Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2014 17:57 - Част III - Великобритания и САЩ и тяхната цивилизационна мисия
Автор: lubomir33 Категория: Политика   
Прочетен: 4004 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 29.05.2014 11:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
И така стигнахме до Велика Британия - “Империята, над която Слънцето никога не залязва”.
А защо не залязва? - погледнете картата.

image

Как така обаче, Англия от един мъглив остров, успява да стане  най-голямата морска империя в историята на човечеството.

Колкото и странно да звучи идеологията  за изграждане на така наречената англосаксонска империя”, се основава не на демокрацията и свободата, както обикновенно се твърди,
а на идеите за превъзходството и избраността на англосаксонската раса да цивилизова и да властва над останалите народи
.

В американският си вариант този светоглед звучи така 

Тези идеи се подхранват, а в известна степен  и създават,  от еврейското лоби в Англия и САЩ , но засега няма да се спирам на този въпрос, защото ще нагазим в дълбоките води на Световната конспирация.

Изглежда обаче, че идеите, или интересите на еврейското лоби и англосаксонската управляваща прослойка, съвпадат до известна степен.

Те не са оповестени широко в публичното пространство или обикновенно се прикриват зад някакви по-безобидни термини, като Атлантически блок или сътрудничество или „американското глобално лидерство“ или нещо от сорта, но това не значи, че не съществуват и не оказват влияние върху световната политика.

Главните идеолози на идеята за цивилизаторската мисия на англосаксонската раса, са Томас Карлайл , Ръдиард Киплинг и Хюстън Стюарт Чембърлейн (1855-1927), чието най-важно произведение – „Основи на 19 век”, излязло в Германия през 1899 г., по-късно е наречено Библията на националсоциалистическото движение от германския вестник „Фьолкишер беобахтер”.

Тук е мястото да споменем, че всъщност една голяма част от идеите на Хитлер, особено тези за расовата чистота и превъзходство, са заети всъщност от англичаните.

„Всичко, което искаме да постигнем в живота си, е онова, което отдавна съществува в Англия”.

„Само аз, подобно на англичаните, разполагам с твърдостта да постигна целите си” – провъзгласява той.

Хитлер нееднократно заявява, че той се учи от англичаните, как се завладява света и как се управлява.

А. К. Честъртън (брат на писателя Джилбърт Честъртън) не бил единственият, който смятал, че „основите на фашизма са заложени в самата британска национална традиция”.

Най-ярките носители на тази традиция били преди всичко големите и малките колониални чиновници и офицери, създатели на тайното общество „Изгубеният легион”, чиято цел била установяване на имперската власт над целия „нецивилизован” свят.

Ръдиард Киплинг пише, че в легиона може да служат „само хора със сърца на викинги”.

По този въпрос е интересно да се прочетат лекциите  на проф. Мануел Саркисянц изнесени в Хайделбергският университет

Английските корени на немският фашизъм 

Безспорно викингите, или норманите както ги наричат, които нахлуват в Англия през 1066г., оказват голямо влияние за формирането на Англия, като  една от най-могъщите монархии в Европа, като въвеждат една усъвършенствана система на управление.

Викингският дух и авантюризъм, както и уменията в корабоплаването си проличават и през следващите няколко века, когато Великобритания става Владетелка на моретата и океаните”.

Друг безспорен фактор, който спомага англичаните да се превърнат в такива владетели е протестантската религия, която със своите принципи  на скромност и целеустременост, допринася съществено за формиране на този дух.

Протестантската реформация, която възниква като протест срещу властта и подтисничеството на Папата, всъщност има голяма роля за развитието на капитализма и  обществата в Северна Европа, сред които се разпространява, а от там и за експанзията по света на същите тези народи и най-вече на англичаните.

По този въпрос е интересно да се види изследването на немският социолог
Макс Вебер -

“Протестантската етика и духът на капитализма” 

Протестантската етика учи точно на това - да живееш скромно и да се трудиш.

Един от основните принципи е този за връщането (реинвестирането ) на печалбата в производството или търговията, а не харченето и за безполезни неща, от типа на "чака-рака" и "джиджи-биджи".

Само труда може да те спаси”. “Да се трудиш значи да се молиштова са и един от основните постулати в етичните произведения на Томас Карлайл

Етика на живота ( Работете и не се обезсърчавайте)”

Друг принцип на пуританизма, е този за богоизбраността на англосаксонската раса да цивилизова останалият свят и да го управлява.

Да не забравяме, че всъщност първите заселници в САЩ са членове на протестантски секти -  пуритани и квакери.

Британската министър-председателка Маргарет Тачър -  Желязната лейди”, която е дъщеря на силно вярващ методист - протестант и самата тя възпитана в този дух, заявява:

„Когато управляваш страна като Британия – силна, с водеща роля в световните отношения в добри и лоши времена, страна, която е винаги надеждна, то трябва да си железен.“

За да се създаде една световна империя е било безусловно необходимо да се създаде и силен флот, с който да се прекосят океаните и да се колонизира света.

Испанците и португалците, които всъщност изграждат първите световни колониални империи, впоследствие губят силата си, защото със златото и среброто, които са заграбили от Новият свят, не изграждат индустрия и предпочитат да купуват от Англия и Франция промишлените стоки и по този начин богатствата им изтичат към гореспоменатите две държави.

Като прибавим и загубите им от английската флота, както и пиратските набези на английските пирати, картината се изяснява.

Англичаните залагат именно на флота, като първоначално първите им успехи са били тези на пиратите, ограбващи испанските галеони връщащи се от Америка и Далечният Изток, натоварени със злато и сребро.

Тези пирати като Франсис Дрейк и Хенри Морган например, са били закриляни от кралицата, тоест пиратството по това време е било държавна политика - деляли са плячката и са отслабвали испанският флот по този начин.

Англосаксонската империя се изгражда с изключителна дързост и агресия, достатъчно е да споменем факта, че един английски адмирал , е бил екзекутиран на собственият си кораб, заради това, че не е нападнал французите в подходящият момент и ги е изпуснал”, така да се каже.

След този пример, следващите командири, са предпочитали да нападат без значение от това какъв ще е изхода на битката, защото са знаели, че в противен случай ги очаква сигурна смърт.

Англичаните са успели да унищожат съперниците си в стремежа за световно господство Испания и Франция, разгромявайки най-вече техните флотилии.

Затова и днес английският език е един от най-разпространените по света.

Затова обаче се изисква изключителен авантюристичен дух, упоритост и смелост.

Както и вяра в собствените сили и превъзходство, ако щете.

Не става само с приказки и спомени от едно време.

В началото на XX век Германия, която междувременно се е обеднила под властта на железният канцлер Ото фон Бисмарк, се очертава като един доста силен конкурент на Великобритания на международната сцена. Но затова как англичаните успяват да се справят с тази заплаха и каква международна политика водят по принцип, ще се спра в следващата част.

След Втората световна война, Великобритания, която е загубила по-голямата част от колониите си по света, очевидно отстъпва водещата си роля в световните дела на Съединените щати, въпреки, че двете държави си остават близки съюзници и до днес.

Щатите, които почти не са пострадали от Световните войни, притежаващи огромна  индустриална мощ и ядрено оръжие, се превръщат в новият световен хегемон, заедно със Съветският съюз, който има по-скромни производствени възможности и несравнимо по-нисък жизнен стандарт, но пък също притежава солиден брой ядрени бойни глави.

Съединените щати са по същество продължение на Британската империя, или на англосаксонската доминация, ако повече ви харесва.

Философията на новата империя обаче е променена.

Тук вече не става въпрос толкова за територии и колонии, а за едни доста по-ефективни методи за влияние върху световната политика и икономика.

Известно е, че огромната част от международната търговия се осъществява в американски долари  и САЩ или по-точно Федералният резерв имат монополното право да ги емитират.

В ерата на компютрите, в повечето случаи дори и не се и налага да ги печатат, а разплащанията стават по електронен път. Федералният резерв е частна организация и действа на практика безконтролно.

Известно е, че когато масата на парите превишава стойността на стоките и услугите в една държава, тогава възниква явлението наречено инфлация, тоест парите се обезценяват.

Но когато емитираш долари, които се вливат в огромният паричен поток на световната търговия, няма как да се контролира покритието им и този факт дава възможност на Съединените щати да получават огромни количества суровини и стоки, практически срещу почти нищо.

Защо трябва да колонизираш дадени територии или държави, след като можеш да  получаваш суровините от там, срещу едни хартийки или нули в компютъра , както се казва.

Те затова и извличат в много малки количества собствените си суровини (например нефта), защото могат да го получат от чужбина, срещу долари, които на практика нямат покритие.

Външният им дълг достига колосални стойности , но те нямат никакво намерение да го платят, защото няма кой да ги застави да направят това, а и излизат с тезата, че ако света се откажел от долара като валута, то това би довело да невиждана икономическа катастрофа.

Бъдещето ще покаже дали това наистина е така.

За да бъдеш световен хегемон, обаче се изисква и това да елиминираш противниците и конкурентите си както и да си създадеш голям брой сателитни държави и държавици.

Това е една прекалено обширна тема и затова ще се спра само накратко върху технологиите за постигането и.

Американската политика към страните от Близкият Изток или по-точно към управляващите ги кланове е ясна - "Ние Ви пазим, а Вие ни давате петрол срещу долари и следвате нашите указания".

Несъгласните завършват като полковник Кадафи.

Европейският съюз и особено Германия биха могли  да бъдат най-големият конкурент на Щатите в политическо и военно отношение, но не са.

А защо не са?

Очевидно е, че американците се стремят по всякакъв начин да отслабят тези държави, като ги превърнат в политически и военни джуджета. След Втората световна война Съединените щати на практика окупират Западна Европа и изграждат навсякъде свои военни бази.

Германия на практика няма боеспособна армия, а приказките за някаква обединена европейска армия, така и си останаха приказки. Отделно, че в европейските държави непрекъснато се насаждат идеите на пацифизма, хомосексуализма и на някаква измислена демокрация, която по никакъв начин не спомага за утвърждаването на едни силни лидери, без които е абсолютно невъзможно да заемеш някакво по-значимо място в световните дела.

Днешните европейски бюрократи са по-скоро едни хомосексуалисти, или такива, които гледат да се харесат на гейовете в собствените си държави, както и да си изкарат мандата от няколко години, през който получават едни доста добри заплати и възнаграждения.

Но амбициите им спират до тук. Този факт изглежда устройва чудесно САЩ, а и до голяма степен и Великобритания.

Между другото САЩ и Великобритания продължават да се отнасят със същото високомерие към Германия и въобще към Европейският съюз и то не без основание, както ще видим в следващият постинг.

Съвсем наскоро високопоставената американска служителка Виктория Нюланд изрази много точно това отношение към Европа - “Fuck the EU”.

Горепосочените заигравки на САЩ със хомосексуализма, мултикултурализма, политическата коректност и други подобни упадъчни явления, обаче изглежда ще им изиграят  лоша шега, защото както се вижда, силна държава или империя не се изгражда с подобни индивиди или идеи”.
Те закономерно и неизбежно водят към упадък.

Очевидно е, че САЩ в момента са световният хегемон, но хегемон пред залез, защото на световната сцена започват да изплуват и нови играчи, които изглежда нямат намерение да се съобразяват с тях и прокламираните от тях ценности”.

Става дума за Турция, Русия и Китай.





Гласувай:
3



1. krumbelosvet - Чудесно,
08.11.2018 03:51
Остава само да се добави, че индустриалната революция започва на Острова (главно по географско- исторически причини), което е в основата на военните победи. А тия победи дават КРИЛА на ДУХЪТ. Което носи още лобеди и всестранен разцвет. Ние, уви, сме загубили ОТ АНГЛИЧАНИТЕ плодовете на военните си победи...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lubomir33
Категория: Политика
Прочетен: 1378259
Постинги: 413
Коментари: 710
Гласове: 1949
Архив