Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.08.2012 15:43 - Х-бозон и противоречия в Стандартния модел на елементарните частици
Автор: begetron426 Категория: Технологии   
Прочетен: 30109 Коментари: 51 Гласове:
62

Последна промяна: 10.08.2012 16:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
              Обединяването на силното, слабото и електромагнитното взаимодействие преди около 50 год. от С. Уайберг, А. Салам и Ш. Глашоу постави началото на Стандартния модел във физиката на елементарните частици, за което и тримата получават Нобелова награда. Завършен теоретичен вид на Стандартния модел прави П. Хигс с предсказване на Х-бозона, който ще е отговорен за масата на частиците.

Този модел обяснява, че във фундамента на света стоят 12 частици: 6 лептона, които са безструктурни и 6 кварки, които изграждат структурата на тежките частици /барионите/и 4 глуона, които са лепилото между кварките в структурата на барионите. Извън този модел остават античастиците, които като антиматерия съществуват в нашия свят, което удвоява броя на фундаменталните частици, те стават 32. Като прибавим и допълнителните свойства на кварките и антикварките, този брой надхвърля броя на основните елементярни частици. С откриването на най-тежките електрони /тау-мезоните/, които са 2 пъти по- тежки от протона, се обезсмисли разделянето на елементарните частици на лептони и бариони.

Още от създаването си моделът е непълен и претрупан от частици, защото частиците, които се приемат за фундаментални са прекалено много и извън него остава една от основните сили /гравитацията/. В него е включена друга сила /слабото взаимодействие/, което не е основна сила, а разновидност на ядрените сили подобно на електромагнитното взаимодействие /твърдо лъчение, топлина и радиовълни, които са слабити електромагнитни сили/.

Стандартният модел във физика на елементарните частици, роден преди около 50 год., в началото е предсказвал определени явления, поради малкото знания за света на елементарните частици по това време. Но впоследствие, когато се стига до някой нови факти, се появяват противоречия в Стандартния модел, поради извъредно многото непълноти и недостатъци, които пречат на този модел да бъде всеобхватен. При това положение как чрез този модел ще стигнем до началото на света и на неговото обяснение, когато трябва да обясним, откъде са се взели огромния брой частици, изграждащи Стандартния модел и много други неща водещи до натрупване на противоречия в него

Хигс-бозонът, няма да разреши повдигнатите проблеми, свъэрзани с физиката на елементарните частици и с раждането на масата. Защото вече десетилетия физиката на елементарните частици върви в погрешна посока. Кварковата теория и редица други физични теории са неверни, поради горепосочените факти, въпреки че СТО ОТО на Айнщайн са верни и доведоха до теорията за Големият взрив и разширяаване на Вселената.

Физиците погрешно приемат, че нашата Вселена е единствена и извън нея няма друга материя, но тя се разширява, което означава, че извън нея има обсолютно празно пространство, което предполага извън нашата Вселена да има и други вселени. Въпросът за празното пространство не е разрешен, а е повдигнат още в древността?

Въпросът с антивеществото също не е разрешен, което предполага съществуването и на антивселени извън нашата Вселена и да няма антивещество в нея, въпреки че има антиматерия?

Въпросът с Вакуума също не е разрешен, което предполага, че всичко в нашата Вселена е потопено в него и извън нея простраството не е абсолютно празно, а е запълнено с вакуумна материя?

Имаме стотици видове симетрия във всички области на познанието, но същността на симетрията не е изяснена, което показва, че е необходимо обобщаване на видовете симетрия и свеждането им до няколко основни видоев, приложими във всичко. Така се стигна до парадоксалното положение във физиката на елементарните частици и биологията. Във физиката на елементарните частици при слабите ядрени взаимодействия е установено нарушаване на четността /пространствената симетрия/, което се изразява в това, че в Природата съществува определение на ляво и дясно или Антисиметрия. Така нарушението на симетрията при слабите взаимодействия се приема от учените едва ли не за срив на природните закони. В биологията също е регистриран подобен феномен – намаляване на симетрията при поява на ново качество. Върви се към Асиметрия, намаляване на симетрията и хармонията, но се стига до ново качество или нова хармонична цялост. Появата на разумния човек също носи белезите на нарушаването на симетрията. Разваля се функционалната симетрия на двете еднакви чувствени полукълба, за да се стигне до асиметрията на двете човешки полукълба: едното си остава чувствено /животинско/с художествено-образно мислене, а другото се превръща в логично, което предопределя появата на рузума.

Следователно, при нарушаване на симетрията се стига до дисхармонията, за да получи ново качество, което е цялостна симетрична система. Изводът е ,че Асиметрията е двужещият фактор на еволюционното развитие, а симетрията е задържащият фактор на еволюцията, който запазва целостта на качествено новия продукт от това развитие. Асиметрията осъществява развитието, а Симетрията осъществява съществуването.

Парадоксът с посоката не е порадокс, а нормална поява на нов вид Симетрия – Антисиметрия, която определя да има ляво и дясно в Природата, но поради непознаване на същността на посоката се приема като нарушение на Симетрията, а се получава точно обратното. Появява се ляво и дясно, което определя симетрия на посоката, а при липса на лявото и дясното посоката става Асиметрична. Появата на лявото и дясното е нормален закономерен процес, но поради непознаване на същността на Симетрията и Посоката, а този процес се приема за парадоксален от физиците.

Погрешна е постановката за раждането на масата от енергията с посредничеството на Х – бозона, защото ще възникне въпросът, откъде идва полевата енергия, която се превръща в маса. Формулата за еквивалентността между масата и енергията на А. Айнщайн е категорична за взаимното им превръщане, без посредничеството на Х – бозона и неговото поле. Решението тук е много просто: то определя същността на масата и енергията: Масата е сгъстена енергия, а енергията е разредена маса, което предполага вълната да изразява енергията като разредена маса, а частицата да изразява масата като сгъстена енергия. Остава да се определят условията на това превръщане. Така изводът от формулировката на Луи дьо Бройл е верен и опитно доказан – материята съществува и като вълна и като частица едновременно, което определя взаимното им превръщане или взаимното превръщане на масата и енергията.

Не е излишен и въпросът, защото нито една от предложените теории не поднесе решение на повдигнатите въпроси и не достигна фундаменталната елементарна частица или частицата от която започва еволюцията и изграждането на структурата на основните елементарни частици подобно на Менделеевия периодичен закон. Физиците, като се отказаха от търсене и построяване на Периодичен закон на елементарните частици /ПЗЕЧ/, тръгнаха в погрешна посока като насищаха новите теории с излишни математически усложнения, които ги доведоха до задънена улицасе. Следователно ПЗЕЧ и съответната Периодична таблица на елементарните частици /ПТЕЧ/, по аналогия с Менделеевият периодичен закон, ще улеснят търсенето и намирането на фундамента на света и неговото разбиране и разрешаване на многото загадките, свързани с тази област на познанието?

При толкова неизяснени основни положения /а съществуват още десетки такива неясни положения при Стандартният модел/ става ясно, че не може да се стигне с него до търсените решения, което близо 50 години лишава физиката на елементарните частици от фундаментални открития.

Как ще стигнем до фундеаменталните елементарни частици, които би трябвало да бъдат минимален брой. От теориите в Стандартния модел фундаменталните частици надхвърлят броя на основните елементарни частици, което води до логиката, че трябва да търсим други фундаментални частици, които изграждат частиците от Стандартния модел. Само видовете кварки са повече от половината на основните елементарни частици.

Вярната посока се намира в структурата на нуклоните и антинуклоните, в която ЦЕРН може да проникне, защото отдавна е открито, че те имат структура, която е неизяснена. Там е тайната на същността на ядрената сила и гравитацията. Това е най-важния и правилен път в търсенето и вървенето към началото на света. Защото живеем основно в електромагнитен, химически свят, а още не знаем същността на електричния и магнитния заряд, въпреки че знаем неговия носител и имаме високо технологично развитие в тази област на познанието.

Как ще стигнем до началото на нашата Вселена, когата не знаем същността на гравитацията и на ядрените сили. Дори не се знае точният носител на ядрените сили, а носителят на гравитацията е хипотетичен. Също така, приемането на слабото взаимодействие за една от 4 основни сили на света е невярно, защото то е разновидност на ядрените сили и не може да бъде основна сила, което физиците знаят, но си пвродължават да го причисляават към основните сили. Без решаване на посочените проблеми физиката на елементарните частици ще тъпче още много години на едно място. Решаването на тези проблеми ще доведе до структурата на нуклоните и антинуклоните, която е в основите на еволюцията на нашата Вселена. Ускорителят ЦЕРН има необходимата енергия да проникне в тази структура, а Периодичен закон на елементарните частици /ПЗЕЧ/ ще помогне за това изяснение и построяване структурата на всички елементарни частици.

За да се решат правилно проблемите при изясняването на съществуването, развитието и управлението на света и да се стигне до Субстанцията на материята е невъзможно да стане само с математизиране на физическите теории. Появява се нуждата от верни философски обобщения и постигане на Всеобщия закон на съществуването, развитието и управлението на света. Верните филосовски обобщения трябва да изяснят същността на Симетрията и Асиметрията, на Диалектиката и Тетралектиката и др., върху основата на обективното научно познание. На всички е ясно, че общите закони и Всеобщият закон на Природата не подлежат на математическа формулирвка. С общи усилия на физиката на елементарните частици и философията ще се стигне до разбулване на най-великата тайна на Природата. Физиците ще създават обективния фактологически материал, а философите ще обобщават и синтезират от него нови идеи, с които физиците ще създава своите нови теории, което ще отреди достойно място както на философията, така и на физиката.




Гласувай:
63



1. casus - Поздрав!
11.08.2012 07:36
Пълен лаик съм в тази област, но публикациите ти по някакъв необясним начин успяват да ме заинтригуват и да задържат вниманието ми... Интересни са ми. Благодаря!
цитирай
2. bven - Аз искам да знам как Бог е сътворил този свят. Аз не се интересувам от този или онзи феномен, от спектъра на този или онзи елемент. Аз искам да узная мислите на
12.08.2012 21:01
на Бога; всички останали неща са детайли."Айнщайн
Привет! Тази статия повдига много въпроси, но според мен най-важно е всеки да отговори на въпроса в какво вярва. В край на краищата, материалистичният подход нанася само вреди на всички области, където се прилага. Може би физиците трябва да четат повече Ръдърфорд и Айнщайн, за да видят в какво са вярвали техните икони?
Особено днес, когато всички теории търпят промени, историите се пренаписват, съзнанието прави огромни крачки напред, признаването на Небесния творец би довело до успокояване на страстите и логично и интуитивно решаване на много нерешени задачи. Дори деленето на атома е още неизвестно...докрай:))
Не държа всеки да споделя вярата в Бог, но тази вяра може да променя много животи.
Хубава вечер!
цитирай
3. begetron426 - Re: 1. casus
13.08.2012 14:38
Благодаря! Тази област на физиката с помоща на философията ще разреши много от загадките на Природата съдържащи истината за съществуването, развитието и управлението на света. Не може да не представляват интерес истините търсени от всички философи и учени на всички времена. В предлаганите статии изглежда се съдържат определени истини и пътят за постигане на нови обективни истини, което има магнетичното въздействие. Истината съдържаща се в законите на Природата, не само са привлекателни и магнетични, но те са и необходимост за оцеляване и развитие на нашата цивилизация. Следователно трябва да се откриват, доказват, разбират и прилагат за доброто на човека, без мистика и религия, които хилядолетия са заблуждавали хората без да могат да превърнат битието им в нормален човешки живот. Поздрав!!!
цитирай
4. mariniki - не всичко разбирам...
14.08.2012 15:10
но чета и се замислям... във всичко има и философия...
соято осмисля всяко събитие и научно откритие...
сърдечен поздрав за теб...беше ми много
интересно...
цитирай
5. boris66 - boris66-begetron426
15.08.2012 11:15
След като е доказан Хигс бозона експериментално, значи, че съществува и вече науката открива тази първична протоматерия!А по-нататък не се знае още до къде ще стигне напред!
цитирай
6. begetron426 - Re: 2. bven -
15.08.2012 15:03
Много добре си поставила въпросът, кой в какво вярва. Мисля, че вярата ни в съществуващата обективна истина за света, която е разкрита доказана и приложена в живота на човека е необходимата вяра, за да направим рай тук на Земята и да заживеем като истински човеци. В каквото и друго да повярваме, което не може да бъде обективно съществуваща истина, си остава само една илюзия. Илюзията може също да бъде сътворена само от съществуващото, а не обратно.
Следователно Айнщайн, Ръдерфорд и др. учени са били до някъде вярващи, но са работили за научната истина, която са доказвали.В противен случай ще си останат само с илюзорната вяра, а те са разкривали материалистичните закони за съществуването, развитието и управлението на света и никъде в своите открития не са срещнали Бог.Изводът, е че светът ни е материалистичен, обективно съществуващ и развиващ се, управляван също така от обективно съществуващи материални закони, а не от илюзии.Така че материализма не е вреден, но съществува и вредна негова страна. Истинският материализъм е обективното съществуване, развитие и управление на света, подвластен на науката. Другият отрицателен материализъм е потребителското преклонение към парите и вещите, който е виновник за лошо устроените общества. Идеализмът също се разделя на отрицателен и положителен. Лошото е че към отрицателния идеализъм спадат догмите, мистичните илюзии и идеологията, защото са недоказуеми. Затова с тях боравят религията, мистиката и идеолозите. Другият положителен идеализъм е раждането на новите идеи от човешкия разум, жертване в името на истината, в името на другите, любовта и мн. др.
Това са изводите на Тетралектиката, които се наблюдават във всичко, защото: Всичко е противоположности, които се раздвояват, за да се удвоят. Затова е уместно да зададем въпроса, кой е направил света Тетралектичен и защо го направил. Такъв свят е жесток. В него има постоянна борба между доброто и злото. Всяко по-беззащитно същество служи за храна на хищното. Поздрав!!!
цитирай
7. begetron426 - Re:3. mihala
16.08.2012 21:07
Дошло е времето за интеграция между всички науки, чрез което ще разкрием много от тайните на Природата, необходими за спасението на човечеството. От друга страна поради тетралектичния характер на Природата всяко откритие съдържа зло и добро. Затова се появява необходимостта от хуманизиране на човечеството, за да може да се възползва от добрата страна на откритията. Влиза се в един омагьосан кръг. Трябва да откриваме, за да оцелеем, но трябва много внимателно и точно да се възползваме от приложенията на откритията. Поздрав!!!
цитирай
8. begetron426 - Re: 5. mariniki
16.08.2012 21:29
Ето ти разкри колко просто е било, защо имаме необходимост от философия. Не само да си чешаме езиците, а да осмислим събитията и научните открития и да намерим отговорите на въпросът - ЗАЩО? Философията може да направи това, за да стига до верни изводи и осмислянето, само като стъпи на здравата обективна основа на естествознанието. Така тя ще се превърне в доказателствена наука. Поздрав!!!
цитирай
9. monaliza121 - Здравей, begetron!
17.08.2012 15:23
Извинявай ако въпроса ми ти се стори глупав, но съм далеч от тази материя.
Появата на ново качество, със своя симетрична система, следствие на асиметрията, съпроводена ли е с по-висока качественост на "новото качество" или това не е задължително? Може ли това движение напред да се окаже движение назад?
цитирай
10. анонимен - Този постинг удря шамари на тетр...
20.08.2012 13:06
Този постинг удря шамари на тетралектиката драги.От него се вижда, че материалния свят е диалектически а не тетралектически противоречив. А за вманиаченото тотално математизиране на физиката от "модерните физици" си абсолютно прав. То затова им се привиждат стотици псевдо елементарни частици, които след като се "открият" не след дълго изчезват яко дим и просто срамежливо се забравят от тия пишман физиоматематици. Ма те упорити,бе! Измислят, пардон "откриват", все нови и нови. А ЦЕРН...да иде да пасе тучна алпийска трева. Господи, разбуди и отшутирай здравословно самохипнотизиралите се "гениални" мозъци на тия от ЦЕРН, молим ти се!
цитирай
11. анонимен - В допълнение
20.08.2012 13:30
Дааа, и не си много прав, като казваш, че кварковия модел бил неверен. Че защо тогава ЦЕРН-овата чудовищна ламя са я нарекли "Големият АДРОНЕН колайдер". Излиза, че и той е погрешен, м? ;)
цитирай
12. begetron426 - Re: 9. monaliza121
21.08.2012 21:04
Въпросът ти е прекалено актуален, защото появата на новото качество може да се получи и при връщане назад - инволюция. Такъв е случаят със змията. Получило се е ново качество, което е връщане назад, при влечугите, в изходното първично положение на безкраки. Не се е стигнало до развитието на необходимите тетралектични системи по пътя на пробата и грешката. При това положение прогреисивното развитие има застой или връщане назад, но като ново качество с което се стига до голямо разнообразие на растителни и животински видове. Винаги се стига до един прогресивен вид, който продължава напред, защото е стигнал закономерното си тетралектично развитие на своите вътрешни и външни органи и системи. Може да разберем чрез тетралектичните системи същността на еволюцията - прогресивно вървене напред и инволюцията - регресивно връщане назад. Защото основните тетралектични системи са: противоречива и равновесна, а Тетралектиката е симетричен закон. Всички производни противоположности на основните системи съдържат техните основни свойства - противоречивост и равновесие. Към тези производни спадат: Симетрията и Асиметрията. Симетрията определя целостта на новото качество, което е възможност за неговото съществуване, а Асиметрията определя разрушаване на тази цялост, което е възможност за развитие или връщане назад. Хармонията и Дисхармонията също са производни на основните тетралектични системи и като тетралектични съдържат и възможност за раздвояване. Така хармонията определя целостта на съществуващите системи и изразява своята положителна стойност, но хармонията, ако е трудно разрушима се превръща в отрицание на развитието поради застой. При Дисхаормонията е същото, ако е прекалено силна, изтегля нещата към хаоса и също не може да има развитие. Следователно затова светът е относителен, а е относителен, защото е тетралектичен: Всичко е противоположности, които се раздвоява за да се удвоят. Ако светът беше само диалектичен ще се получи описаното по горе. При положителната стойност ще има абсолютен застой, а при отрицателната абсолютен хаос. При това положение, светът няама възможност да съществува. Поздрав!!!
цитирай
13. анонимен - 14. begetron426
22.08.2012 21:10
Цитирам съществената част от репликата ви на 9. monaliza121:

"Следователно затова светът е относителен, а е относителен, защото е тетралектичен: Всичко е противоположности, които се раздвоява за да се удвоят. Ако светът беше само диалектичен ще се получи описаното по горе. При положителната стойност ще има абсолютен застой, а при отрицателната абсолютен хаос. При това положение, светът няама възможност да съществува. "

Всичко е диалектически противоположности.Защо им е да се раздвояват и удвояват. Светът е относителен именно защото е диалектичен. Той съществува и се променя благодарение само на две противоположности.Абсолютно погрешно е становището, че при положителната стойност щяло да има абсолютен застой, а при отрицателната абсолютен хаос и светът нямало да има възможност да съществува(!?????). Хаосът и неговата диалектическа противоположност реда,( подредбата, порядъка) са абсолютните закономерни фактори, благодарение на които се ражда, съществува, развива и умира всяка материална система. Еволюцията е положително развитие,инволюцията като диалектическа отрицателна противоположност не може да създава ново качество поради простата причина, че тя лежи в основата на деградацията (разпадането) на структурата на системите и неизбежното им приближаване към хаоса...


цитирай
14. begetron426 - Re: 12. анонимен -
23.08.2012 21:30
Постингите, които съм предложил досега съдържат винаги и обяснението за тетралектичността на света. Още от подзаглавието на книгата "Тетралектика на природата" се вижда, че света е тетралектичен. Защото то е: Противоположно на противоположностите, а пративоположно на противоположностите са антипротивоположностите, които помежду си диалектически, но в отношение към противоположностите са тетралектични. Защото броя на противоположностите става 4, което лесно може да се докаже, че 2 противоположности са различни по качество от 2 антипротивоположности. Следователно броят им става 4: 2 противоположности и 2 антипротивоположности. Точно това прави раздвояването на противоположностите, което народът е забелязал, но няма обяснението за това, като е казал: Много добро не е на добро и Всяко зло за добро. Така че, ако доброто и злото са чисти, абсолютни, което означава само диалектични, то света е невъзможен. Защото, ако съществува само доброто то става абсолютно и вечно и няма място за злото, ако пък злото е абсолютно, тогава се забранява доброто, а светът, в който живеем е смес от добро и зло /Тетралектичен/. И при двата случая светът е невъзможен. Затова замърсяването на злото с добро и доброто със зло ги прави тетралектични с възможност да се раздвояват на своята противоположност. При това положение светът става тетралектичен и относителен поради взаимното ограничение абсолютизирането на противоположностите, а това означава, че тяхната диалектичност се развива в Тетралектичност и постингът ми не може да удари шамар на Тетралектиката, а тя получава само една нежна и истинска милувка.
Физиците са такива, защото всичко във света се подчинява на пробата и грешката. Науката не прави изключение. Всичко това е така, защото в съществуването, развитието и управлението на света вземат относително участие случайност и закономерност, което ги прави тетралектични като взаимно ограничават абсолютизирането си. Затова съществува пробата и грешката. Тетралектиката може да съкрати пробите и грешките като има възможност да намали случайността, като посочи правилната посока на търсене, но не и подробностите, защото не е абсолютна, а е относителна, въпреки, че е Всеобхватна. Подробностите ги постига естествознанието, а философията синтезира от тя своите изводи. Поздрав!!!
цитирай
15. анонимен - До 16. begetron426
24.08.2012 22:15
Като философ- материалист би трябвало да ви е известно, че диалектическите противоположности(например "добро" и "зло") съществуват едновременно в единство. Точно поради това им качество те са диалектични, относителни(както и светът), от което следва, че е невъзможно да са абсолютни или "чисти". Вие сам казвате, че светът е смес от добро и зло, но аз не разбирам тогава по каква логика наричате този свят тетралектичен. Няма никаква логична необходимост да се разделят и удвояват двете противоположности на още две "антипротивоположности". Противоположните им качества не се променят нито се взаимстват. Вероятно вие се заблуждавате от факта, че понякога след "злото"(лошотията) идва "доброто" и обратно, след доброто идва злото, смятайки, че злото съдържа в себе си добро и обратното, доброто съдържа зло, което ви кара да приемете някаква "тетралектична" системна закономерност. Поговорката Всяко зло за добро означава единствено, че след злото обикновено идва нещо хубаво, радостно, добро, и след всяко добро неминуемо ще се случи нещо лошо. В своя бит народът отлично е забелязъл редуването им . А то е резултат от естественото временно надмощие на едната или другата диалектична противоположност или, както казват "нераздвоените диалектици", резултат от "борбата" на двете противоположности. Нашият свят съществува, защото е диалектичен (дуален). Отделен е въпросът защо е дуален и има "борба" за надмощие, но това е друга тема.
Същото се отнася и важи за цялото множество на положителни и отрицателни диалектически противоположности, включително за хаоса и подредеността, за които писах в предишния коментар.
Моите уважения!

P.S. Чел съм вашата пресловута книга за тетралектиката на природата, но от нейното заглавие никак не се вижда, че светът е тетралектичен, както пишете в ком.16. Убедих се само, че безнадеждно се мъчите да "модернизирате" диалектиката , като я превърнете в тетралектика. Практически вие не я модернизирате, а просто заличавате като философска концепция.
цитирай
16. begetron426 - Re: 17. анонимен
26.08.2012 15:18
Борба и единство на противоположностите като основен диалектичен закон не е обяснена от диалектиците по времето на социализма, а сега повече от тях са станали мистици или са преминали към религията. Как ще бъде обяснено, когато диалектиката е предадена? Не е обяснена триадата на Хегел. Единството на противоположностите се получава при взаимодействието между тях и се стига до раждането на трето състояние /равновесно, нулево/ на триадата. Вторият закон на диалектиката/Количествените нараствания водят до качествени изменения/излиза,че също е неверен. Защото има много случай, при които се появява ново качество без количествени нараствания. Защо е така? В книгата Тетралектика на природата това е обяснено като този количествен закон се явява закон на симетрията, чрез която се предполагат и се разкриват още два нови закона, които водят до поява на ново качество, които обясняват появата на новото качество без количествена промяна:Закон на формата и Закон на посоката. Диалектиката не е обяснила как си взаимодействат противоположностите, какво поражда противоречията, как се превръщат противоположностите, какво са антипротивоположностите, какво е свобода и диктатура и мн. др. неща, а има претенции за всеобщност.Така че Диалектиката е вярна, но не е пълна, защото има много противоречия в нея и трябваше да се развива, а развитието и я превръща в Тетралектика. Ще ти предам един парадоксален случай с основоположниците на диалектиката: Маркс, Енгелс и Ленин, които са казали, че равновесието е мимолетно свойство, почти не решаващо, а борбата между противоположностите е абсолютна и соцдиалектиците го приемааха безропотно го повтаряха като папагали. В пративен случай, който не е папага, на прасетата! Западните философи ги осмяха като им казаха, че искат да построят строй на равенството, равновесието, а го отричат. Кой смееше да каже по това време,че Маркс, Енгелс и Ленин не са прави въпреки големите си заслуги към научната диалектика. Хегел пък направи от диалектиката обективен идеализъм, което я доведе до абсолютен идеализъм. При това положение с диалектиката единство и борба на противоположностите си остава празна фраза. Какво следва да се направи? Поздрав!
цитирай
17. begetron426 - Re: 17. анонимен, продължение
26.08.2012 15:39
В света е формирано специално научно звено в което членуват 40 държави и най-водещите физични, химични и биологични лаборатории, обединени интердисциплинарно за търсене, обяснение и разбиране на симетрията и асиметрията и Тетралектиката. Напиши, tetralectics за Тетралектичното и ISIS Simmetry за симетрия и асиметрия. Доловили са, че в света нещо четворно, симетрията и асиметрията са може би най-важните неща за съществуването, развитието и управлението му и ги разработват, но все още аналитично, а Тетралектика на природата го е постигнала, доказала и предложила синтетично, което е правилната посока за интердисциплинарното търсене и разбиране на света. Поздрав!!!
цитирай
18. анонимен - Много се радвам, че се сетихте...
26.08.2012 21:57
да споменете за статията на
Hargitai, R.- Farkas и др." Тетралектиката - приближение към постмодерната логика", написана много преди вашата "Тетралектика на природата". Тая публикация съм я чел много внимателно и за разлика от вашата всесилна, всеобща, управляваща света, тетралектика, авторите я наричат просто и скромно Приближение (an approach) към...Това едно. Второ, унгарската тетралектика не претендира за модернизиране на диалектиката. Трето, в публикацията тетралектиката е представена само като една геометрична концепция, използваща елементи и форми от симетрията и асиметрията, като например тетраедър, за да обясни на тяхна основа многофункционалните взаимоотношения на четири основни различни модифицирани противоположности още от времето на Аристотел: Материя,Пространство-време, Движение, Промяна. Изобщо не става дума за "раздвояване и удвояване" на диалектичните противоположности, драги Бегетрон!
И последно. Законът за количествените натрупвания и преминаването им в ново качество е верен и многократно доказан в практиката, въпреки че аз имам различна от диалектиката формулировка на закона. Единството и "борбата " на противоположностите не е празна фраза, а основен закон в природата. Отделен въпрос е обаче, че неговата диалектическа формулировка е остаряла още от времето на Енгелс...
Предлагам да приключим нашия диалог, тъй като доста се отдалечихме от темата за Х-бозона 
цитирай
19. begetron426 - R: 20. анонимен
27.08.2012 19:23
За унгарската група научих тая пролет и те са използвали само думата тетралектика като четворност, което са разработили аналитично, матгематизирано върху основата на тетраедъра обхващащо много тясна област от познанието. Тетралектика на природата означава съвсем друго нещо, което ангажира цялото познание и тази четворност съм я намерил не само в тетраедъра, а в цялото познание: физика, химия, биология, психология и в мн- др. области. Идеите за Тетралектиката /за четворността на света, а не само на тетраедъра/ са се формирали10 години преди унгарците. В началото на 80 години са регистрирани в ИНРА като: Периодичен геометричен закон за еволюция на формата, Периодичен закон на елементарните частици, Периодичен закон на органичните химични съединения, Основните видове симетрия и две интелектуални играчки като на Рубик: Тетраедър и Додекаедър. Имам публикация след това на Геометричния периодичен закон за еволюция на формата и на Основните видове симетрия. Всички тези неща ги има като приложение в "Тетралектика на природата= , излязла от печат 2007 год.
Думата диалектика е въведена от Сократ, а Хараклит прови първите диалектични обяснения като закономерност. Маркс и Енгелс поставят основите на научната диалектика или научната философия, която се опира на естествознание и тогава се появява Диалектика на природата на Енгелс, която е в незавършена форма. Затова думата тетралектика и Тетралектика на природата се различават, както диалектика и Диалектика на природата. За тералектика пише и Епщайн, известен руски философ живеещ в САЩ и още двама руски учени. Ян Дриас, холандски лекар и философ издава книгата "Четириелементната теория" през 1994 год.много по всеобхватна от унгарската тетралектика. Така че как ще модернизират унгарците диалектиката като се занимават само с тетраедъра. Аз също не я модернизирам, а я продължавам. Извън количествения закон има поява на ново качество. Какво означава това? Сприраме дискусията за диалектиката.
Периодичната таблица на елементарните частици е аналогична на Менделеевия периодичен закон, което ме е довело да структурата на всички елементарни частици и сложната структура на нуклоните и антинуклоните по аналогия с него. Следователно за това мога да кажа, че Х-бозона дори и открит ще е една нова резонанс елементарна частица, която се е получила от огромния енергиен сблъсък. Подобно се получават малко живеещите нови химични елементи. Химичните елементи заедно с изотопите са повече от 1100, а основните елементарни частици, заедно с резонансите са над 350. Така че Х-бозона няма да реши очакваните проблеми, но колайдера ще бъде полезен в търсене на истинското решение. Може да следиш развитието свързано с Х-бозона и ще видиш какво ще излезе. Поздрав!!!
цитирай
20. анонимен - 21. begetron426
28.08.2012 14:18
Не мога да премълча първо факта, че идеята за тетралектиката като цялостна концепция за наличие на четворността в природата - Материя,Пространство-време, Движение, Промяна," няма нищо общо с "разделяне и удвояване" на диалектическите противоположности. От друга страна, тетралектиката, както и диалектиката, е абсолютно погрешно да се разделя на две: Тетралектика(1) и Тетралектика на природата(2) Да не кажа по-силна дума, но това е абсурд.Защото и двете части задължително са еквивалентни. Същото се отнася и до Диалектиката. Остави на мира енгелсовите записки "Диалектика на природата. Твоята "Тетралектика на природата" нали не е записки или фрагменти? Принципите(и закономерностите)на една философска концепция, доколкото тя би трябвало да е обобщаващо отражение на отделните научни достижения, са едни и същи не само в природата, но и въобще в света. Следователно вашата Тетралектика на природата си е просто Тетралектика и няма нищо общо с Диалектиката, тъй като принципите и на двете концепции са коренно различни.

Като концепция, тетралектиката е една единствена още от времето на Аристотел. Диалектиката на Маркс и Енгелс няма нищо общо с тетралектиката, тъй като тя се основава на "две противоположности", а не на четири елемента(причини), както е при Аристотел. Всъщност твоята тетралектика не е "продължение" на диалектиката, както твърдиш, а на самата Тетралектика. Ти се опитваш да я диалектикизираш, използвайки двете диалектически противоположности. Резултатът е получаване на някакъв странен хибрид - нито тетралектика, нито диалектика, който би трябвало логически да наречеш "Тетралектична диалектика", а не Тетралектика на природата :)... Мисля, че ме разбираш какво искам да кажа.
цитирай
21. анонимен - +
28.08.2012 14:20
Драги колега, Бегетрон. Ако целта ти е наистина да усъвършенстваш, модернизиращ или продължиш (което е едно и също) материалистическата диалектика на Енгелс и Маркс, забрави за тетралектиката и се съсредоточи върху осъвременяване на трите основни закона на диалектиката(ти ги знаеш), така че да са в синхрон със съвременните теории в естествените науки. Ако ли пък целта ти е да модернизираш или продължиш древните тетралектични концепции, забрави за диалектиката и се съсредоточи върху съвременните геометрични представи за "четворност". Възможно е да откриеш и повече от четири основни елемента(или "причини" - Аристотел).Всичко е толкова загадъчно и непредвидимо в нашия свят!...

И последно да те попитам. Твоите регистрации на тетралектични идеи в ИНРА (в1993 г- ИНРА е преименуван в Патентно ведомство на Република България ) от 80-те години на м.век имат ли статут на изобретения(патенти)или открития?

цитирай
22. анонимен - Колега, Бегетрон, не се притесн...
31.08.2012 19:58
Колега, Бегетрон, не се притеснявайте, ако се затруднявате да отговорите на моя въпрос за статута на вашите тетралектични идеи. Очевидно или сте забравили регистрационните номера на подадените заявки, или Институтът за изобретения и рационализации (ИНРА) е отказал да ги признае за рационализации или научни открития (За авторски свидетелства или патенти не може и дума да става, тъй като те се издават за изобретения в областта на индустрията и науката след продължителни експериментални изследвания и други процедури). Много добре знаете, че на заявката за изобретение или научно откритие след регистриране не и се присвоява автоматично статут на такива.
цитирай
23. begetron426 - Re: 24. анонимен
02.09.2012 19:35
Не се притеснявам, защото няма от какво. Голяма част от подадените идеи са за открития, а интелектуалните играчки са за изобретения. Всички си имат регистрационни номера и специални прошнурувани документи, които главно ми служат за удостоверяване на първооткривателството на предложените идеи, но не са признати за открития, защото трябва да се натрупат доказателства, особено за Периодичният закон на елементарните частици. След многогодишни преписки с ИНРА ги прекъснах поради голямата бюрокрация. Бюрократите служители връщаха много хора с изобретения на ителектуални играчки,под предлог, че им било писнало от "рубик кубици", а имаше слухове, че японци събирали идеи по улиците на София. Само Геометричната периодична таблица поради нагледността я признаха за закономерност, но я класифицираха към такива закони, за които не се дава диплом за открития, а тя излиза, че е основата на всички периодични закони. Контактувах по това време с елитни рутинирани учени като: акад. Азаря Поликаров, атомните физици Петър Райчев и Божидар Палюшев, който от най-надежния ученик на Поликаров стана мистик, математиците акад. Петканчин и проф. Петър Великов, биолога лекар проф. Балабанов, философите Иван Софрониев, Иванка Апостолова, Сава Петров, научният работник по това време Кубрат Томов и др. Всички те бяха запознати с всичките предложени от мен идеи. Част от тези идеи все още не са станали обществено достояние и не са предложени в интернет. Това са структурните модели на всички елементарни частици и особено сложния структурен модел на нуклоните и антинуклоните, които съдържат същността на много от загадките свързани с елементарните частици и моделът на нашата Вселена. Не ти отговорих веднага, защото съм претоварен. Обслужвам повече от десет сайта. Превежда се на английски "Тетралектика на природата" и трябва да бъда близо до преводача, защото е вече на пределна възраст и му ампутираха десния крак. Готвя статии за различни симпозиуми и списания, Философското Лябомъдрие и др. Поздрав!!
цитирай
24. анонимен - Re: 25. begetron426
03.09.2012 10:10
От отговора ви става ясно, че вашите идеи за тетралектиката не са признати за открития, въпреки че са регистрирани с прошнуровани документи в ИНРА. Главната причина за това аз виждам не в бюрокрацията, а в липсата на доказателства, както сам признавате, за предложените от вас идеи. Тя, бюрокрацията е типична за тоя род институти по целия свят. Аз също съм я изпитал на гърба си, но я оправдавам, защото ако я нямаше, света би потънал в океан от псевдонаучни открития. За "играчките" ИНРА в най-добрия случай щеше да ви награди с един никому не нужен лист хартия, наречен "Авторско свидетелство", а то имаше юридическо значение само в пределите на НРБ. Изтървали сте тая "привилегия":)

Относно непризнатите "открития" вие сте си виновен и никой друг. Във всичките ваши постинги за тетралектиката упорито и категорично твърдите, че принципите и идеите на тетралектиката са безспорно доказани и потвърдени от ВСИЧКИ съвременни науки и затова нейния Всеобщ закон за съществуването и развитието на материята е в сила и управлява света и вселената. Оказа се, че вашите
прехвалени идеи за могъществото на тетралектиката като инструмент за обяснение и управление на материалния свят, не може да бъдат доказани и научно обяснени, за да се признаят за открития. Всеизвестно и закономерно е всяка качествено нова теория да е подкрепена и доказана поне с едно научно откритие...Това са фактите и това е истината.Тя няма как да се потули и рано или по-късно излиза наяве.
Съжалявам колега,но както е писал Аристотел, "Платон ми е приятел , но истината ми е по-скъпа."
И един съвет от мен. Бъди самокритичен и търси грешките първо в себе си.
Успехи!
цитирай
25. begetron426 - Re: 26. анонимен
04.09.2012 19:52
Приписваш ми неща, които никога не съм твърдял.Никъде не съм казал, че Тетралектиката е получила признание, защото това е ново знание,за което намирам доказателство във цялото човешко познание и съм го изложил в книгата Тетралектика на природата логично и достъпно без да прекалявам с научните термини, а прекалявам само с логичните изводи и обективното познание.Така че тетралектичните системи ги има във всичко, което улеснява обективното доказателство, което съм предложил. По същата причина, че системите на Тетралектиката ги има навсякъде около нас и вътре в нас, те могат да се прилагат с успех във всичко, което правя и го разпространявам в много блогове и сайтове, за да бъде достъпно не само за учени, а за всички хора. Тетралектиката предлага решенията на много нерешени въпроси повдигнати от диалектиката и решения на много други загадки в науката. Чрез Тетралектиката съм издигнал много нови хипотези с възможност за лостигане на ново знание. Диалектиката всички тези неща ги е замразила, защото няма възможност за решения, поради което се раздира от противоречия. Изложих ти няколко, за да дискутираме по тях, защото тези противоречия са стотици, а диалектиката е на 2500 години и не се е утвърдила напълно. А книгата на Ф. Енгелс не е довършена и много от нещата са нахвърляни без обяснения и логични изводи. Въпреки тези недостатъци,тя е изиграла съществена роля в естествознанието и обществото като е наложила научния диалектичен метод на изследване на Природата.Как да търся грешките в себе си,когато съм изложил някой основни противоречия в диалектиката и ти трябваше да вземеш отношение точно по тях,а не да ми приписваш неща,които не съм казал.Защото едно е да намираш доказателства във цялото познание и да го предложиш,друго е да получи пълно признание. Диалектиката вече няколко хилядолетия не е доказала напълно себе си, защото по голяма част от хората и учените в света я отхвърлят.Обясни ми само това, защо има поява на ново качество без количествена промяна.Поздрав!!!
цитирай
26. анонимен - Драги колега Бегетрон Аз нищо не ...
05.09.2012 17:15
Драги колега Бегетрон
Аз нищо не ви приписвам. Това което съм написал като реплика в моя ком.26 относно непризнатите ви от ИНРА "открития", точно отразява смисъла на приведените по-долу цитати от ваши постинги и коментари. (Имам "лошия" навик да архивирам всички коментари от всеки постинг, привлякъл вниманието ми.). Ваш е проблема, че забравяте какво сте писали. Ако и сега не признаете този факт и собствените си цитати, аз се отказвам да водя всякакъв диалог с вас,поради губене на ценно работно време. Имате доста фенове, които биха могли да водят успешно или неуспешно подобни диалози с вас, но като гледам предпочитат да си мълчат ;-) Обърни внимание, че глагола "доказвам" ,във всичките му форми, присъства неизменно в цитатите ти, а според експертите на ИНРА и лични твои признания твоите тетралектични идеи нямат доказателства, нищо в тях не е доказано и затова не са признати за открития.
Едно полезно напомняне. Дори по времето на соц-а, авт.св. се издаваше за оригинално изобретение, тоест неговата идея не трябваше да е заимствана или модифицирана чужда идея

1)" Една теория може да бъде вярна само тогава, когато обяснява противоречията на предходното познание и от изводите на тия обяснения стига до новата теория, която доказва. Друго важно изискване за новата теория е тя да може да предсказва бъдещо развитие, за да е вярна. Разработването на Тетралектика на природата е съобразено с всички тези изисквания."
(Тетралектика на природата20.05.2007 20:20, 5.begetron426 21.05.2007 20:20)

2) "Доловили са, че в света нещо четворно, симетрията и асиметрията са може би най-важните неща за съществуването, развитието и управлението му и ги разработват, но все още аналитично, а Тетралектика на природата го е постигнала, доказала и предложила синтетично, което е правилната посока за интердисциплинарното търсене и разбиране на света.
(10.08 15:43 - Х-бозон и противоречия в Стандартния модел на елементарните частици, 19. begetron426
26.08 15:39 )
цитирай
27. анонимен - (продължение)
05.09.2012 18:01
3) „Тетралектика на природата означава съвсем друго нещо, което ангажира цялото познание и тази четворност съм я намерил не само в тетраедъра, а в цялото познание: физика, химия, биология, психология и в мн- др. области. Идеите за Тетралектиката /за четворността на света, а не само на тетраедъра/ са се формирали10 години преди унгарците. В началото на 80 години са регистрирани в ИНРА като: Периодичен геометричен закон за еволюция на формата, Периодичен закон на елементарните частици, Периодичен закон на органичните химични съединения, Основните видове симетрия и две интелектуални играчки като на Рубик: Тетраедър и Додекаедър.”
(10.08 15:43 - Х-бозон и противоречия в Стандартния модел на елементарните частици)

4) „Чрез Тетралектиката философията се превръща в доказателствена наука, която е обвързана с естествознанието като методология, за да извлича своите системи от реалната обективна действителност на материята, да ги доказва чрез нея,”
(06.11.2008 17:21 - Какво е Тетралектиката?)

5) „Понеже Тетралектиката е всеобхватна, нейните системи се намират във всичко съществуващо и развиващо, което лесно може да се наблюдава, доказва и разбира, защото те се намира навсякъде около нас и вътре в нас като реална материална действителност.”
(06.11.2008 17:21 - Какво е Тетралектиката?)

6) „Тетралектиката това е синтетичен всеобхватен закон на философията като: Всеобщ не разумен тетрасиметричен закон управляващ всичко съществуващо и развиващо се, виновник за съществуването и развитието на света.”
(06.11.2008 17:21 - Какво е Тетралектиката?)

Добронамерено ти желая да огледаш разумно още веднаж твоите идеи, за да отстраниш значимите грешки и абсурди. Идеите,колкото и ценни да изглеждат, не са философия още повече – наука.
Успехи!
цитирай
28. begetron426 - Re: 28., 29. анонимен
06.09.2012 16:30
Добре си цитирал, но всички тези извадки са съпроводени от обяснение като доказателство и то не интелегиблено, а поткрепено с фактология достигната от научното познание като закономерна обективна действителност. Така че доказателствата са мой, а признанието идва от инсттанциите. Затова предлаганата от мен Тетралектика е съпроводена от доказателства, защото в противен случай ще има само чесане на езика. За да водим диалог за верността на цитираното трябваше да вземеш един от цитатите и да кажеш, защо е вярно обяснението към него и защо е невярно. Например унгарците са направили много частен математически анализ свързан с тетраедъра и са провъзгласили, че са постигнали постмодерна логика. Не са толкова скромни, от един частен случай да провъзгласят посмодерна логика. Щом си диалектик, което е много хубаво, знаеш много добре, че диалектическата логика се наложи като най-висша. Тя решаваше всестранни проблеми, но въпреки това съществуват логически парадокси от древността до днес, които диалектическата логика не може да разреши, а Кант е издигнал 4 всеобхватни неразрешими противоречия /антиномии/, които всъщност са против диалектиката. В книгата "Тетралектика на природата" има решението и обяснението на парадоксите, което е възможно поради това, че светът е тетралектичен.
Ето ти един пример за доказателство от моя страна: Маркс е казал, че всяка система ражда своя гробокопач и издигнал като гробокопач на капитализма, работническата класа. Той е прав, въпреки че не разработва и не доказва казаното за всяка система. Тетралектиката има две основни системи: противоречива и равновесна като изяснява и прилага тетралектичния подход към всички системи, производни на основните и доказва, защо Маркс е прав. Всяка система при развитието си натрупва свойства на противоположната и в определен момент се превръща в нея без посредник. Гробокопачът на противоречивата система са натрупване на свързаните в равновесие в нея противоположности, а гробокопачът на равновесната система са разпадане равновесието на противоположностите, които я изграждат. И в двата случая системите имат възможност да се превърнат една в друга без посредник. Диалектиката не е разрешила този въпрос. Благодаря ти за добронамереността, защото дискусия без противоречия не може да стане. Поздрав!!!
цитирай
29. анонимен - Колега, Бегетрон
07.09.2012 00:05
Много добре знаеш, че каквито и "съпровождащи обяснения" да даваш към горепосочените цитати, обясненията не са и не могат да бъдат доказателства. Какво означава
"...доказателство, поткрепено с фактология достигната от научното познание като закономерна обективна действителност." Това са завъртяни(усукани) по философски празни думи-клишета, които нищо не означават, по простата причина, че нямаш никакви доказателства за да са подкрепени с някаква "фактология". За какви твои доказателства си въобразяваш, след като в Re 25 ти призна, че такива няма! Как си намерил доказателство на Тетралектиката в "цялото човешко познание"(?!) след като не съществува човешки интелект, който да го обхване и опознае!! Ама недей така, почваш да ме ядосваш! Мисля, че съм достатъчно ясен и вече се разбрахме за доказателствата. И тъй като твоята Тетралектика не е съпроводена от доказателства, наистина има само чесане на езика (не моя!). За какво водене на "диалог за верността на цитираното" бленуваш, когато началото на твоята реплика започва с думите : "Добре си цитирал"?
Вярно е, аз съм от "нераздвоените" диалектици и съм съгласен с теб, че диалектическата логика е най-висша. Логическите парадокси, Бегетроне, съществуват като следствие именно на диалектическата дуалност на света. Всеки предмет, процес или явление са противоречиви и съдържат в себе си вътрешни противоречия, на които ти им присвояваш съвсем нихилистично представката "анти" и ги удвояваш.Те са едни и същи противоречия. В "доброто" се крие същото зло, както и в "злото" се крие същото добро.Това са едни и същи категории, които имат само две противоположни качества. Няма никакво раздвояване и удвояване, драги колега. И тъй като понятията, формалната и неформалната логика, с които боравим, са отражения на тази диалектическа противоречивост, не се учудвай, че съществуват логически парадокси. НО, те са обясними с помощта на диалектическата логика без намесата на твоята "всеобхватна" тетралектика.
цитирай
30. анонимен - (продължение)
07.09.2012 00:09
4-те неразрешими антиномии на Кант за твое сведение не само че не са против диалектиката, но по същество я потвърждават. Кант е велик философ, въпреки неговия философски идеализъм.
Какъв пример и за какво "доказателство" ми споменаваш отново, когато Маркс няма нищо общо с Тетралектиката!! Не искам да чувам и чета думи като гробокопачи на капитализъм, на равновесие(???) и прочее безсмислици. Запази ги за себе си.

Колега, уморих се да ти обяснявам сто пъти едни и същи неща, а ти, дали от инат, дали от честолюбие не щеш да ги проумееш. Твоя воля, но и твой проблем. Аз обаче се отказвам от диалога. Както искаш, така го приемай отказа. Казал съм всичко каквото сметнах за необходимо. Който разбрал, разбрал.Който не е - за негова сметка е.
Чао!
цитирай
31. bogomil - Задълбочени познания по физика и астрофизика
08.09.2012 08:20
Уважаеми begatron 426,
Поздравявам ви за прекрасния постинг. Възхитен съм от вашите задълбочени познания по физика на елементарните частици, анализи на процесите непосредствено след т.н "Голям взрив", за белите петна и дискусионните въпроси свързанi с превръщането на енергията във вещество-маса. Не случайно към тетекста на този постинг проявяват интерес много читатели. Съвсем заслужено той е отличен и от операторите в Интернет.
Опирайки се на вашите интереси свързани с философските проблеми на произхода на Вселената и живота бих искал да ви представя едни мои хипотези, относно произхода на Земята, планетите и на живота от земен тип, опирайки са на дългогодишните ми експериментални изследвания в областта на материалознанието-металознанието. През последните години се получиха практически доказателства потвърждаващи моите много по-рано изказани хипотези; които са представени официално на ВМГИ., ВХТИ, НОЦ, ЦУ-БАН, философски институт на БАН и др . в периода 19881990г, докладвани и публикувани са в сборниците на международни конференции у нас и в чужбина в периода 1990-2000 г., обработени и обобщени в монографията;Богомил Великов Колев "Материалознание и глобални проблеми" изд. БПС (Авангард), София 2003 г. В монографията могат да се видят къде са докладвани и публикувани научните материали. Ако проявявате интерес, бихте могли да се запознаете с монографията, която може да намерите в нац. библиотека ' Кирил и Методи"-София, Централната научно-техническа библиотека, София, в библиотеките на някои по големи градове в страната, с моя блог www.bogomil.blog.bg. Отворете ако желаете най-напред постинга ми от 03.05.20011 "Нова класификация на науките", след това постинга от 26.06.2010" Възможности на материалознанието за обяснение на някои биологични процеси свързани с произхода на живота на Земята (планетите), Същото може да намерите в списание Екология, Биология , Биотехнологии , бр.5-6/2009г , стр.103, в списание "Вселена наука и техника. бр.6.7/2008 и други. . Бихте могли да отворите моя страница www.vestnitcibogomil.blog.bg. Там в раздела ' научно-популярни публикации ще видите заглавията, които са публикувани популярно на книжен носител. Резюме върху монографията бихте могли да прочетете в моята страница www.nautchnitrudove.blog.bg , постинг от 17.11.2009. Там са показани научните ми публикации и монографии. Tъй като намирам, че сте доста запознат с тези проблеми и проявявате интерес към тях бих бил благодарен, ако изкажете мнението си с коментар в моя блог www,bogomil.blog.bg. . Ще се радвам и ще ви бъда благодарен, ако получа вашия коментар

с поздрав www.bogomil.blog.
цитирай
32. bogomil - Продължение на коментара на www.bogomil.blog.bg
08.09.2012 08:46
В моята монография" Материалознание и глобални проблеми" са дадени обобщени виждания вурху Глобалните проблеми на Човечеството,докладвани от моя милост на различни научни конференции и конгреси у нас и в чужбина. Разгледани са процесите след "Големия взрив", достигайки до кристализация на планетите, в частност на Земята. За пръв път е направен опит да бъдат показани ачнализи на базата на натрупани познания от материалознанието.. Обобщени са знания не само от класическото материалознание и металургия, но и от новата металургия под налягане, оперираща с газове и други летливи за дадена материална система елементи. Анализите се базират на извършващи се процеси под влияние на трите основни фактора формиращи процесите във веществото, т.е в Микро и Макрокосмоса; химсъстав, температура и налягане. В резултат за пръв път в науката е направен опит материалознанието (металургичните науки) да бъдат извадени от традиционната им класическа класификация само като технически науки,поставяйки ги между фундаментално философските гиганти "Химия" и " Геология". Това дава възможност да се дадат неочаквани, интересни и убедителни обяснения и аргументирани отговори на редица неизяснени или дискусионни процеси, свързани с историческия Геогенез(Вселеногенез, достигайки до Био, Психо и Разуумогенеза. Разгледано е явлението " Внедряване" като фундаментално философско понятие с евристична значимост,подкрепено с примери от всички фундаментални науки; физика, химия,материалознание, геология, космогония, биология, обществени и социални науки. Показано е , че различните качествени процеси в Природата и Обществото се извършват на базата на натрупване на материални частици(от елементарни частици, до до вещество в макрообеми, създаващи метастабилно състояние и напрежения, релаксацията на които води до различни качествени промени в материалния (социален и духовен) свят. Направен е опит с приносен характер да се дадат интересни и задоволителни обяснения на някои катстрофални процеси и древни загадки. На базата на сравнителен критичен анализ, липсващ в литературата, относно влиянието на биогенните елементи в сплавите на желязото и в организмите, като принос са посочени взаимно-зависимите най-общи"огазяващи дегазиращи' (Окислително-редукционни ) процеси и е изказана хипотеза за произхода на живота от Земен тип.

Бих бил много благодарен, ако получа вашето мнение за изказаните хипотези, опиращо се на големите ви познания по физика на елементарните частици, относно процесите след "Големия взрив" достигайки до формирането на астрономическите материални тела. В моите хипотези процесите се разглеждат на базата на една условна диаграма на състоянияте на веществото въобще; вклюваща трите фактора, химически състса, температура и налягане. С други думи процесите след "Големия взрив" са анализирани съгласно добре изучените агрегатни състояния на веществото; плазмено(високотемпературна до ниско-температурна плазма). газообразно, течно и твърдо, с които борави материалознанието--респ. металургичните науки. Там някъде вашите познания и интересни анализи свързани с т.н." "Божествена частица" водеща до превръщането на светлината и енергията във вещество ще намери своето подходящо място.
Направил съм опит да поставя някои текстове в Интернет в горепосочените блогстраници, но тъй като текста е вкаран, след сканиране от книжен носител, някои символи букви и фигури не могат да се разчетат и да се видят. Така че ако проявите интерес бих ви препоръчал книжните носители на които са обнародвани моите хипотези-монографията, списанията, докладите от конференции, популярното списание "Вселена, наука и техника), цитирани по-горе.
Вашето мнение, за което ще ви бъда много прознателен бихте могли да отразите в www.bogomil.blog.bg

с поздрав, уважение и най-добри пожелания

www.bogomil.blog.bg
цитирай
33. begetron426 - 33. 34. bogomil
08.09.2012 21:59
Благодаря за обективността, на оценката. Ще се запозная с Вашите научни произведения и ще получите точен и обективен анализ. Още сега мога да изкажа мнение, което произхожда само от заглавието на основния Ви труд. Посоката е вярна, защото процесите, които протичат в нашата Вселена са свързани с веществената форма на материята или атомната химическа материална еволюция, където температурата, налягането и химическия състав играят основната роля във формирането структурите и формите на веществото. Това е така, защото под влиянието на тези три основни свойства /състав, температура и налягане/ се формира съществуването и развитието на четири агрегатни състояния на веществото /твърдо, течно, газообразно и плазма/. В тези състояния съществуват галактиките, звездите, планети, спътници и др., защото нашата Вселена е в процес на веществена еволюция, което забранява да има антивещество в нея. Запознах се с постинга Ви за Добруджа, написан много вярно и ще взема отношение. Утре ще продължа с коментарите, защото моят компютър се повреди и сега използвам чужд. Поздрав!!!
цитирай
34. bogomil - Уважаеми begatron426
10.09.2012 11:10
Не случайно вашият постинг е отличен от операторите и от вашите фенове, приятели блогери, читатели. Имате много задълбочени познания по физика на елементарните частици.На свой ред и аз бих искал да ви благодаря за този коментар и зa положителното отношение към принципните три основни фактора; химически състав, температура и налягане, които определят процесите във веществото, въобще. реsпективно във Вселената-космическите obekти. Ще очаквам с интерес вашето компетентно мнение след като се запознаете с посочените материали. Пак бих искал да обърна внимание на препоръката ми да се ползват и четат публикацията на книжен носител; посочената монография, научните доклади показани в www.nautchnitrudove.blog.bg, списание "Вселена, наука и техника", Списание "Биология и екология"...

с позрав, уважение и най-добри пожелания

www.bogomil.blog
цитирай
35. begetron426 - Re: 36. bogomil -
10.09.2012 14:50
Имам почти всички броеве на сп. "Вселена, наука и техника". Запознах се с Вашата хипотеза и останах очарован от подробните истини, които съдържа, защото до сега други хипотези макар и верни, отразяват общите основни положения на развитието на нашата Вселена, галактиките, звездите, планетите и развитие на веществото при тях. Вашата хипотеза вече навлиза в подробностите на процесите, които се управляват от температурата и налягането, но нямаше да ги има тези процеси, ако не съществуваше веществото или неговия химически състав, който се видоизменя и управлява от тези основни фактора. Подробностите за еволюцията на тези процеси и агрегатните състояния, през които преминават могат да се установят и докажат само чрез Материалознанието.
С използването на философията като методологията, Вие правите огромна прогресивна и съществена крачка като включвате и философията, защото всички я подминават. Другото много важно нещо, което сте направили, е че разглеждате Вселената като атомно вещество, което фактически е подвластно на химическа еволюция, която може да се анализира и доказва от Материалознанието. Само непосредственият етап след Големият взрив преди образуването на водорода не е веществен, химически, атомен, но е производен на веществото, роден от него и вървящ към веществената Вселена.Така че атомът и антиатомът съдържат в себе си всички загадки, а те са съставени от нуклони и антишнуклони с определена структура, която е причината за много от началните процеси след Големият взрив. Ще коментирам повече подробности непосредствено под трудовете във Вашият блог. Поздрав!!!
цитирай
36. razkazvachka - Тази статия и цялата дискусия са много интересни.
15.09.2012 18:53
напоследък непрекъснато сънувам /защото през деня имам други задачи/ подходи и начини за решаване на въпроса за телепортирането или превръщането - ако спрем с частиците на определено равнище и потърсим вълновата схема... каква енергия всъщност е необходима...
физиката е неотделима от метафизиката т.е. философията, но парадигмата на философията пречи на холистичното знание - безкрайното разслояване на областите на науката в крайна сметка наистина би трябвало да стигне точката на необходимост от преструктуриране... не бихме могли да стигнем до дъното, ако същевременно сме убедени, че светът няма дъно - а ЦЕРН непрестанно се стреми към последната частица - но нима богът е някаква частица... на материално равнище - това е другото на материята - не може всичко да се пипне с пръст, то се докосва с другото познавателно средство на човека
цитирай
37. bogomil - Уважаеми begetron426
16.09.2012 14:37
Благодаря ви за проявения интерес към моите хипотези. Признателен съм ви за положителното мнение и изразеното ваше становище по текстовете на публикуваните материали. Вие сте истински ценител на науката, на нейните достижения и новости. От сега нататък ще следя вашите постинги. Макар и да не съм на високо ниво по физика на елементарните частици, все пак схващам какво искате да кажете на любознателните читатели във вашите постинги. Не знам какво работите и на каква сте възраст, но от това което чета във вашите постинги личи, че вие имате големи и задълбочени познания които не се натрупват за един ден и без необходимото обучение и практика. Предполагам, че сте атомен физик. Желая ви успехи. Моите изследователски работи са от областта на физиката на твърдото тяло(металургичните науки), но до тази хипотеза достигнах благодарение на натрупаните познания от материалознанието, опирайки се на агрегатните състояния на веществото , на температурата, налягането и химическия състав. Металургичните науки са област от по общата наука Материалознание. Колкото и нескромно да звуча на мен не са ми известни такива хипотези.Моите са изказани още 1988-1990г . докладвани и на конференции в периода на последното десетилетие на 20 век и обобщени в посочената монофрафия 2003г. В последно време много от твърденията в тези хипотези получават доказателства от изследвания на астрономите-някои в Нашинал джеографик.
Не знам кои мои публикации сте прегледали във сп." Вселена, наука и техника". Затова си позволявам да ви посоча някои от заглавията с мои хипотези свързани с основната първата и със философията; СПИСЪК НА НАУЧНО ПОПУЛЯРНИТЕ СТАТИИ В БЪЛГАРСКИ СПИСАНИЯ
1. Колев Б.В. Хипотеза. Относно произхода и еволюцията на Земята (планетите). сп. Вселена, наука и техника., юни 2008, с.с. 24-312.Колев Б.В. Хипотеза. Относно произхода и еволюцията на Земята (планетите). сп. Вселена, наука и техника., юли 2008, с.с.28-37, продължение от юни, сп. Вселена, наука и техника., юли 2008, с.с.28-37, продължение от бр.6, юни 2008г3. Колев Б.В. Променя ли се климатът на Земята. сп. Вселена, наука и техника, август 2008, с.с. 38-434. Колев Б.В. Класификация на науките-място и роля на материалознанието при изясняване на фундаментални и глобални проблеми. сп. Вселена, наука и техника., ноември, 2008, с.с. 32-39.5. Колев Б.В. Възможности на материалознанието за обяснение на някои биологични процеси в живите организми, свързани с произхода на Вселената и живота. сп. Вселена, наука и техника, януари, 2009, с.с.34-42.6. Колев Б.В. Възможности на материалознанието за обяснение на някои биологични процеси в живите организми, свързани с произхода на Вселената и живота. сп. Вселена, наука и техника., февруари, 2009, с.с. 39-46, продължение от бр.1, януари 2009
Интерес представлява какво е мястото на вашите анализи върху "ТЕТРАЛЕКТИКА" ,погледнати от позицията на влиянието на температурата, и налягането по посока на еволюцията на елементарните частици, т.е когато лъченето енергията е преобладавала над веществото, нямало е още вещество, а лъчене, светлина и елементарни частици. За мен не са много добре известни ( а те и на науката мисля са неизвестни) причините поради които е настъпил "Големият взрив" . ,т.е бихте ли могли да направите връзка от вашата позиция на базата на познанията върху онова, което се е случило малко преди "Големия взрив" , причинило самия взрив и онова което се е случило под влияние на намаляващото се налягане с разширението и с намаляването на температурата до появата на първия химически елемент. От там нататък моите хипотези се опират на логиката и на познанията от материалознанието при появата на веществото и прехода от едно агрегатно състояние в друго.
Аз съвсем условно съм приел , че предполагаемият т.н." Голям взрив" на-вероятно е станал, като следствие от бурното взаимодеиствие между елемтарните частици довели в даден момент до изригване-взрив с огромна надкритична мощност, който е довел до следващите неизбежни спонтани процеси свързани с намаляване на налягането, т.е с разширението и с намаляване на температурата, преминаването от лъчене към енергия, раждане на химическите елементи и веществото , промените в агрегатното състояние на химическото вещество и т.н.....
Ако желаете да се запознаете с други мои публикации в ' Вселена наука и техника" бихте могли да отворите списъка посочен в началото на блога ми www.vestnitcibogomil.blog.bg, а научните трудове са посочени по заглавия във www.nautchnitrudove.blog.bg

в блоба www.bogomil.blog.bg помествам предимно материали от хобито ми " история", и други материали. Има и от областта технология. За съжаление не ми се отварят блоговете в категория технология. Когато се опитам да поместя там нещо отваря ми се само блога www.bogomil.blog.bg


с поздрав и уважение и най-добри пожелания за нови творчески успехи

www.bogomil.blog.bg
цитирай
38. begetron426 - Re. boris66
21.09.2012 21:55
Х - бозонът, все още не е доказан напълно. Неговото доказателство ще бъде напълно изяснено след година. Дори да съществува такава тежка частица. Ще възникне въпросът, това ли е частицата, която създава масата на материята чрез своята полева форма? Защото досега са открити над 300 елементарни частици наречени резонанси, при които преобладават тежките и всички са краткоживеещи. Х - бозонът може да е поредната резонанс частица, която няма да реши многото проблеми при елементарните частици. Следователно не може да е открита проточастицата на материята и да има по-нататък както си го казал. По-нататък ще има до тогава, до когато се стигне до проточастицата или субстанцията на материята. Поздрав!!!
цитирай
39. анонимен - Хм...
22.09.2012 02:34
Създаване на нова, хармонична цялост, редуцирайки симетрията... На прима виста се почувствах като идиот. На втори прочит: "Асиметрията осъществява развитието, а Симетрията осъществява съществуването."... това е толкова логично, че има смисъл, дори за човек, като мен, напълно лишен от всякаква логическа мисъл.
Увлекателна е твоята Физика.
цитирай
40. bogomil - Уважаеми колега
24.09.2012 09:59
Бихте ли обобщили какви са резултатите до този момент от експериментите в Цюрих, в търсенето на т.н. Х-бозон, краткотрайната божествената частица, която води до материализиране на лъченето. Предполагам, че вие сте напълно запознат с резултатите от досегашните експерименти.

с поздрав, уважение и най-добри пожелания
www.bogomil.blog.bg
цитирай
41. begetron426 - 10., 11. martosblack
24.09.2012 13:51
Прегледах и двата линка, които си ми предложил и ти благодаря. В първия клип "Същност" на съпрузите Светлана и Николай Левашови е представено тетралектично еволюционното развитие на човешката същност и много умело и точно се използва за обяснение на много загадъчни явления и действия на човека. Слабото им място е субективизма. Защото всички системи, макар и тетралектични, през които преминава представената от тях човешка същност, не могат да получат обективно доказателство особено в това число са закономерните подробности, които ще разнищят цялата "Същност". Темата на тази човешка същност е застъпена в мистичните учения на Древният Изток в прекалено много варианти, които дори си противоречат един на друг, но варианта на Левашови е най-обобщаващ и систематизирането е тетралектично. Така че човешкото мислене не може да избегне Тетралектиката, независимо дали е субективно или обективно. Дори когато е неистина, пак е втъкана тетралектична нишка. Т. Павлов в "Теория на отражението" в средата на миналия век е достигнал до идеята за удвояване на субекта и обекта, а преди него Спиноза и Фойербах са изказали такова становище , кoeто e тетралектичнo. Едно е ясно само, че няма Бог творец от клипа на Левашови, а всичко е плод на еволюционно развитие. Остава да намерим и изясним законите на еволюционното развитие.
За другият ти линк съм още по-благодарен, защото становищата на много физици там съвпадат с предложения от мен постинг "Х - бозонът и противоречия в Стандартният модел на елементарните частици". Поздрав!!!
цитирай
42. begetron426 - Re: 38. razkazvachka
25.09.2012 14:25
Ако потърсим вълновата функция ще намерим частицата, а ако потърсим частицата ще намерим вълновата функция. Решението е направено отдавна от Луи дьо Бройл с извод, че всичко е едновременно вълна и частица. Само че преобладаващите свойства /вълна или частица/ се проявяват при определени условия. Тези изводи опитно са доказани с интерференцията на електроните. С енергията и масата е същото. Те са еквивалентни. Това следва от формулировката на Айнщайн, която използваме за изчисляване количествената еквивалентност на това превръщане. Затова за разбирането на всички тези случай съм направил едно просто определение: Масата, частицата е сгъстена енергия, вълна, а енергията, вълната е разредена маса, частица. От това следва изводът, че масата, частицата са ограничени в по-малък обем и строго определени цялостни системи, а енергията, вълната са неограничени и не можем да ги определим ката цялостни системи, от където следват много недоразумения и изкривявания при разбирани на тяхната същност. Ето един пример: ядрената вълнова сила има дължина под 10 на минус 13 степен, електромагнитната вълна се проявява след ядрената и достига стотици километри, а гравитационната вълна достига дължина светлинни години, техните носители са строго определени цялостни системи. Това е причината ядрените сили да управляват микросвета, електромагнитните макросвета и гравитацията мегасвета. Всички тези неща трябва да ги вземем под внимание, когато боравим с посочените същности.
Разчленяването на науките води до необходимост за тяхното по-добро разбиране чрез тяхното обединяване чрез философията. Това точно преструктуриране на базата на обективното научно познание, прави Тетралектиката на природата. Превръща анализа в синтез.
Една частица не може да бъде Бог, защото ще го принизи до много опростено състояние. Бог би бил Абсолютно съвършенство с изискване да бъде цялостна система, но когато е абсолютен той не може да бъде съвършен и цялостен, а когато е съвършен, не може да бъде абсолютен. По тази причина Бог не може да съществува. Х - бозонът, ако създава масата на другите частици би трябвало да бъде с безкрайна маса, за да не бъде създаден и да бъде създател на всичко, но той не е такъв, защото има определена маса, което не му позволява функцията, която му се приписва.
Ако няма дъно е безсмислено не само да го търсим , но съществуването и развитието на на материята си губи смисъл. Затова при вървене към по-малкото има ограничение, както го е предрекъл Демокрит, за да има смисъл. Неограниченето го има към безкрайно голямото, за да има смисъл всичко като се развива. Затова рано или късно, науката ще открие първочастицата или субстанцията на материята и ще изясни, защо е точно така устроен света. Поздрав!!!
цитирай
43. pevetsa - БЛАГОДАРЯ!
28.09.2012 08:46
БЛАГОДАРЯ ТИ, БЛАГОДАРЯ!
цитирай
44. begetron426 - Re: 41. procrastination
29.09.2012 18:02
Видовете симетрия са стотици във всички области на познанието. Тези видове се проявяват в тясноспециализирани научни области, където има нужда от анализ. При общите закони има необходимост от свеждане на симетрията до няколко основни вида. Това е направила Тетралектиката, която в основата си е симетричен закон, като логично е извела и доказала като възможност за съществуването само на шест основни вида симетрия. Затова тя като е Всеобщ тетрасиметричен закон на съществуването, развитието и управлението на света прави скоковидните еволюционни преходи само чрез две основни системи: противоречива и равновесна, които се превръщат една в друга скоковидно без посредник. Симетрията и Асиметрията са производни на основните видове тетралектични системи, затова са отговорни за съществуването и целостта на системите /симетрията/ и за разпадане и развитието на системите /асиметрия/. Производните категории на основните видове са стотици. Например: хармония и дисхармония, ред и хаос, синтез и анализ, движение и покой, привличане и отблъскване и мн. др. Всички тези противоположни категории нямат средво положение и преходите между тях стават скоковидно. Всички останали противоположности има средно, равновесно, нулево положение, защото управляват явленията и процесите вътре в основните системи и предопределят техните скоковидни преходи.
Затова Симетрията и Асиметрията имат посочените и изведени логични функции на Съществуването и Развитието. Опитай се да намериш средно положение между противоположните системи производни на основните тетралектични системи и ще видиш, че е невъзможно. Диалектиката не е разрешила този проблем, както и всички проблеми свързани със Симетрията и Асиметрията. Поздрав!!!
цитирай
45. begetron426 - Re: 39. bogomil
30.09.2012 21:01
Запознах се с твоята "Хипотеза относно произхода и еволюцията на Земята /планетите/" от сп. "Вселена, наука и техника", юни и юли 2008 г. Както и коментирах някой моменти от нея по-нагоре. Мога само да допълна, че процесите са същите: химически състав, температура и налягане, които променят агрегатните състояния. Тези процеси само се различават по мащабността си. Като в тази по-висока мащабност се намесва гравитацията като основен фактор, който създава високата температура и налягане за достигане на нсобходимото термоядрено плазмено състояние при звездите. Вървейки към високите температури и налягане се стига до четвъртото, плазмено агрегатно състояние или до формиране на звездите, където се раждат атомите след водорода при термоядрени процеси в тяхната вътрешност. С понижаване на температурата и налягането се стига до формиране на планетите и преминаване към другите три сродни агрегатни състояния, където еволюционитe процеси протичат само на молекулно ниво. Тези еволюционни процеси продължават с понижаване на температурата и налягането като формират органичното високомолекулно химично вещество. Следващата еволюционна крачка е при една относително по-ниска и непромелива температура и налягане, милиарди години, както на Слънцето, така и на Земята, през който период се появява живота на Земята и планетите при другите звездни системи. През последните 100000 години при развитието на земния живот се появява разумното същество човек. Обяснението на формирането на живота чрез материалознанието си предложил в другите си хипотези, които също са в правилна посока. Всички тези процеси протичат като тетралектична циклична система: четири агрегатни състояния, трите сродни и четвъртото различно, но производно на трите състояния. Такива Циклилични тетралектични системи има на всички нива на познанието. В геометрията, остроъгълно, правоъгълно, тъпоъгълно и закривяване; при геометричното пространство и времето, трите геометрични измерения и четвъртото времето; при правилните многостени, тетраедър, куб, додекаедър и кълбо; тетраедър, октаедър, икасоедър и кълбо; нулевата група от Геометричната периодична таблица, точка, отсечка, дъга и спирала; кръг, конус, цилиндър и кълбо; четирите годишни времена, пролет, лято, есен и четвъртото зимата; четирите посоки на света; две по чеитири групи в Менделеевия закон и мн. др. Загадката на процесите преди Големият взрив, по време на взрива и след него, до появата на водорода се съдържа в структураета на нуклоните и антинуклоните. Тази структура от огромното гравитационно налягане се смачква, което смачване започва още при неутронните звезди и основна роля от тях нататък играе структурата на неутрона и антинеутрона. Тези две структури формират и какво ще бъде след големият взрив: Вселена или Антивселена. След като приключа с някой тетралектични обяснения, ще предложа и структурата на нуклоните и антинуклоните, в която влизат повече от половината основни елементарни частици. Затова тази структура не е намерена, защото е много, много по-сложна от атомната, която е съставена само от три частици. Навлизането и обясняванео на структура на атома роди квантовата механика, а с разкриването на нуклонната структура ще настъпи нов етап като субквантова механика. В ЦЕРН могат да разкрият структурата на нуклоните и да се върви към подробностите свързани с Големият взрив. До сега не се е стигнало до тези подробности, поради сложността на тези структури. Такива са нещата преди синтезът на водорода, след което започва формирането на съвременната наша Вселена. Поздрав!!!
цитирай
46. begetron426 - Re: 42. bogomil
09.10.2012 18:26
Резултатите все още са неясни каква частица са открили в ЦЕРН, ще се изяснят след обработка на голям информационен материал, което ще продължи дълго. Очаква се след година от поставяне на експеримента да има резултати. Аз нямам пряк контакт с ЦЕРН.
Не съм атомен физик, а съм химик. От 14 годишен заобичах химията и Менделеевият периодичен закон и започнах да се информирам всестранно. Всичко каквото предлагам е плод на тая обич и всестранното развитие, което продължавам да разширявам. Човешкия мозък има неподозирани възможности за поглъщане на информация и мислене.
По аналогия на следексперементалната обработка при всички ускорители и в ЦЕРН действията ще протечат по същия начин. Понеже се работи с много малки пространствени и количествени величини и огромен брой частици с сръхконцентрирана енергия по време на експеримента и също така огромно разнообразие и брой на родените след експеримента частици, то анализът е най-трудоемък. Иглата в купата сено по-лесно се намира.
Може да бъдат открити и други нови частици. Дори да се открие елементарна частица с параметрите на Х - бозонът, тя не би имала възможността да превръща лъченията в маса. Принципът е съвсем друг синтез между проточастиците на материята, както е при химичните елементи. Ще изчакаме обработката на експерименталните данни от учените в ЦЕРН, защото след оповестяването за Х - бозонът никой от тях не може да се ангажира, в каквато и да е информация. Не се знае още, какъв ще бъде крайният резултат. Поздрав!!!
цитирай
47. анонимен - NRWVNZwjLCuhMKjDy
05.11.2012 17:09
m9zko8 <a href="http://rcrhelhcbewj.com/">rcrhelhcbewj</a>, [url=http://gwxhwjhfddyz.com/]gwxhwjhfddyz[/url], [link=http://raqitkacvusz.com/]raqitkacvusz[/link], http://fiahgotubgeo.com/
цитирай
48. begetron426 - Re: 45. pevetsa
27.11.2012 14:40
pevetsa написа:
БЛАГОДАРЯ ТИ, БЛАГОДАРЯ!


И аз ти благодаря за благодарната човечност. Поздрав!!!
цитирай
49. palada - науката и Бога
30.11.2012 11:28
А не потвърдиха ли физиците съществуването на Бог?
цитирай
50. begetron426 - Re: 51. palada
01.12.2012 20:36
palada написа:
А не потвърдиха ли физиците съществуването на Бог?


Физиците не се занимават с това да откриат Бог. С откриването на Бог се занимават лъжефизиците или лъжеучените, които не са успели в науката. Такива са руските фалшиви откриватели на торсионното поле и нашия атомен физик Б. Палюшев, който е написал вече 7 книги "Физика на Бога" пълни със всякъкъв род извращения на науката, но в нито една няма и най-малкото доказателство за съществуването на Бог. Най-често лъжеучените стигат до израза "Науката казва, че има Бог...". Науката не само казва, а за да се нарича наука, тя доказва казаното от нея. Затова казано, от който и да било не съдържа и не може да бъде истина, докато не бъде доказано. Дори казаното и от най-големият авторитет не съдържа истината или не може да бъде истина, която се оповава на афторитета му. Големите афторитети са станали именно такива, защото са открили и доказали определена истина в науката. Ето например: Айнщайн и Ръдерфорд са казали, че от атомът не може да се извлече енергия и са сгрешили в техната тясна специалност, а камо ли там, където не са специалисти. Защото Ръдерфорд открива структурата на атома, а Айнщайн формулата, по която се извлича енергията от атома. Следователно казаното без доказателсво не е досатъчно за да се приеме за истина. Затова в религиозните и мистични книги се забранява търсенето на доказателство за съществуването на Бог или за това, което е написано в тях, а се иска само сляпа вяра, за да се стигне до сляпо подчинение и манипулиране на вярващите.
Истинските физици се занимават с показаното в статията, а не с религия и мистика. Науката и религията са несъвместими имено поради описаното по-горе. Науката постига и предлага доказана истина, а религията предлага истина, която иска да я приемем на доверие, за да не се стовари гневът на Бог върху нас. Поздрав!!!
цитирай
51. bogomil - относно нова отпечатана книга на www.bogomil.blog.bg
10.08.2014 09:47
Писмо!

Относно; Издадена книга под заглавие; „Произход и еволюция на Вселената, Земята (планетите) и живота. Древни и съвременни цивилизации (тайни-загадки-хипотези-артефакти)”

Уважаеми Бегатрон426
,
Най-учтиво ви уведомявам, че излезе от печат книга с посоченото по-горе заглавие от издателство ”Издавам.Ком” град Плевен, която може да бъде обнародвана сред познати и колеги, доставена (закупена) за библиотека (лична или служебна), само чрез поискване от издателството за покупка по Интернет, кликвайки на посочения сайт (www.izdavam.com). Можете да контактувате и договорите с издателството на телефон в Плевен 0894468901 или по електронна поща E-mail; support@izdavam.com. За Ваша по-конкретна ориентация изпращам заглавната страница на книгата, кратка обща анотация, която при одобрение от вас, би могла да бъде обнародвана, т.е представена на вниманието на широката българска общественост.
За допълнителна справка в Интернет, отворете линк; http://izdavam.com/bg/profile/user/books. След отваряне на сайта отгоре има лента с надписи ”Български” „вход/регистравция” и „количка”, кликва се на „регистрация” и след това се търсят разни указания ”покупка”. При затруднения по сайта, по телефона служителите на издателството са много любезни, и могат да дадат обяснения, как може да се закупи и достави една или повече бройки от книгата на посочен от вас адрес и т.н.
.

С уважение; Авторът Богомил Великов Колев

За контакти;
Е-mail; kolev.b.v.2000@abv.bg
Или b.v.kolev@abv.bg









БОГОМИЛ ВЕЛИКОВ КОЛЕВ




ПРОИЗХОД И ЕВОЛЮЦИЯ НА ВСЕЛЕНАТА
ЗЕМЯТА (ПЛАНЕТИТЕ) И ЖИВОТА
ДРЕВНИ И СЪВРЕМЕННИ ЦИВИЛИЗАЦИИ

(ТАЙНИ – ЗАГАДКИ – ХИПОТЕЗИ - AРТЕФАКТИ)























Плевен, 2014
СЪДЪРЖАНИЕ

Въведение 7

ГЛАВА ПЪРВА. ПРОИЗХОД И ЕВОЛЮЦИЯ НА ВСЕЛЕНАТА
-ЗЕМЯТА(Планетите)................................................................................ 8
Някои встъпителни бележки........................................................ 8
1.Теория за „Големия взрив”. Ранният Космос............................. 8
-Същност на „Големия взрив”.................................................... 11
-Невидимият космос. материя.................................................... 13
-По следите н звезди.................................................................... 15
-Какво показва опитът от миналото?......................................... 16
-Антиматерия............................................................................... 19
-Зараждане на планетите............................................................ 19
2. Как се променят представите за света........................................ 23
-Космология без телескоп. Антични системи............................ 23
-Космология без телескопи. Проблеми на Новото време........ 24
-Изобретяване на телескопа. Решаващ пробив!......................... 25
-Телескопите и радикалната промяна в Атмосферара...............25
-Революционният телескоп „Хъбъл”.......................................... 27
-Ускорител на елементарните частици-Адронен Колайдер..... 30
-Някои резултати от досегашната работа на Колайдера..... .... 30
-Извадки от интервюто на Д.Узунова с доц. д-р Пламен
Физиев ........................................................................................................... 31
-Из лекцията на ръководителя на българската делегация
в Церн, доц. Леандър Литов...................................................................... 33
3. Произход на живота..................................................................... 35
-Как изследователите си представят началния етап на еволюцията? ................................................................................................. 36
4. Литература.................................................................................. 40

ГЛАВА ВТОРА. МЯСТО И РОЛЯ НА МАТЕРИАЛОЗНАНИЕТО ПРИ ИЗЯСНЯВАНЕ НА ФУНДАМЕНТАЛНИ И ГЛОБАЛНИ ПРОБЛЕМИ. ХИПОТЕЗИ.................................................................................................... 41
1. Класификация на науките........................................................ 41
- Заключение (приноси).......................................................... 47
- Литература................................................................................ 47
2. Нови хипотези за произхода и еволюцията на Земята (Планетите)
и на живота от Земен тип.................................................................................... 48
А. Възможности на Материалознанието за обяснение на процеси, свързани с формирането и еволюцията на Вселената, респ. на Земята (Планетите)............................................................................................................ 48
-Същност на процесите на формиране и еволюция на Земята
(Планетите).............................................................................................................51
-Кристализация (втвърдяване) на течната „сфера” Земя.
Хипотеза................................................................................................................ 52
-Абиогенен-биогенен процес. Раждане на живот от Земен тип... 60
-Някои катастрофални Земни (Планетни) процеси....................... 63
а/ Вулканизъм
б/ Тектонски процеси. Земетресения (Планетотресения)
-Пътища за решаване на някои глобални катастрофални проблеми.. 69
-Изводи..............................................................................................70
-Литература....................................................................................... 72
-The Origin (Evolution) of the Earth, Hypotesis (Abstract)……….. 73
Б. Възможности на Материалознанието за обяснение на произходa
на живота и на някои биологически процеси в живите организми. Хипотеза.................................................................................................................74
-Предпоставки и средства за решаване на проблема.................. 75
-Обобщени резултати и дискусия.................................................. 76
-Процеси (болести) и термодинамика............................................84
-Класификация на вредните ПГЕ и канцерогенни вещества..... 88
а/ Основни............................................................................... 88
б/ Допълнителние.................................................................... 90
-Заключение (приноси).................................................................. 94
-Литература...................................................................................... 96
-Possibilities of Material Science for Explanation of Certain
Biological Processes in Living Sistems, Related to the Origin of the Univers and
the Life on Earth (Abstract)………………………………………………… ....... 98
В. Явлението „внедряване в Природата”-ключов момент в някои
качествени промени, дължащи се на количествените натрупвания.............. 98
-Въведение....................................................................................... 98
-Примери от Металургията-Металознанието............................... 99
-Примери от Физиката.................................................................. 101
-Примери от физиката на твърдото тяло-полупроводникови материали............................................................................................................ 105
-Примери от Минералогията, Геологията и неорганичната Химия....................................................................................................................106
-Примери от органичната Химия.................................................117
-Примери от Биологията и Медицината..................................... 122
-Композиционни материали........................................................ 125
-Примери от Микро и Макрокосмоса......................................... 130
-Обществен, социален и духовен живот..................................... 132
-Обобщение................................................................................... 134
-Приноси........................................................................................ 136
-Литература................................................................................... 137
-The Phenomena “Implantation in Nature”- a Key Мoment of Some Qualitative Accomulations (Abstract)…………………………………….......... 139

ГЛАВА ТРЕТА. ДРЕВНИ ЦИВИЛИЗАЦИИ. ЗАГАДКИ. ХИПОТЕЗИ ..... 140
1. Десетте най-големи древни цивилизации с напреднали
технологии............................................................................................................140
-Древният Мю или Лемюрия........................................................ 140
-Древна Атлантида....................................................................... 140
-Индийската империя Рама.......................................................... 141
-Озирийската цивилизация на Средиземно море....................... 142
-Цивилизацията Уигер на пустинята Гоби............................. ....143
-Тиахуанако.................................................................................... 143
-Маи............................................................................................... 147
-Древен Китай.................................................................................145
-Аройското царство на слънцето в Тихи океан...........................145
2. Десетте най-странни места на Планетата................................... 146
-Северен полюс (сияние)..............................................................146
-Голямата синя дупка в Белиз..................................................... 147
-Рио Тинто.................................................................................... 147
-Роторуа......................................................................................... 147
-Летящият гейзер.......................................................................... 147
-Вратата към ада........................................................................... 148
-Окото на Африка.........................................................................148
-Петнистото езеро.........................................................................148
-Планината Рорайма..................................................................... 148
-Бермудският триъгълник.......................................................... 149
3. Някои от най-впечатляващите факти и мистерии в
древността. Тайни. Загадки. Находки. Традиции............................................149
-Обобщение
4. Седемте мистични места на света............................................. 169
-Наска, Перу.................................................................................169
-Мачу Пикчу, Перу.................................................................... 170
-Пирамидите край Гиза, Египет..................................................171
-Загадки на мегалитите.............................................................. 171
(Монументални каменни съоръжения по света)..................174
-Бермудски триъгълник, Сарагосово море................................175
-Чийто Ступа, Мианмар..............................................................176
-Меото-Ива, Япония................................................................... 176
5. Чудесата на света.......................................................................... 177
6. Литература.....................................................................................178
7. Атлантида. Знаели ли са древните народи за нейното съществуване?.................................................................................................... 178
-Разказите на Платон за съществуването на Атлантида...........179
-Начало на търсене на местонахождението на загадъчната Атлантида......................................................................................................... 181
-Истината, според съвременните твърдения на проф. дмн.
Ернст Мулдашев................................................................................................. 185
-Земни катаклизми и космически катастрофи. Възможна
гибел на Атлантида.............................................................................................189
-Може ли да се вярва на Платон, Блаватская и Мулдашев...... 191
-Хипотеза на д-р инж. Богомил Великов Колев за
потъването и издигането на Земни огромни маси........................................... 195
-Заключение.................................................................................. 196
-Литература....................................................................................199
8. Съществувала ли е цивилизация на Антарктида?.................... 200
-Праисторическа цивилизация на Антарктида........................ 202
-Най-новите изследвания на проф. дмн. Ернст Мулдашев......205
-Секретите на Антарктида...........................................................207
-Литература...................................................................................209
9. Разгадан ли е Библейският разказ за „Всемирния Потоп”?.....210
-Литература...................................................................................218
10. Възможни ли са резки промени на климата?............................ 220
-Влияние на човешката дейност, т.е на антропогенния
фактор върху климата........................................................................................ 224
-Исторически преглед върху проблема......................................225
-Литература.................................................................................. 231
11. Египетските пирамиди............................................................... 232
-Строителна техника...................................................................232
-Инструменти, добив и обработка............................................ 233
-Транспортни средства и начин за вдигане на камъните........235
-Извънземни строители на пирамидите................................... 239
-Великата пирамида в Гиза........................................................239
-Световна система от пирамиди и монументи от
Древността 240
-Литература..................................................................................243
12. Лабиринтът на остров Крит и Минотавъра............................. 244
13. Любопитни факти за древните маи.......................................... 246
14. Загадъчният континент Лемурия - мит или реалност?........... 245
-Съобщения от древна Индия и Вавилон..................................250
-Езиковедчески наблюдения и изследвания............................ 251
-Други митологични източници на информация..................... 252
-Съобщения от антични източници и от арабската литература....................................................................................................... ... 254
-Съвременни наблюдения. Кои са Лемурийците?.................. 255
-Заключение................................................................................ 259
-Литература..................................................................................262
15. Загадката Гибралтар...................................................................263
16. Великите изобретения в мореплаването, преди началото на географските открития....................................................................................... 269
-Компасът.................................................................................. 269
-Кога и кой е измислил и нарисувал карта............................. 271
-За какво са спорели учените космографи.............................. 278
-Бойно оборудване на корабите, преди началото на
великите географски открития. Бойни кули.................................................. 279
-Бойни механични машини......................................................280
-Огънят-оръжие........................................................................ 282
-Барут и оръдия........................................................................ 283
-Литература................................................................................286

ВЪВЕДЕНИЕ (Анотация)
Книгата е написана на достъпен език. Оформена e в три глави. В Първата глава са разгледани съвременните представи за произхода и еволюцията на Вселената, Земята (планетите). Дадени са кратки обобщени схващания за „Големия взрив”, тъмната материя, антиматерията, раждането на звездите, планетите и галактиките. Показано е как се промянят представите за света; от епохата преди откриването на телескопа и решаващия пробив с неговото изобретяване. Направено е кратко описание на революционния телескоп „Хъбъл”, на ускорителя на елементарни частици - Адронния Колайдер в Церн, Швейцария и на досегашната му работа. Разгледани са проблеми, свързани с произхода на живота и как изследователите си представят началния етап на еволюцията.
Във Втора глава са представени разработки на автора с определен приносен характер. Направен е опит да се установи какво е мястото и каква е ролята на Материалознанието при изясняване на фундаментални и глобални проблеми. На базата на извършена нова класификация на фундаменталните науки, от чисто техническа наука, Материалознанието е представено като фундаментална и е поставено, между гигантите Химия и Геология (Космология). Въз основа на това са описани в обобщен вид, разработени от автора хипотези, свързани с възможностите на Материалознанието за обяснение на процеси, относно същността на процесите на формиране и еволюция на Земята, като са използвани натрупани познания от тази наука за; кристализация на вещество от течно състояние (стопилка), формиране на структурата под влияние на трите основни фактора, определящи процесите и явленията във веществото въобще, в Земята (планетите), респ. във Вселената; химически състав, температура и налягане. Направен е опит да се даде отговор на такива проблемни въпроси като; разширение на Вселената, издигане и хлътване на земни (планетни) маси, вулканизъм, земетресения (планетотресения) и други тектонски и структурни процеси. Разработена е хипотеза, относно възможностите на Материалознанието за обяснение на произхода на живота и на някои биологични процеси в живите организми, с аргументирана обосновка на абиогенния и биогенен процес. Във връзка с Екологията е направен опит за класификация на вредните емисии и канцерогенни вещества. Представено е явлението „внедряване‘ като фундаментално философско понятие с евристична значимост, доказавайки твърденията с примери от основните фундаментални науки
В Трета глава са представени загадки, хипотези, тайни, артефакти, мистерии, относно древните цивилизации; 10-те най-напреднали технически древни цивилизации, 10-те най-странните места на планетата, 7-те мистични места и чудесата на света. Посочено е по-важното, свързано с тайните и загадките за Атлантида, и Лемурия, за тяхното съществуване и гибел, разгледан е проблемът за възможно съществуваща цивилизация на Антарктида, за потопа, промените в климата, пирамидите, мегалитите, лабиринта на остров Kрит и Минотавъра, любопитни факти за маите, загадките на Гибралтар и великите изобретения в мореплаването, преди началото на географските открития. Към всяка глава и съответните раздели са посочени ползваните литературни и други източници.
Книгата е предназначена за широк кръг любознателни читатели, проявяващи интерес към загадки, тайни и хипотези, относно произхода на Вселената, Земята, (планетите) и живота, както и към тайните и загадките на древните цивилизации...

С уважение авторът д-р Богомил Великов Колев


цитирай
Търсене

За този блог
Автор: begetron426
Категория: Технологии
Прочетен: 2898105
Постинги: 370
Коментари: 4166
Гласове: 87744
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031