Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2007 23:04 - Тетралектични предпоставки за раждането и развитието на философията 2 /продължение 8/
Автор: begetron426 Категория: Технологии   
Прочетен: 1153 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 07.09.2007 23:11


Карл Маркс:“Въпросът за това, притежава ли човешкото мислене предметна истинност, не е въпрос на теорията, а е практически въпрос. В практиката човек трябва да докаже истинността, т.е. действителността и мощта на своето мислене. Спорът за действителността или недействителността на мисленето, изолиращо се от практиката е чисто схоластически въпрос.”
Мисленето е най-висша психична дейност на човека с което той разкрива природните закони като обективна и субективна истина на действителността. За да се превърне мисловния процес в доказана истина той трябва да претърпи проверката на опита, а когато истината е постигната директно с опита, той трябва да се обоснове теоретически, за да е пълно познанието за действителността като познаваме предмета на истината. Така получена чрез мисленето и доказана от опита истината за определена действителност може да се развива в две посоки: за постигане на нови истина за действителността и за преобразуване на действителността като човешка практическа дейност. Вторият момент е интересен, защото определената истина ще се развива в посока на практическата дейност, вредна и полезна за човека и природата. Докато при първият вариант развитието на истината ще стигне пак до възможността за прилагането и за практическа дейност. Така че се получава необходимост за изясняване на практическата дейност породена от определена истина на действителността, постигната чрез мисленето и доказана от опита.
Доказването на теоретическата мисловна истина от опита е свързано с опознаването предмета само на достигнатата определена истина на действителността. Истинската практическа дейност става възможна само чрез прилагане предмета на достигнатата истина от човека, за да произвежда предмета и на самата истина и на редица нови предмети. Така човек получава възможност чрез промяна на битието на заобикалящата го среда да постигне промяна и на своето битие. Поради това, че мисленето предхожда практиката като обобщаваща закономерна истина то не се изчерпва, а продължава в практиката като достигане на технологични изобретения. Следващата още по-тясноспециализираната крачка на мисленето е свързано с изобретението и накрая мисленето е сведено до своя минимум при производителя на предмета. От своя страна практическата дейност създава нов инструментариум за изследване, което позволява на мисленето да проникне по дълбоко в тайните на материята и достигане на нови закони. Процесът на мисленето затихва при движението му към практиката, а процеса на практиката затихва при движението си към мисленето. И двата процеса влияят за прогресивното развитие на цивилизацията ни. Мисленето е основа, а практиката е надстройка, която служи за основа на ново мислене и т. н. и т. н. Обвързването на мисленето и практическата дейност на човека е тетралектичен процес с движение на мисленето към практиката и практиката към мисленето. Литературният процес чрез мисленето стига до предмета на своята дейност, интелектуалния продукт, за създаване на книгата, който съдържа доказателството за истинност чрез опита. Истинската практическа дейност е свързана с издаването на книгата, което по-нататък преминава в икономически процес свързан с пазарната реализация, която може да ти създаде битие за нова реализация.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: begetron426
Категория: Технологии
Прочетен: 2898854
Постинги: 370
Коментари: 4166
Гласове: 87745
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031