Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2008 22:54 - Коментари, дискусия и истина
Автор: begetron426 Категория: Технологии   
Прочетен: 9046 Коментари: 42 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Чрез коментарите може да се води прекрасна дискусия, но само като се дискутира същността на написаното, а не същността на личността. Защото неоснователните, без логични изводи, груби, обидни, не цензурирани коментари срещу същността на написаното, фактически са насочени главно срещу личността. Затова никой няма право да злоупотребвява с отрицателни нападки срещу личността, а отрицателните аналитични или синтетични изводи от написаното трябва да са добре обосновани и логично подредени и подкрепени с примери, което води до интелектуално общуване, при което не е задължителен консенсус, а е задължителна ителигентността, защото не може всяка предложена нелепост да се приеме за истина или с консенсус. При такъв случай отрицанието служи на истината, а във всички останали е против истината. Несъгласието с нещо е полезно, само когато то изобличава не добре аргументирани неща предложени за истина, а роботското или роболепното съгласието с нещо е най-вредното за истината, защото то я извращава, догматизира и идеологизира. Затова съгласието с написаното от нас не е задължително за никой, но е задължително, когато то е обосновано като истина, а не обосновано от красноречие. Защото зад красноречието, най-често се крие празнословие, което е най-добрия параван за заблуждение и изкривяване на истината. Не приемайте теоретична идея, която не е добре логично обоснована и доказана практически, защото такава идея ще се обърне първо срещу вас, а след това срещу всички. Затова не се съгласявайте с всичко написано, но и не плювайте по всичко, което не се съгласява с вас. Само тогава се стига до необходимите истини чрез дискусията като творчески процес, които истини като служат на всички ни обединяват като свободни личности. Диктатурата също обединява, но само като ни задължава чрез подчинението на веригите. Вярата също обединява и при непознаване на истина, което обединение се крепи на невежеството, но най-добре вярата обединява само при доказване на истината като познание за всички. Всичко казано до тук е полезно, само когато важи за всички, без никакво изключение. Привилегия нека да ни бъде само интелекта и човещината.


Тагове:   дискусия,


Гласувай:
0



1. yuliya2006 - МЪДРОСТ И БЛАГОДАРЯ И ДА ТЕ ИМА! С ...
09.10.2008 23:12
МЪДРОСТ И БЛАГОДАРЯ И ДА ТЕ ИМА!
С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
2. bestregards - :-)
09.10.2008 23:18
Чудесно изложение на етиката на разговора и конкретно на този в блога!

А привилегията - интелект и човещина - е безценна и всекиму е дадена, но уви! не на всеки е дадена привилегията да може да се радва пълноценно на интелекта и човещината.
цитирай
3. viki11 - точно това си мислих, как и тук някой ...
09.10.2008 23:34
точно това си мислих, как и тук някой да наложи цензура
ако съм решила на някого да му е.. м......, значи ще го направя. И няма условия. Ако не му харесва, да си намери друга територия.
Виж, ако някой постоянно пуска гнусни коментари , за да дразни, не е нормално. Това не е свобода на словото, а спъване на работата и може да се преследва.
В едно да ти е.. м.... има също много коментар.
И ако някой те прави на идиот, защо трябва ти да му отвръщаш с усмивки? Ако те лъже, мами, играе си с чувствата ти, емоциите ти, забавлява се на твой гръб, трябва ли да му се усмихваш? Ама така пише в Библията. Да, ама аз не съм светица. И ако не му е.. м....... той ще продължава да е същия. Докато го понасят.
Е, ако редовно му е.. ма.... ще се промени, чуй ми думата. И да иска, няма да остане такъв.
Дано поне малко съм доказала теорията си.
За съжаление, знам, че съм права. Този път да. Ако не можеш да го спреш по друг начин, може и така. ВСе пак, вярващите са ограничени, нямат реален поглед върху нещата. Вярата трябва също да е умна.
Коментари, според желанието на читателя.
Винаги ще пцувам тея, дето ми рекламират тук групови сексуални извращения.
Ако си луд, не го натрапвай на другите. Това е-
ИСкам си свободата.
От мили убийци ми е писнало. Залъгваме се цели векове.

Друг път си казвам, що се занимавам аз с тези глупости. Да си плащат. Аз търпя, но после другите плащат. Само си мислят, че правят добро. А кеф е , че си плащат всички. И така аз само гледам. Не се потя , не се моря, не умувам. Никой не е подминат.
Само се чудя, защо може да ме обича тази цялостна сила? И май намирам отговора. С нея съм искрена, и тя с мен. За разлика от другите. Те живеят за себе си и учат нас , как да живеем. А ми се иска да беше прекрасно. от тази секунда.
цитирай
4. kleopatrasv - И мълчанието е злато !
09.10.2008 23:39
По добре да се замълчи , когато не се знае какво и как да се отговаря .А красноречието е само украса на словото - не същността му . Ако някой иска да каже нещо , но не знае как и с какво да започне , просто да слуша , за да не се излага , това не важи за политиката , там се реагира на момента .
Поздрави за размислите и съветите !
цитирай
5. melsun - :)
09.10.2008 23:43
Преди време се бях замислила точно върху това...как се води диалог или дискусия, каква е всъщност целта на диалога и дали можем да водим диалог, независимо дали е писмен или устен...
Този пост идва много на място! Аз благодаря за него!:) Дано повече хора го разберат! Друг е въпросът дали искат да разберат и дали въобще им пука! А на такива, на които изобщо не им пука и се намесват само, за да обиждат, да се заяждат или ей тъй от любов към спорта, просто нямат място в този диалог. Отплеснах се съжалявам!

"...Несъгласието с нещо е полезно, само когато то изобличава не добре аргументирани неща предложени за истина..."

"...роботското или роболепното съгласие с нещо е най-вредното за истината, защото то я извращава, догматизира и идеологизира."

Второто дори мисля, че е много опасно!
цитирай
6. viki11 - Да, поотплесна се, оплеска се ...
09.10.2008 23:56
Да, поотплесна се, оплеска се
Няма такъв диалог, говориш за коментари на постове.
Разликата е от земята да небето.
А няма по важно нещо в диалога от свободата на словото.
И, клеопатра, не ставам за смях, като си казвам мнението, ти ставаш, като ми отговаряш, без да се обърнеш към мен. От много посоки.
Аз ще се боря за свободата на словото си, защото такива малки съветчета после стават обществени въпроси, а накрая се налагат от политици, колкото и тъпи да са.
Затова.......аз съм тук, за да ви преча да налагате насилието си.
Благодаря за вниманието.
Не е поезия, от сой , но се справям някак.
цитирай
7. melsun - viki11
10.10.2008 00:00
А решавайки да коментираш, не взимаш ли участие в дискусията със своето мнение?
цитирай
8. gothic - Свободата на индивида свършва т...
10.10.2008 00:05
Свободата на индивида свършва тогава, когато започне да ограничава свободата на останалите. Замислете се за това. begetron426 е абсолютно прав....
цитирай
9. letisi - за жалост днес двигател е простотията
10.10.2008 08:30
а не интелигентността или човещината..поздрави за постинга:)))
цитирай
10. anlov - Цецо,
10.10.2008 08:34
извинявам ти се, ако по време на нашия спор съм засегнал твоето достойнство!

Но, все пак, замисли се, дали квалификации като "невежи", "отнесени фанатици", "болни мозъци" и др. под. са най-подходящите за едни безобидни и без друго опоненти, които още не са достигнали творческата си и интелектуална зрялост, катерейки се по стръмнината на своите лични еволюцийки:)))
цитирай
11. buboleche - и аз да се включа
10.10.2008 08:47
в поздравяващите за този пост. Много точно и навреме. И аз като един обичащ да спори човек, не толкова да кажа моята истинска позиция, колкото от любов към спорта, трябва някой ден да се спретна и да напиша как се води "дискусия" по даден въпрос и какво се прави когато губиш по точки в спора. Но то и ти си го написал - просто си правиш домашното добре и намираш слабите страни както на позицията, която ти ще защитаваш, така и на позицията, която другият ще защитава, а също така и слабите страни на самият ти опонент. Жестоко, но факт и то добре работещ. Иначе: "Great minds discuss ideas; average minds discuss events; small minds discuss people. " - т.е. спор може да се води на различни нива и според тях да вадиш различни оръжия. :)
цитирай
12. valsodar - Приветствам те за новата Етика
10.10.2008 09:12
Приветствам те за новата Етика, основаваща се на търсенето на Истината.
За съжаление истината може и да е манипулативен инструмент, когато се изказва частично, единствено и само за да послужи за вменяване на определени внушения.
Изказваш истина, която е безспорна .
На нейна основа създаваш вариации от предположения, примесени със страховете и съмненията на аудиторията, като в крайна сметка внушаваш конкретен избор от всички възможни.
Пример за това са всички политически дискусии :)))
цитирай
13. анонимен - Ave, Caesar !
10.10.2008 10:56
Morituri te salutant!
цитирай
14. xsapience856 - Ave и от мен!
10.10.2008 14:40
Напълно подкрепям valsodar. Отказвам да влизам в дискусии с хапливи, необосноваващи се опоненти.
Добавям, че всичко, което съм посочил като аргументи и доказателства, съм го прочел от официални източници, които съм посочил, или съм го видял във доста по-обоснованите научно-популярни филми на National Geographic, където когато нещо не е доказано, винаги се подчертава като хипотеза. Тази медиа досега е показвала най-реално и логично мислене и не изпада в крайности. Тя изказва винаги възможните опониращи хипотези, когато няма доказателства. Фрапантни са само откритията. Всяко цитирано иследване, направено в медицината или в антропологията, съм го търсил в множество научни журнали, преди да съм сигурен, че няма някаква промяна или изопачаване. А че има отнесени фанатици, има и всички го знаем. Точно те не използват никакви аргументи и даже не си правят труда да прочетат нещо. Знаят си само това, което са им внушили. Така например теорията за тетралектиката се изучава даже в учебниците по физика, но не под това име и не в този вид, а някои тук си позволяваха да се занасят с begetron426 без да са добре осведомени.
Ave Платон!
Ave Аристотел!
цитирай
15. monna - пОЗДРАВЯВАМ ТЕ!
11.10.2008 10:02
Слънчено настроение!
цитирай
16. begetron426 - Радвам се...
11.10.2008 20:35
Радвам ме, че лавината на положителните и добре обосновани коментари са притежание на оная необходима човещина и вещина, с която истината ще преобрази света и човешкото съзнание. Утрешният свят е на високосъзнателния, хуманен и мислещ човек, който ще бъде изграден от човека, в името на човека и неговото прогресивно развитие. А този свят започва от днешните истини, които ще наследи. Благодарности за всички ония, които защитават разумно истината за света, човека и обществото, което ще бъде нашето човешко бъдеще. Поздрав!!!
цитирай
17. ivesa - Защо да не приемам...
11.10.2008 21:05
теоритична идея,която не е доказана практически?Това не е ли спиране на научното търсене на истината ?Поради какви причини такава идея ще се обърне срещу мен и срещу всички останали?!
Поздрави!
цитирай
18. begetron426 - Re: ivesa
11.10.2008 23:08
Приемане на теоретичната логично изведена идея като истина само може да се отложи. Такъв е случая с Монопола на Дирак, който има логична математическа формулировка вече около 50 години, но още не е открито обективно неговото съществуване, но не е и отхвърлено. Затова никъде и никога не съм бил против добре обоснованата логична теория, а напротив винаги от опонентите в дискусиите съм искал точно това. Защото пътя към обективната истина минава през аналитичното и синтетичното логично мислене, след което определената теория се доказва от опита и тогава следва практическото и приложение.
Друго ми е мнението за догматична илюзорна и недоказуема идея, която не спада към научната теория, а спада към недоказуемата догма, в която сляпо можем само да вярваме. Затова с такива догматични идеи работят мистиката и религията, а не науката, която подлага своите идеи на доказателство и тогава ги приема за истина, което е вредно за религията, а не за науката. Точно затова е необходимо доказателството, за да превърне идеята в истина като я очисти напълно от заблудата. Ето това е причината непроверената чрез доказателството идея да се обърне срещу теб и срещу другите. Защото никога няма да стигнете до целта при погрешно или сляпо вървене към нея.
Изводът, е че теоретична научна идея и мистична и религиозна догма са противоположни и много различни неща. Поздрав!!!
цитирай
19. ivesa - А какво ще кажеш за...
12.10.2008 12:21
тези обективни истини,които са изминали пътя,който си посочил,стигнали са до практическо приложение,но после са отречени и изхвърлени?
Не мисля,че научно доказани истини,които са полезни за хората са вредни за религията.
Поздрави!
цитирай
20. enjoy6 - Много мъдри слова!
12.10.2008 17:53
Респектирана съм от знанията и интелигентността на автора им :)
цитирай
21. tomich - Здравей Бегетрон!
12.10.2008 22:26
Поздравления за постинга, Бегетрон!
Този път много ми хареса, макар че по някои от твърденията ти имаме различни мнения. Но това е нормално. Темата на постинга е много интересна и актуална.
Би могла да предизвика интересна дискусия особено по отношение на начина на воденето на дискусията. Ще цитирам част от постинга която особено ми хареса:

"Несъгласието с нещо е полезно, само когато то изобличава не добре аргументирани неща предложени за истина, а роботското или роболепното съгласието с нещо е най-вредното за истината, защото то я извращава, догматизира и идеологизира."

Ето имам един общ въпрос в тази връзка:
Нормално ли е в самото начало на дискусията някой от опонентите да зададе конкретни въпроси на другия опонент за доизясняване на същността и целите на дискусията и той да отговори не по същество, а с най-общи приказки? Това според мен означава, че опонента или не е подготвен за такъв спор, или няма необходимите аргументи и данни. Задавам този въпрос, защото според мен той има отношение към етичната страна и коректността на воденето на спора.

цитирай
22. tomich - Май много труден въпрос
13.10.2008 12:49
поставям, щом нито ти, нито някой друг има отговор! Съжалявам, но ти си избрал тази деликатна тема за коментарите и дискусиите, ще трябва нещо да измислиш. Или предпочиташ да продължа темата в моя блог? Признавам, тогава ще бъда много улеснен...сам да си отговарям на моите си въпроси :)))
цитирай
23. fenor - Приеми и моите поздрави...
13.10.2008 15:16
...за темата и поставянето и в блога.Нека отбележа, че макар и добре представена, тя съвсем не е изчерпана и мисля че търпи още прецизиране и много по-изчерпателно и обосновано разискване. Защото темата за дискусиите е една от най-болезнените в обществото ни.
Най-общо казано добре е да се дискутира преди всичко добронамерено. Не всеки,във всеки момент е добре подготвен за аргументирана дискусия, а понякога дори при налична подготовка няма настроение или време за дискусия. Затова аз подкрепям мнението,че понякога е по-добре да замълчиш вместо да изливаш лошото си настроение или " да предъвкваш общи приказки".
Хубаво е когато се получи градивна дискусия. От това печели и авторът на темата и дискутиращите. Но всяка теза трябва да е:
- Необходима(нужна и полезна)
- Обоснована
- Подкрапена с примери, факти.
Добрата (благодатна и нужна) тема трябва периодически да бъде подновявана и прецизирана. Желая ти хубав ден и успех:)
цитирай
24. begetron426 - Re: yuliya2006
14.10.2008 22:32
Благодаря! Докато има такива като теб ще ме има и мен. Поздрав!!!
цитирай
25. tomich - begetron426
15.10.2008 19:38
Предполагам, че ти е неудобно да отговориш на моя въпрос в ком.21 за да не се обиди някой от коментиращите тук. Затова реших сам да си отговоря вместо теб в духа на чудесния ти постинг. Въпросът беше:Нормално ли е в самото начало на дискусията някой от опонентите да зададе конкретни и точни въпроси на другия опонент за доизясняване на същността и целите на дискусията и той да отговори не по същество, а с най-общи приказки? Разбира се, че не е нормално! Точно това се случи при неотдавнашна дискусия или по-точно в началото на дискусията с уважавания от мен колега и съблогер xsapience856 по неговия постинг "Човешката еволюция - Неандерталския геномен проект". Който се интересува може да го прочете заедно с моите коментари в неговия блог. Като допълнение, дискусията беше прекъсната от xsapience856. И нека всеки сам прецени и оцени, както казах, в духа на постинга на Бегетрон причините за несъстоялата дискусия. Умолявам (и се надявам) привържениците и противниците на тази теория, решили да се запознаят с постинга на колегата,да бъдат обективни и безпрстрастни в оценките си.
xsapience просто прави бегъл преглед на материали от различни източници за незавършени изследвания на Института "Макс Планк" в Лайпциг върху геномите на шимпанзета, вкаменели останки(фосили) на т.нар.Неандерталски човек и съвременния човек. Авторът на постинга не привежда никакви категорични научни доказателства за произхода на човека от човекоподобни маймуни и шимпанзета, нито пък ги има в статията. Той дори не е изразил в постинга личното си мнение и собствената позиция по тези изследвания. И още нещо, изследванията не само че не са завършени, но и достъпът до тях бил ограничен. Защо ли?
Ако някой разбере нещо от постинга, нека да пише(но не анонимно!) в коментар какво е разбрал. Трябва да отбележа, че след последната реплика на xsapience че "нямал време за парламентарно-подобни дебати" той изтри моя отговор, добре че го бях сейфал. Ето го:

11:19 - xsapience856 :-)
Разбрах те какво искаш да ми кажеш колега, но защо трябваше да чакам за това цели 22 часа.!! Отговорът ти е достатъчно красноречив, за да разбера, че ти не желаеш открито да защитаваш своята позиция на еволюционист, не защото си бил алергичен към някакво измислено от тебе политическо "чешане на езици",
а просто защото нямаш или тепърва ще търсиш аргументи..Каквато щеш информация да изровиш, разговорът ми с теб приключи след, като прочетох
отговора ти. За съжаление ти не даде никакви категорични и конструктивни отговори на моите въпроси и възражения, а се задоволи с общи приказки, увъртания и недостойни за научна дискусия измислици. Ако всички привърженици на Дарвин бяха като теб, еволюционната теория отдавна да е била забравена. Но, както се казва, светът е пълен с изненади....:-))
Сигурен съм, че този мой отговор няма да го одобриш и публикуваш. Това няма никакво значение. Важно е, че ти си го прочел и дано си направил за себе си необходимите изводи за да знаеш как да дискутираш.
И нищо лично! Вскичко добро ти желая!
(Край на моя отговор)

Извинявай, Бегетрон, че отговорих вместо теб, но истината за горния прецедент трябва да се разкрие и твоя постинг дано помогне!
Поздрав!

цитирай
26. xsapience856 - toni4, toni4,
15.10.2008 21:41
пак нищо не разбра......язък бе колега. Не искаш да разбереш, все не си разбран....сизифова трагедия. В следващият постинг ще ви запозная с радиометричните методи за определяне на възрастта на фосили и земни пластове. Еййй, то вечността може да свърши, но човешката глупост никога............
цитирай
27. tomich - Ех, sapiense, sapiense,
16.10.2008 10:41
Не допусках, че толкова слаба реплика можеш да измислиш!... Абе колега, как не можа да разбереш, че с общи приказки нито се провежда дискусия, нито се отправят реплики. Поне една смислена дума да бе написал, все пак щях да се зарадвам...
С каквито щеш методи и фосили, дори и от център на Земята да изкопаеш, запълвай своите постинги. Ти вече доказа, че не можеш да докажеш и да отстояваш своята научна позиция, ако имаш такава, разбира се. Уважаеми Homo Sapiense, с голям страх ще следя внимателно твоя нов постинг, ако
не ми доскучае.....:))). Надявам се този път да покажеш нещо оригинално, завършено и неизвестно досега в световната наука. Все пак приеми един добронамерен колегиален съвет от мен: Когато правиш научен обзор и привеждаш старателно проверени факти и данни, моля те коментирай ги задължително от своята камбанария и си давай своето мнение. Повярвай ми, това съм го установил от собствен опит!
Искрено ти желая творчески успехи!
цитирай
28. lubopitstvo - Нова съм...
17.10.2008 14:14
Чета блогът на домакина и се дивя и възхищавам на ума му.Възхищавам се и на вас, които пишете коментари тук.Уви, аз нямам толкова научно мислене, по скоро усещам нещата с душата си.Но съм любознателна и любопитна, така че ще чета с интерес това, което се публикува тук.Ако не се обаждам, то е защото смятам, че не съм на съответното научно ниво.
цитирай
29. glarus - Поздрави за постинга
19.10.2008 14:24
Тук много малко хора разбират същността на коментарите и истината.
Всеки има мнение, но винаги ли трябва да се включи, когато е излишно и не казва с него нищо ново и изобщо не важи за всички.
Поздрави за стойностните ти виждания!
цитирай
30. tini4 - Ех....
20.10.2008 05:05
не искат или не разбират хората!
Поздрави!
цитирай
31. lelya - Отдавно четох този постинг, но з...
20.10.2008 19:07
Отдавно четох този постинг, но забравих да кажа, че съм благодарна, за начина по който изразихте мислите на толкова много хора.
цитирай
32. анонимен - ...
27.10.2008 02:40
"радиометричните методи за изследване са напълно неприложими и водят до сериозни грешки при датиране над 5000 години. "

Жалката теория на Дарвин отдавна е отхвърлена и доказана за фалшива. Незнам в коя година живеете. Още преди 11 години в час по биология попитах учителката ми защо изучаваме ТЕОРИЯТА, след като има прекалено много ФАКТИ, ДОКАЗВАЩИ обратното- а тя вдигна безпомощно рамене...

Да си блъскат учените елементарните частици и да пърхат с мигли, любувайки се на себе си колко са велики...




http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B0%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD_%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC
цитирай
33. zalez - За съжаление
04.11.2008 05:50
ние сме такиви....Под маската сме диви....
Забавляват се от една психолочина игра- че провокират и нападат..понякога откриват самоличността..и се пресмеят...

Според мен пълната анониммост е виновна. В някоя страна, вече има учебни часове в училище, с предмет "Етикета и Моралност като нетизън Netizen, и малко по-рано се учредяваха законните, че може да се регистира в интирнет сайтове само с истонко ЕГН. И има много и безплатни мерки за автоматични проберки дали някой илползва мое ЕГН. Ако се открие, има осъдение и глоба.

Сравнително в Българско нетизън общество, виждам че сте много добре възпитани....май още е така...Мисля че ще се влоши, докато няма стриг контрол.
цитирай
34. анонимен - salez. Голям акъллия си!
04.11.2008 11:16
В кой свят живеем? Само това остава да си оставяме името, адреса и ЕГН -то на произвола на изметта. По добре да отминаваме анонимните тъпанари и техните бълвочи, като не говоря непременно за горния. Тай е прав относно проблема над 5000г. Всъщност за оддалечените периоди има други методи, но прости му, той едва ли ги знае. Нали усещаш че е прочел една статия в Уйкипедия и вече е готов да се изказва.:)))))
цитирай
35. анонимен - oHYZomoojC
25.05.2011 01:42
IMHO you've got the right asnwer!
цитирай
36. анонимен - iMeQuKoGicpfCEZoRv
25.05.2011 02:31
What a joy to find someone else who thnkis this way.
цитирай
37. анонимен - aVFCCbQZhvotTpjiTfd
25.05.2011 15:29
fUtubj <a href="http://aywwldlnvywe.com/">aywwldlnvywe</a>
цитирай
38. анонимен - HHfuCNee
25.05.2011 15:35
tHQnHB <a href="http://cmezkpycxpbc.com/">cmezkpycxpbc</a>
цитирай
39. анонимен - inJYZSqbApqLPaF
28.05.2011 16:32
C8tKY6 <a href="http://bsindvaoymme.com/">bsindvaoymme</a>
цитирай
40. анонимен - jtoStrchJrkKYldTZr
28.05.2011 16:56
KiiQW9 <a href="http://eiwbmyagdiei.com/">eiwbmyagdiei</a>
цитирай
41. анонимен - jeWVbGUWueWtOmRc
31.05.2011 19:56
kY2LKr , [url=http://knqsktfuwpvn.com/]knqsktfuwpvn[/url], [link=http://uycpxttfrgpw.com/]uycpxttfrgpw[/link], http://xrceckofsbeg.com/
цитирай
42. анонимен - eKpPMnVLIBVCKNs
31.05.2011 20:07
xuKCTb , [url=http://pybhwsszqxjd.com/]pybhwsszqxjd[/url], [link=http://dluzkvocdubo.com/]dluzkvocdubo[/link], http://daugovgqehnb.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: begetron426
Категория: Технологии
Прочетен: 2898403
Постинги: 370
Коментари: 4166
Гласове: 87745
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031