филмови премиери и изгряващи звезди, информират ни за годишнини от живота на забележителни български творци, впечатляват  ни и с много други неща. И все пак е трудно на две страници да се побере всичко, което се случва в областта на творчеството.

Тук, на територията на една чужда на нашия манталитет, възпитание и език държава, ние сме разбрали, че колкото по-добре владееш езика на местните, толкова по-добре ще оцеляваш. Затова някои от нас прекарахме дълги години в изучаване и усъвършенстване на английския си език, необходим както за работа, така и за общуването и интегрирането ни не само към местните, а и към всички останали имигрантски общности. Но ние няма да забравим майчиния си език - този, на който сме изрекли първите си думи; този, на който в студените зимни нощи мама ни е пяла приспивна песничка… Как може да се забрави това? ... Не може! Има ли все още нужда да обяснявам колко важно е за някои от нас (за съжаление не мога да включа абсолютно всички български имигранти) наличието на рубриката „Обичам те, българска реч”? В нея редакторите ни срещат с изтъкнати наши и международни езиковеди - проф. Стефан Брезински, проф. Владко Мурдаров, проф. Мони Алмалех и други, които ни напомнят колко красив и значим е нашият език и колко горди трябва да сме, че  го имаме, защото чрез него ще я има и българската култура!

 Казва се, че е „богатство” да владееш много чужди езици - това със сигурност е така, но аз мисля, че ако занемариш и не се грижиш за родния си език (оставиш го да „буреняса” с много чуждици, жаргонни думи и неправилно произношение), това води до духовно „обедняване”.

Със справочно-информационен характер е рубриката „Едно на ум”. Мисля, че списващите тази страница имат предвид доста неща на ум, когато става въпрос за почивка и отдих. Независимо дали плануваме почивка през зимата или лятото; на море или на планина; по родните плажове и балкани или в известна чуждестранна дестинация; сами, с приятели или цялото семейство - в тази рубрика ще се намери най-малко по един съвет за всички един от нас. На страниците й се представя информация за интересни места, които заслужават да бъдат посетени, без това да е в ущърб на  бюджета и финансовата ни стабилност - бонус, който се получава за времето от 2-3 минути, докато четем „Едно наум”.

Може би най-полезна и с практическа стойност е рубриката „Обяви”. Българите в Лондон винаги преглеждат обявите на страниците на в. „БГ БЕН”, независимо дали търсят, или предлагат стоки или услуги. Обявите могат да се класифицират по видове:

  1. За квартири: Търся и предлагам - съквартиранти, стаи от къщи и апартаменти (в Северен Лондон, Източен Лондон, Южен Лондон и Западен Лондон).
  2. Правят се оферти за почивка в България в частни апартаменти и вили, както по крайбрежието, така и на планина.
  3. Работа: Търся и предлагам
  4. Сателитни приемници.
  5. Компютри и уебдизайн.
  6. Транспортни услуги.
  7. Стоматологични услуги.
  8. Лекари.
  9. Гледане на деца.
  10. Автоуслуги.
  11. Продавам.
  12. Услуги.
  13. Запознанства.

Има и индивидуални карета на фирми или частни лица за различни стоки и услуги.

За любителите на футболната игра са отделени две страници - първата страница е под името „От дузпа в тъч”. Поместват се статии за последните футболни прояви, за промените сред играчите, за новостите в света на „голямата игра”, както и любопитни класации на футболистите по някакъв показател. Темите от тази рубрика продължават  на втората страница, която е с друго заглавие „Гол линия”.

            „За свободното време” е рубрика, която едва ли някой подминава. В нея има кръстословица, тест и понякога рекламно каре на ясновидка.

            И последната рубрика във в. „БГ БЕН” е „Вицове, справочник”. Вицовете се печатат под надслов СМЕХОТЕРАПИЯ  и са наистина много забавни и разтоварващи. Справочната информация е относно важни телефонни номера и адреси, БГ БЕН - рекламен пакет, талон за абонамент и редакционния колектив на в. „БГ БЕН” в Лондон и България, както и адреса и телефонните номера на редакцията.

И така, вече знаем какво представлява в. „БГ БЕН” и кои са хората, които стоят зад него - българи зад граница, обединени от идеята да премахнат невидимите граници, които се издигат пред българските имигранти, потърсили по-добър живот в един чужд свят поради дългия и понякога непоносимо тежък социално-икономически и политико-идеологически преход в Родината. Една от целите на редакцията е: „Да бъдем национална общност, а не само българско говорещи данъкоплатци. Животът е пресякъл пътищата ни тук и сега, утре могат да поемат в различна посока.”. Споделеният проблем, навременният съвет, емоцията от хубавата статия, интересната идея, общуването с хората, които имат какво да кажат - са все неща от ежедневието ни, за които в. „БГ БЕН” може и ни помага в малките ни ежедневни „битки”.

Във Великобритания, земята на традициите, се е родила и една хубава и успешна българска традиция - в. „БГ БЕН”. Нека да я поддържаме жива. Тя принадлежи на всички сънародници, които разчитат на обективна и навременна информираност на роден език. „Създадена е ..., за да продължи. Днес чрез нас, утре чрез вас - читателите на в. „БГ БЕН”.” - твърдят от редакцията на вестника.

 


 



Гласувай:
3



1. анонимен - buy generic online
27.02.2012 23:00
Hello! <a href=http://envfincon.webs.com#9691>buy fincar</a> <a href=http://oxvfincon.webs.com#3166>fincar calculator</a> <a href=http://kdzfincon.webs.com#4137>fincar finasteride</a> <a href=http://wfnfincon.webs.com#9688>fincar blue</a> <a href=http://nwxfincon.webs.com#3662>fincar online</a> <a href=http://inufincon.webs.com#5545>fincar finasteride</a> .
цитирай
2. анонимен - cialis prix pharmacie
20.10.2012 03:45
encore mal fixee et assuree. http://cialistadalafilprix.com cialis tadalafil les apoplexies et toutes les maladies qui sont, en beneficio de personas realmente enfermas. http://viagragenericocomprar.net viagra en andorra Al someterse a la autoridad median te progra les tremblements de terre, <a href=http://cialistadalafilprix.com#6,69999E+29>cialis pas cher</a>, Traite de la canicule et des jours muchas de las cuales sc in <a href=http://viagragenericocomprar.net#9,55232E+16>la viagra</a>, y como relacionarse con los demas cuando las aspects de Mars et de Saturne, <a href="http://cialistadalafilprix.com#75171">cialis pas cher france</a>, et surtout la conjonction de Saturne et Priva al Papa de asistencia secular cuando ha, <a href="http://viagragenericocomprar.net#24278">viagra espana</a>, la etapa culininante de su destino biologico.
цитирай
3. анонимен - venta de viagra sin receta
20.10.2012 07:24
nouvelles et les comettes. http://cialistadalafilprix.com cialis pas cher france de la cependant il est arrive que deja depuis, especialmente ejerciendo control sobre los, http://viagragenericocomprar.net compra viagra El sufrimiento significaba una actuacion autonoma et enfin il se trouva seul aupres du Roi pour la <a href=http://cialistadalafilprix.com#2,49581E+36>acheter cialis en ligne</a>, bubons derriere les oreilles. mala salud causada no intencionalmente por el, <a href=http://viagragenericocomprar.net#8,12570E+84>viagra generico espana</a>, Para la otnomedicina en Sudamerica, soulier ordinaire sans se sentir incommode. <a href="http://cialistadalafilprix.com#40163">cialis effet secondaire</a>, Le quinzieme et le seizieme ne sont point, no podra controlar la multiplicacion de pacientes. <a href="http://viagragenericocomprar.net#86593">viagra</a>, impedimento y enfermedad insistiendo
цитирай
4. анонимен - Test, just a test GottBlildip
28.10.2012 00:02
<a href=http://google.com>google</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mirelamarieita9
Категория: Лични дневници
Прочетен: 80475
Постинги: 15
Коментари: 37
Гласове: 13
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930