Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2013 13:37 - Закономерно бъдеще за света и България
Автор: begetron426 Категория: Технологии   
Прочетен: 15735 Коментари: 36 Гласове:
64

Последна промяна: 20.01.2013 16:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg



 

              Човешкото общество е следствие от закономерната поява на разума като ново качество на живия свят, a живият свят е следствие от продължението на законите на неживата материя. Всяко ново прогресивно качество се появява като равновесна система, която определя неговото закономерно структурно съществуване. Но не всяко ново качество е прогресивно. Защото еволюцията, вървейки по противоречивия път на развитие чрез пробата и грешката към прогресивното качество, e създала разнообразие от непрогресивни форми като необходимост за съществуването и развитието на прогресивните форми. Този феномен в живия свят е известен като екологично равновесие.

                Следователно, две основни еволюционни системи – противоречива и равновесна – определят съществуването, развитието и управлението на света. Раждането на разумния човек е станало възможно в равновесната система на първобитната община, с което това слабо разумно същество се противопоставя на заобикалящата го жестока природа, за да оцелее и да се развива. Тази необходимост за относително равновесие в системата я прави по-устойчива на външни въздействия. Защото, когато противоречията атакуват системата отвътре и отвън, тя се разпада бързо и загива. Така човекът не само е оцелява, но започнва и да се развива.

                Предпоставка за развитие е превръщането на едното полукълбо /лявото/, на функционално-симетричния животинския мозък, с образно-чувствено мислене, в логично при човека, което го прави разумен. Разумният човек придобива нови качества за логично мислене – аналитично и синтетично – , с което се нарушава функционалната симетрия на чувствено-образното мислене и вземането на решение не се прави на инстинктивно ниво, а след определени размишления. Нарушава се функционалната хармония на животинския мозък, за да се постигне по-висше качество чрез функционалната дисхармония на човешкия мозък. Това ново качество на мозъка, родено от дисхармонията, създава условия при първобитния човек, да се появи втора сигнална система чрез формиране на символи, термини и понятия като думи. Така този примитивен човек развива по-висша форма на мислене /понятийно-абстрактно/ и започва смислено и разбираемо общуване с членовете на общината за взаимодействие срещу агресивната среда. Правят се първите открития, чрез които разумният човек става силно същество, с което се отличава от животните, чрез което не се приспособява към околната среда, а започва да я приспособява към себе си.

                Започва разпадане на първобитната равновесна община и се появява частната собственост, семейството, държавата и войната. Човечеството тръгва по противоречивия път на обществено развитие /робовладелство, феодализъм и капитализъм/, осеян с много пот кръв и сълзи. Защото противоречивата система е система на развитие. В случая развива обществото чрез подтискане на неговите членове или подтиска отделния човек. За разлика от противоречивата система на развитие, равновесната е система с възможност за раждане и запазване целостта на новото качество, т. е. тя е система на съществуването.

                Съвременното човечество е в последния си стадий на противоречивото развитие – социален капитализъм. Следователно, този последен стадий на капиталистическо развитие е призван да завърши общественото развитие като научно технически процес, който ще освободи напълно човека от физическия труд и ще създаде условия за преминаване към социално равновесие, необходимо за духовно развитие на личността. Така капитализмът ражда своя гробокопач – социалното равновесие, което Маркс прозря, но не обясни. А обяснението е просто: Всяка система при развитие си натрупва качества на своята противоположна система, които я унищожават, и тя се превръща в своята противоположност. А двете основни системи на съществуването, развитието и управлението на света са: противоречива и равновесна и техните производни. Тези системи се различават от всички останали, защото директно се превръщат една в друга без посредник при натрупване на противоположни свойства във всяка от тях.

                По време на студената война протичаха процеси на отрицание и от двете системи, като капитализмът имаше претенции, че развива частното, а социализма беше с претенции, че развива общото. И двете страни сгрешиха като взаимно се отричаха. Съвременната обстановка на натрупване на научно познание дава повод за анализ, който стигна до доказателство, че капитализма е призван да развива обществото /общото/ чрез потискане на индивидуалното развитие на индивидите като отнема свободното им време в осигуряване на ежедневния живот. Комунизмът пък ще предостави социална равновесна среда за развитие на личността, но тази социална основа не може да я направи държавният капитализъм – социализъм, а е във възможностите само на социалния капитализма чрез демокрация и пазарна икономика. Така че съвременният капитализъм трябва да изпълни своята мисия за научно-техническо развитие на обществото и тогава да отпадне от общественото развитие със следствие – изчезване на парите, частната собственост, войните, разпадане на държавата и семейството. Всички тези процеси, родени след разпадането на първобитната община, са започнали. Остава социалният съвременен капитализъм да завърши своята мисия. Ако загине този капитализъм, преди да изпълни своята мисия – загива човешката цивилизация.

                Съвременната обстановка в света на всеобхватни кризи е нов повод за размисъл. Защо се появиха тези кризи във всички сфери на човешка дейност и могат ли да бъдат премахнати, за да има бъдеще нашата цивилизация? Отговорът е, че могат да бъдат премахнати и ако не бъдат премахнати за човечеството няма бъдеще.

                Съвременният капитализъм все повече придобива човешко лице. Дори в Швеция социалните придобивки във вид на помощи се изравниха със заплатите, което доведе до масово отказване от работа и се стигна до намаляване на тези придобивки. Има нещо, което не разбираме и пречи на социалния капитализъм да придобие човешко лице. Защото, като включим към това нещо, което не разбираме, – организираната престъпност, войните, войстващите религии, грабителския характер на банките предизвикващ кризи, постоянните масови убийства и самоубийства на невинни хора, човешкото лице на капитализма се изкривява.

                Основните причини са две: грабителският характер на банките предизвикващи разруха и обедняване на обикновения човек и невежество поради неразвитие на логичното ляво полукълбо на човешкия мозък, водещо само до чувствено-образно мислене с малка възможност за логично мислене и вземане на правилни решения.

                Първата причина, пречка за физическото оцеляване и и нормално човешко битие са банките, които хем работят с наши пари, хем ни ограбват жестоко. Нашумелият случай с испанска банка при самоубийството на клиент, на когото банката отнема жилището. Тази банка взема решение по собствена инициатива, и забранява отнемане на движими и недвижими имоти на техни клиенти. Този случай разтърси испанското общество и парламентът е пред приемане на закон, който да забранява на банките отнемане на имуществото на гражданите. Да не забравяме милионите отнети от банките жилища в САЩ, които са в основата на кризата там. Още по фрапиращо е, че световната банкова система може да доведе до фалит цели държави. Такъв е случаят с Гърция.

                Всичко това означава, че нещо с банките не е наред, защото парите, банките, пазарната икономика и демокрацията са призвани да развиват обществото, без да убиват човека на 21 век. Например, геноцидът над българската нация предизвикан от безконтролното „развихряне“ на демокрацията и безконтролна пазарна икономика е показателен. Всички тези отрицателни банкови последствия за отделния човек се отразяват пагубно на общественото развитие.

                Причината е, че банките си останаха в примитивния първичен грабителски вид. Развиха се само технически и най-много развиха лъскавината на офисите, като забравиха моралните стойности, че са обществена институция, която трябва да подобрява своята социална насоченост, а не грабителски характер.

                Трябва да се последва примерът на Испания и да се приеме съвременна законова банкова форма, която да не убива гражданите и да не вреди на банките. Защото сега договорите са заробващи и докарват до фалит и хора, които могат да си подържат изтегления кредит. Наказателните лихви за просрочване са огромни за обикновения човек и се вземат едностранно от банките, а в договора не е отбелязано до какви стойности може да стигнат. Това прави договора невалиден, но заробващ. Дори когато си погасиш предсрочно заема пак има наказани с огромни лихви, което е абсурд. Като прибавим и различните такси, които утежняват заемите и те стават неефективни за обикновения човек. Към този черен фон да прибавим и огромните лихви на различните нороили се джетове и заложни къщи, от които са принудени да вземат пари най-бедните, защото безработицата е огромно и има недостиг на поръчители за теглене от по-нормалните банки. В развихрилата се съвременна криза капиталистите, в това число и банките, богатеят, а народът масово обеднява. Това вече е огромно ограбване, което е на гърба на народа, защото всички управляващи във всички времена са били богати и са си живеели при комунизма. Идеята за комунизма, както и за демокрацията, са възникнали заради неравенството между богати и бедни, а беден е бил винаги народът. И сега, в момента, въпреки НТП, 5 % от хората притежават 95 % от богатствата на света, а за останалите 95 % остават само 5 % от богатствата. Може да зададем въпроса кой предизвиква кризата и кого засяга кризата жизнено?

                От всичко най-високо стои човекът и съвременният капитализъм трябва да се съобразява с това. Време е да преминем от разрушаването на човешкото битие към неговото изграждане, защото имаме необходимите възможности за това. На първо време е необходимо да се спре производството на оръжие и да изключим войните от нашия бит, защото разумът е измислил войната, а умът е задължен да я премахне. Втората необходимост е премахване на организираната престъпност. И трето, справедлив контрол във всички области на човешката дейност, основаващ се на съвременно законодателство.

Втората отрицателна причина, водеща до извращенията в човешкото общество, е основата върху която се изявява животинското в човека. Това е недостатъчното развитие на лявото мозъчно полукълбо при човека, което е отговорно за логичното: аналитично и синтетично, най-висшето мислене. Точно това превръщане на едното чувствено животинско полукълбо в логично ни е направило разумни същества, и то е доминиращо над другото чувствено полукълбо. Тази доминираща роля се оказа недостатъчна за упражняване на контрол върху другото чувствено полукълбо, което при човека е освободено от контрола на животинските инстинкти, но не е загубило бързината за вземане на решения, които са безконтролни. Безконтролните човешки решения са най-често неправилни дори жестоки, както срещу другите хора, така и за самия човек. Цялата история на човечеството е напоена с пот, кръв и сълзи, поради вземането на импулсивни чувствени неправилни решения. Не е случайно излизането на книгата на американския психолог Д. Голман, „Емоционалната интелигентност“, която разглежда немотивираните унищожителни действия под въздействието на бързите необмислени и неправилни решения на човека. Назряло е времето да се замислим над неправилните и жестоки действия на разумния човек. Това замисляне ни довежда до въпроса какво прави чувствената емоция интелигентна? Отговорът е – добре развита логика, която да замести инстинктивния животински контрол. Веднага следва въпросът как може да постигнем добре развита логика? Отговорът е правилно всестранно познание за нещата, по които да размишляваме. Правилното познание е само доказаното или аксиоматичното, нагледното, а не само чувствено изказаното. Тук опираме до логиката като доказателствен метод за истина – научния метод.

                На съвременния етап имаме огромно натрупване на познание, което следва да отговори на въпросите, зададени от древността, за Съществуването, развитието и управлението на света. Логично да предположим, че отговорите на тези въпроси се съдържат във Всеобхватен закон. До тези отговори не може да стигнем с чувствеността, която е основа и катализатор за необходимото логично мислене за анализ и синтез на цялото човешко познание.

                В решението на тези въпроси се съдържа бъдещето на нашата цивилизация, а може би и бъдещето на всяка разумна цивилизация. Защото достигането до всеобщите истини за света ще премахне всички мистични религиозни и идеологически догми. Тогава човечеството наистина ще бъде свободно, опознало истината без заблуждения и невежество.

                България и българинът също са подвластни на природните закони, формирани в зависимост на геополитическото местоположение и генетичните особености, зависещи от това местоположение. Следователно, съвременните качествата на българина, формирани в историческото му развитие, са прекалено много и то на висше ниво, което означава че на висше нива не са само положителните качества, а на високо ниво са и неговите отрицателни качества. От това следват нещата случващи се в съвременна България. Икономическата ни е в пълен крах, въпреки че имаше добра основа за по-безболезнено преминаване към посткапитализма. Този икономически крах доведе България до последните места на социално-икономическото развитие и беззаконие, въпреки че Народното ни събрание е само от икономисти и прависти. При наличието на толкова прависти и икономисти не беше осъвременена Българската конституция и не бяха създадени добре работещи закони. Наличието на толкова много прависти и икономисти във Народното събрание се оказа най-добрата предпоставка за престъпна дейност или проява на висшите стойности на отрицателните качества на българина. Затова в България нямаме нито икономика, нито право, нито правилна политика – и ни остава само обедняването. Защото икономистите нарушават законите като чертаят престъпните схеми за злоупотреба, а правистите ги защитават, и всичко това се извършва под политическия чадър на управляващите на всички нива. Създава се омагьосания кръг от сплав на икономисти, прависти, политици и престъпници. Към всичко това трябва да прибавим особеностите на мафиотските структури на организираната престъпност, която хем се сформира бързо, хем е дисциплинирана, защото възникна върху готовите спортни структури: борци, бойни изкуства, боксьори, щангисти, гребци и др. Такава спортна мафия няма никъде по света. Само българинът може да го измисли, но за зла участ на България!

                На това изстрадано парче земя, наречено България, съвременният българин е наследил гени от най-великите цивилизации, от които не е останало само отрицателното, а и положителното във висша форма. Следователно, мозъкът на българина има огромни генетични възможности, за да бъде извор на света за духовното. Не е случаен факт, че в европейски генетични центрове са установили, че генът на българина е особено различен от гените на всички останали народи. В последно време е установено, че генът на човек ,живял преди около 8000 години, е наследен от нас. Не е случайно, че сме наследници на Орфей, Спартак, А. Македонски и др. Не е случайно, че ядрото на българската нация е съставено от народи /траки, прабългари, славяни и македонци/, които не са имали робовладелчески строй. Следователно, нашето съзнание не може да бъде робско, а свободно и всеобхватно, което е предпоставка да роди Всеобщ закон на съществуването, развитието и управлението на света. Всички знаем, че българинът е всезнайко, но велик всезнайко, който е доказал, че може да се справи с много проблеми. Защото Б. Шоу е казал „Искаш ли да станеш глупак, стани тесен специалист“. Западната цивилизация чрез тясната специализация и егоизъм, ще създаде НТП, а Българинът ще го облече с духовна дреха, за да стане прогресът полезен за хората.




Гласувай:
66



Следващ постинг
Предишен постинг

1. apostapostoloff - Ако постингът ви беше по- дълъг и
16.01.2013 14:23
написан с още по- малък шрифт, щеше да е по- четлив.
цитирай
2. анонимен - Човешкото лице на обществения строй...
16.01.2013 14:24
Прочетох с интерес. Поздрави! ;)
цитирай
3. mariniki - стойностно и аргументирано...
16.01.2013 17:46
написано... и всичко логично води да извода..
за грабителския характер на банките
и невежеството... поздравявам те..
цитирай
4. aip55 - написан с още по- малък шрифт, щеше ...
16.01.2013 21:46
apostapostoloff написа:
написан с още по- малък шрифт, щеше да е по- четлив.

Вие завиждате ли на мъдрите разбирания или се ядосвате, че нямате неговите знания? Явно палеца надолу е ваш! Запазете си го за вашият постинг!
Аз прочетох матеряла три пъти, и се възхищавам на логическият завършек на автора му. От мене + на N - та степен. Браво begetron426
цитирай
5. evrazol - Очаквах по-задълочен поглед по темата
16.01.2013 21:50
Банките не дават кредити насилствено. Малформациите в логичното полукъбо и мераците на емоционалното полукълбо правят нормалния човек клиент на банките.
По-скоро онези, способните да влияят на развитието, носещите прогреса, онези, поставили началото на общинския, робовладелския строй, феодализма и другите изми, разбраха. Разбраха, че не е нужно да побеждаваш, колонизираш и поробваш цели народи, щом можеш да ги поставиш в зависимост. По-лесно е, по-разумно и значително по-удобно.

И личностите и народите сами се поставят в зависимост, поради желанието си да ПОЛУЧАТ качество, вместо да го постигнат. Естествено - получават го срещу своята независимост - чрез дълг.

Приматите, които първи са имали смелост и решителност да слязат от търветата и да започнат да мислят, едва ли са били състрадателни към гладуващите горе на клона. По същия начин приматите, които са имали смелостта да слязат от дървото на държавната грижа и защита, не се интересуват особено от социалната справедливост.

На хората предстои да отвоюват своята независимост. Това няма нищо общо с грижата за ближния. Нито със справедливостта. Годния да мине през мизерията в името на своята независимост може да създава собствено бъдеще. Останалите ще стават все по-зависими. Без значение дали става въпрос за отделен човек, или държава. Банките ще оглозгат клиентите си. И вече няма да имат клиенти. Клиентите им ще изчерпят възможностите си. И вече няма да имат възможности. Едните са ресурс на другите. Тази система ще се уравновеси и ще умре.
След това онези, които имат, ще търгуват с онези, които могат. Едните ще се мъчат да подчинят другите. Можещите ще живеят от моженето си, а имащите от имането си. Познайте чии лимит е по-ограничен.
Смед тридесетина години знаещи и можещи хора ще управляват света.
Както в същност е и сега:))))
цитирай
6. merlin68 - Интересно е това с количественото ...
16.01.2013 23:56
Интересно е това с количественото натрупване на качества от противоположно естество, натрупване което в един момент превръща системата в противоположна. Има нещо много вярно тук, но се страхувам, че подобно движение не е развитие, а обикаляне в кръг. Не комунизмът се превърна в капитализъм, не бива да забравяме, че комунизмът никъде не бе построен. Той просто нямаше как да бъде построен поради простия факт, че не съществува прогрес на човешкото съзнание, а само с научно-технически прогрес комунизъм не се строи:) Не мисля също, че капитализма има намерение или предопределение да доведе научно-техническия прогрес до някаква връхна точка и блага да се посипят върху целокупното човечество, а капитализма скромно да се самоунищожи изпълнил тази си предопределеност. Всъщност в комунистическата идеология това натрупване на материална база бе вменено на социализма. Той не се справи а натрупа критична маса от противоположна капиталистическа енергия и се превърна в капитализъм. След време вероятно под нов революционен натиск капитализма отново ще претърпи някаква социалистическа метаморфоза, а след това отново ще си се върне в своята форма. Без прогрес в човешкото съзнание не може да се постигне някаква справедлива задоволяваща всички социална форма. Такъв прогрес обаче няма, историята го показва съвсем ясно. Научно-техническият прогрес в тези условия води единствено до по-голямо задълбочаване на разликите между бедни и богати.
Демокрация - връх на човешката демагогия.
Банките са легионите на поредната нова империя решила да завладее света. Подобно на предходните империи поставили си същата цел, но с по-различни средства и тази има мултинационална и религиозна същност. Новата религия са парите. А както знаем не човек, а Бог е в центъра на мирозданието. Нима днес някой се съмнява, че парите са този център?
цитирай
7. ivesa - Впечатлена съм от разсъжденията за емоционалната интелигентност,
17.01.2013 20:25
емоциите също имат познавателна функция,която не бива да се пренебрегва и отрича,а да се изучи по-задълбочено от науката.Идеята за всеобхватният закон ми прилича на идея за висш разум,който отдавна е открит от религиите.Поздравления за интересните разсъждения!:)
цитирай
8. begetron426 - Re: 1. apostapostoloff
19.01.2013 00:02
apostapostoloff написа - Ако постингът ви беше по-дълъг и
написан с още по-малък шрифт, щеше да е по-четлив.

Истината за света е вървяла 15 милиарда години, за да стигне до нас и да се превърне в днешна истина и заслужава много повче от това, което съм написал. Шрифтът при публикуването, наистина беше много дребен за нармално четене, но системата не ми позволи веднага да го увелича. На другия ден го уголемих и сега е добър за четене. Поздрав!!!




цитирай
9. begetron426 - Re: 2. gogi6666
19.01.2013 00:26
gogi6666 написа - Човешкото лице на обществения строй...
Прочетох с интерес. Поздрави! ;)

Прекалено много е нечовешкото по пътя на нашето развитие и е крайно време да стигнем до човешкото. Утре 19. 01. 2013 год. в София на ул. "Славянска" № 6 е организиран симпозиум от К. Томов, точно по този повод и който желае може да присъства. Статията е написана за представяне там. Поздрав!!!
цитирай
10. begetron426 - Re: 3. mariniki
21.01.2013 22:02
mariniki написа - стойностно и аргументирано...
написано... и всичко логично води да извода..
за грабителския характер на банките
и невежеството... поздравявам те..

Банките ни убиват физически с път към невежеството, а невежеството ни убива духовно и ни предоставя на банките. Поздрав!!!
цитирай
11. begetron426 - Re: 4. aip55
21.01.2013 22:23
aip55 написа:
apostapostoloff написа:
написан с още по- малък шрифт, щеше да е по- четлив.

Вие завиждате ли на мъдрите разбирания или се ядосвате, че нямате неговите знания? Явно палеца надолу е ваш! Запазете си го за вашият постинг!
Аз прочетох матеряла три пъти, и се възхищавам на логическият завършек на автора му. От мене + на N - та степен. Браво begetron426


Логиката заредена с точно познание е верния път към истината. Поздрав!!!




цитирай
12. begetron426 - Re: 5. evrazol
22.01.2013 00:29
evrazol написа:
Банките не дават кредити насилствено. Малформациите в логичното полукъбо и мераците на емоционалното полукълбо правят нормалния човек клиент на банките.
По-скоро онези, способните да влияят на развитието, носещите прогреса, онези, поставили началото на общинския, робовладелския строй, феодализма и другите изми, разбраха. Разбраха, че не е нужно да побеждаваш, колонизираш и поробваш цели народи, щом можеш да ги поставиш в зависимост. По-лесно е, по-разумно и значително по-удобно.

И личностите и народите сами се поставят в зависимост, поради желанието си да ПОЛУЧАТ качество, вместо да го постигнат. Естествено - получават го срещу своята независимост - чрез дълг.

Приматите, които първи са имали смелост и решителност да слязат от търветата и да започнат да мислят, едва ли са били състрадателни към гладуващите горе на клона. По същия начин приматите, които са имали смелостта да слязат от дървото на държавната грижа и защита, не се интересуват особено от социалната справедливост.

На хората предстои да отвоюват своята независимост. Това няма нищо общо с грижата за ближния. Нито със справедливостта. Годния да мине през мизерията в името на своята независимост може да създава собствено бъдеще. Останалите ще стават все по-зависими. Без значение дали става въпрос за отделен човек, или държава. Банките ще оглозгат клиентите си. И вече няма да имат клиенти. Клиентите им ще изчерпят възможностите си. И вече няма да имат възможности. Едните са ресурс на другите. Тази система ще се уравновеси и ще умре.
След това онези, които имат, ще търгуват с онези, които могат. Едните ще се мъчат да подчинят другите. Можещите ще живеят от моженето си, а имащите от имането си. Познайте чии лимит е по-ограничен.
Смед тридесетина години знаещи и можещи хора ще управляват света.
Както в същност е и сега:))))


Статията е подготвена по изискване на опредлена тематика " Бъдещето на България и света", с огранчение до 6 страници за представянена конференция. Нямам възможност да се здълбочавам в подробности. Тъй-като закономерностите управляват света те са пренесени и в нашето общество, с което съм задължен да се съобразявам и да го предложа кратко в обощаваща форма. Написаното от теб е вярно, но за човешкото съществуване и развитие до сега, което е потопило човечеството в пот, кръв и сълзи. Бъдещето трябва да го променим, да го направим без пот и кръв, а да останат само радостните сълзи. Банките предизвикващи кризите и обедняването на населението го принуждават да взема кредити, още по-лошо е с джетовете с огромната лихва пак поради кризата, безработицата и обедняването. Така че това си е насилие предизвикано не от умните можещи, а от хитрите, и алчни егоистит, които са управлявали през цялото човешко развитие и са си живеели охолно. От древността това е проблем №1 в обществото, който е забелязан и описан от древните философи с рецепта за управление на държавата от умните. Платон е го е описал в произведението си „За държавата”, Демокрит и Аристотел също са писали по тази болна тема, но коренни промени не са настъпили и до днес. Това е довело до раждането на идеята за демокрацията, за комунизма, национал-социализма, Бог и др. Понеже статията е за бъдещето на света и България, нещата трябва да се променят и най-после да предоставим възможност на умните можещи да управляват, а не на хитрите, защото хитростта е животински стадии на развитие, а не ум. Умът ще го получим, когато променим и полукълбата с правилно знание и мислене, което ще доведе и до промяна в съзнанието. В противен случай нямаме бъдеще. Поздрав!!!
цитирай
13. kostadin - След, като македонците обявиха ...
22.01.2013 14:56
След ,като македонците обявиха война на Китай ,но не са я започнали щото нема къде да ги копат Сега българето ще въвеждат по света духовната вяра .Питам къде ще настройваме полукълбетата си и не само нащите То вече и промишленост си нямаме -не само селското стопанство отиде в небитието.
цитирай
14. begetron426 - Re: 6. merlin68
25.01.2013 01:20
merlin68 написа – Интересно е това с количественото натрупване на качества от противоположно естество, натрупване което в един момент превръща системата в противоположна. Има нещо много вярно тук, но се страхувам, че подобно движение не е развитие, а обикаляне в кръг. Не комунизмът се превърна в капитализъм, не бива да забравяме, че комунизмът никъде не бе построен. Той просто нямаше как да бъде построен поради простия факт, че не съществува прогрес на човешкото съзнание, а само с научно-технически прогрес комунизъм не се строи:) Не мисля също, че капитализма има намерение или предопределение да доведе научно-техническия прогрес до някаква връхна точка и блага да се посипят върху целокупното човечество, а капитализма скромно да се самоунищожи изпълнил тази си предопределеност. Всъщност в комунистическата идеология това натрупване на материална база бе вменено на социализма. Той не се справи а натрупа критична маса от противоположна капиталистическа енергия и се превърна в капитализъм. След време вероятно под нов революционен натиск капитализма отново ще претърпи някаква социалистическа метаморфоза, а след това отново ще си се върне в своята форма. Без прогрес в човешкото съзнание не може да се постигне някаква справедлива задоволяваща всички социална форма. Такъв прогрес обаче няма, историята го показва съвсем ясно. Научно-техническият прогрес в тези условия води единствено до по-голямо задълбочаване на разликите между бедни и богати.
Демокрация - връх на човешката демагогия.
Банките са легионите на поредната нова империя решила да завладее света. Подобно на предходните империи поставили си същата цел, но с по-различни средства и тази има мултинационална и религиозна същност. Новата религия са парите. А както знаем не човек, а Бог е в центъра на мирозданието. Нима днес някой се съмнява, че парите са този център?

С натрупването на противоположни свойства в определена основна система на Тетралектиката се прави качествен скок чрез нейното противоположно преобразуване, което изключва обикалянето в кръг. Защото в новата качествена система започва отново натрупане на протиоположни свойста и системата се превръща в своята противоположност, но не оная изходната, а различна от нея и т. н.Точно това е Тетралектичния неразумен механизъм на еволюцията включващ принципа на отражението чрез което се получава новото еволюционно качество, а тетралектичните системи на отражението си остават същите. Сменяват се основните, едни и същи, противоположни системи на тетралектиката – Противоречива и Равновесна и се постига новото еволюционно качество. В противоречивата система има относителна свобода на проивоположностите и протича относително динамично развитие, което върви към уравесняване на противоположностите чрез тяхното свързване и преминаване към противоположната система. В равновесната систем протича обратния процес освобождаване на свързаните противоположностите, с което системата върви към своята противоположност и се превръща в нея. Противоречивата система е система на развитие, а равновесната е система на съществуването или запазване на новото качество получено при развитието. Следователнно комунизъм не е имало никъде, а имаше държавен капитализъм, наречен социализъм, който изпревари времето преди да се е получила социалната равновесна база, а направо премина към нея без да я има, което го обрече на гибел. Фактически нямаше прогресивна смяна системите, защото социализмът не постигна необходимата социална равновесна база, за да протече прогресивна еволюция и тетралектична смяна на системите, а имаше регрес, инволюция – връщане назад към капитализма. Така че съвремнния капитализъм върви към построяване на равновесната социална база чрез НТП и последнат му фаза ще бъде социален капитализъм. Катаклизми ще има, защото съзнанието изоства от НТП. Трябва да сменим ценностната система и парите да не са център, а средство за постигане на социалното равновесие чрез НТП. Смяната на ценностната ситема изисква да издигнем за център духовното развитие, но без мистика и религия, а да обърнем внимание на закономерното развитие на човешкия мозък. Защото той съдържа човешкия дух, той носи съзнанието. Достатъчно време сме робували на мистика религия и пари и е време да станем роби на човешкия дух, което ще промени нашето съзнание чрез което ще постигнем прогресивна и хуманна промяна в обществото. Поздрав!!!
цитирай
15. begetron426 - Re: 7. ivesa
27.01.2013 00:39
7. ivesa написа - Впечатлена съм от разсъжденията за емоционалната интелигентност, емоциите също имат познавателна функция,която не бива да се пренебрегва и отрича,а да се изучи по-задълбочено от науката.Идеята за всеобхватният закон ми прилича на идея за висш разум,който отдавна е открит от религиите.Поздравления за интересните разсъждения!:)

Емоцията може да стане интелигентна само под контрола на логичното мислене, което трябва да развиваме. Тя не само има познавателна функция, но е основа на тази функция, върху която се развива логичното мисленето при човекът. Чувствеността е основата за раждане на разумния човек. Чувствеността ражда своя диктатор /логичното мислене/, който ще я направи интелигентна.
В началото на човешкото познание или първичната философия е започнала търсенето на Всеобщ закон на съществуването, развитието и управлението на света. Няма такъв философ, който да няма концепция за Всеобщ закон. Например: В Древна Индия - 4 елемента /земя, вода, въздух и огън/, Лао Дзъ - Дао, Анаксимандър - апейрон, Анаксимен - въздухът, Хераклит - логосът, Питагор - числата, Платон - идеята, Демокрит - атомът, Аристотел - формата, идеализмът - Бог, материализмът - диалектиката и мн. др. Това търсене е започнало само съзърцателно, субективно - без доказано обективно познание, но слага началото на научното познание. Нашето време има достатъчно натрупан научен материал, който да бъде основата за разкриване на Всеобщия закон на материята, света и Природата. В България това търсене е на най-високо ниво и най-качествено. Поздрав!!!


цитирай
16. begetron426 - Re: 13. kostadin
27.01.2013 01:10
kostadin написа - След ,като македонците обявиха война на Китай ,но не са я започнали щото нема къде да ги копат Сега българето ще въвеждат по света духовната вяра .Питам къде ще настройваме полукълбетата си и не само нащите То вече и промишленост си нямаме -не само селското стопанство отиде в небитието.

Полукълбата ще ги настройваме с доказано обективно познание на материалната действителност, за да мислим правилно и да стигаме до верни решения, а не със сляпа вяра в иреалното на мистиката и религията. Бългъринът, генетично е най-предразположен към обобщаващо познание, което ще бъде истинското духовно познание необходимо на човечеството. Затова той е най-невярващ! Защото търсенето в древността на духчето е започнало от петите, минало е през стомаха, черният дроб и е намерено в сърцето от хората със сляпата вяра. По-умните се досетили, че духовното се носи от мозъка и започнали да търсят и доказват истините с разума и мисленето си. Поздрав!!!
цитирай
17. ivoki - написан с още по- малък шрифт, щеше ...
28.01.2013 12:44
apostapostoloff написа:
написан с още по- малък шрифт, щеше да е по- четлив.


Всеки грамотен знае , че с комбинацията на клавишите Ctrl + или Ctrl- шрифта се регулира .......
цитирай
18. evrazol - Ако продължим линията минало-н...
30.01.2013 20:30
Ако продължим линията минало-настояще, с голяма степен на достоверност ще можем да предположим закономерното бъдеще. Нека разделим хората в две условни категории - водещи и водени. Моят поглед, разбира се е само единичен аспекткт от многообразното цяло и не претендира за всеобхватност, но предлагам да се фокусираме върху условно наречения "прогрес". Макар да забелязваме повече материалните му достижения, няма как да не отчетем че те са функция на духовни усилия.
Тръгвайки от пещерите, ето до къде стигнахме според мен /при условностите по-горе/. 5% от човечеството притежава 95% от ресурсите, или парите, или както там се нарича онова, което може да се носи в джоб, или да се владее. Също така 5% от човечеството /или малко повече/ "притежават" 95% от върховите научни и духовни знания. /Сигурно процентите не са толкова, но това е просто илюстрация/. Така се е развивала системата и достигайки до едностранчива крайност, ще трябва да се преобърне. Интересен остава въпроса за другите 95% които не притежават нито ресурс, нито знания. Те какво могат, как съществуват и как биха еволюирали при евентуалното преобръщане на "приоритетите"
Казано по-накратко, на 5-те % "водещи" са им достатъчни 10-15% "следващи", за да може познатата ни цивилизация да продължи по познатия път. Останалите /бедни и неграмотни/ просто ще се окажат в тежест на прогреса. Те нямат какво да дадат. Следователно остават на нечия "милост". Дори "водещите 5%" да им подарят ресурсите си "излишните" няма да могат да направят нищо с тях. Науката ще се откъсва все по-напред, а "благата" ще стават все по-недостатъчни, което ще ги превръща във все по-голяма тежест. В крайна фаза единствения начин да бъдат спасени, ще бъде да се отглеждат като домашни любимци. Цивилизацията ще трябва да се раздели с тях. И това ще бъде основното противоречие по света, както на мен ми изглежда процеса. Нещо като ледникова епоха за нямащите и неможещите. Което те няма да приемат БЕЗРОПОТНО. В крайна сметка ще се формират две нове касти
цитирай
19. evrazol - "Долната каста" ще п...
30.01.2013 20:53
"Долната каста" ще протестира и ще прави революции, понеже тя друго не знае. "Горната" е достатъчно да не прави нищо, да се оттегли на сянка /за което има ресурса/ и да изчака да приключи "ферментацията/. Ето - гърците протестират срещу кризата. На кой ли му пука? Ще изядат експроприираното и ще клекнат да просят. За "излишните" гърци говоря.
Аз очаквам ново Велико преселение на народите. Богатите страни ще привличат "мозъци" и ще плащат на "излишните" за да отидат да живеят другаде. Бедните страни ще изпускат и "мозъците" и "капиталите" си, приемайки "чуждите излишни". Те ще трябва да работят все повече за все по-малко, ако изобщо имат какво да работят. Това ще ги прави зависими, управляеми, докато сами пожелаят да станат колонии.
Глобалното село ще се сдобие с циганска махала. България ще си остане на демаркационната линия, където е и сега. Все пак можещите хора с български произход ще я задържат в "горната" каста.

Хуманиста в мен силно се противи на тази теория, докато прагматика силно вярва в нея. Моята вътрешна революция ме държи в разкрачено положение и винаги е била спирачка на собствения ми прогрес. Това ме кара да вярвам, че съм българин, без много примеси и че споделям съдбата на страната си.
цитирай
20. zaw12929 - Интересна статия. Да се премести или махще "последен"
30.01.2013 21:17
Съвременното човечество е в последния си стадий на противоречивото развитие – социален капитализъм. Следователно, този последен стадий на капиталистическо развитие е призван да завърши общественото развитие като научно технически процес, който ще освободи напълно човека от физическия труд и ще създаде условия за преминаване към социално равновесие, необходимо за духовно развитие на личността.
Много сериозен анализ...пак ще го прочета...
цитирай
21. tomich - Комунизъм и Научно-Технически Прогрес?
02.02.2013 23:09
Статията е интересна и провокираща множество прагматични житейски въпроси на 95-те % "зависими и НЕможещи" в човешкия социум. В останалите 5% "можещи" или "водещи" сигурен съм, че не събужда житейски интерес и причината е проста - тя(статията) не представлява каквато и да е заплаха за техния вождизъм, защото всякаква трансформация на капитализма ще създава отново капитализъм (е, разбира се във все по- съвършена форма, с "по-човешко лице"), а не комунизъм. Ако проследим ретроспективно историята на развитието на капиталистическия строй, не може да не се набие в очи , че той е главния "виновник" за появата на НТП и технологичния бум в миналото столетие. Именно капитализма, а не утопичния марксов комунизъм...И защо ли?Въпросът е риторичен, тъй като едва ли сега има средно интелигентен човек ,който да не знае отговора... Вероятно авторът на статията продължава да сънува, че загнилият капитализъм всеки миг ще падне в изкопания му от марксистите гроб?! Истината бе точно обратната - социализмът или комунизмът (все тая), като обществена политикоикономическа формация изкопа и падна в собствения си гроб.
Няма и не може да има НТП в утопичен обществен строй, който е лишен от финансови институции и средства. Нещо повече, не може да има развитие и прогрес въобще...
"Закономерно бъдеще за света и България" !?? Моля ви, за какво говорим!! Извинявам се за откровеността, но статията ми прилича на брадясала философска лекция от времето на соц-а.


цитирай
22. begetron426 - Re: 17. ivoki
08.02.2013 02:31
ivoki написа:
apostapostoloff написа:
написан с още по- малък шрифт, щеше да е по- четлив.


Всеки грамотен знае , че с комбинацията на клавишите Ctrl + или Ctrl- шрифта се регулира .......


Благодаря за информацията! Има и още няколко начина за ргулиране на шрифта, но някой хора не могат да не покажат "характер". Поздрав!!!

цитирай
23. balgarski7vinarki - виждали ли сте малък постер с лице с човешки черти и
09.02.2013 16:09
поглед и израз на кръвожаден робот, и в червено-черни контури?
Аз видях тази "физиономия" на едно място и честно казано направо ми напомни най- гадните неща от електронния ред, и пак всичко бе свързано с дебненето за пари.
Мисля, че електронната система, свързана с Бг е просташка и убииствена , и освен това толкова селски военна, че първо ликвидира земеделието , а на живота на българите се гледа като на материал за геноцидни експеримент.
Изобщо - бестията в електронен вид.
цитирай
24. balgarski7vinarki - виждали ли сте малък постер с лице с човешки черти и
09.02.2013 16:10
поглед и израз на кръвожаден робот, и в червено-черни контури?
Аз видях тази "физиономия" на едно място и честно казано направо ми напомни най- гадните неща от електронния ред, и пак всичко бе свързано с дебненето за пари.
Мисля, че електронната система, свързана с Бг е просташка и убииствена , и освен това толкова селски военна, че първо ликвидира земеделието , а на живота на българите се гледа като на материал за геноцидни експеримент.
Изобщо - бестията в електронен вид.
цитирай
25. begetron426 - Re: 18. evrazol
12.02.2013 01:16
evrazol написа – Ако продължим линията минало-настояще, с голяма степен на достоверност ще можем да предположим закономерното бъдеще. Нека разделим хората в две условни категории - водещи и водени. Моят поглед, разбира се е само единичен аспекткт от многообразното цяло и не претендира за всеобхватност, но предлагам да се фокусираме върху условно наречения "прогрес". Макар да забелязваме повече материалните му достижения, няма как да не отчетем че те са функция на духовни усилия.Тръгвайки от пещерите, ето до къде стигнахме според мен /при условностите по-горе/. 5% от човечеството притежава 95% от ресурсите, или парите, или както там се нарича онова, което може да се носи в джоб, или да се владее. Също така 5% от човечеството /или малко повече/ "притежават" 95% от върховите научни и духовни знания. /Сигурно процентите не са толкова, но това е просто илюстрация/. Така се е развивала системата и достигайки до едностранчива крайност, ще трябва да се преобърне. Интересен остава въпроса за другите 95% които не притежават нито ресурс, нито знания. Те какво могат, как съществуват и как биха еволюирали при евентуалното преобръщане на "приоритетите". Казано по-накратко, на 5-те % "водещи" са им достатъчни 10-15% "следващи", за да може познатата ни цивилизация да продължи по познатия път. Останалите /бедни и неграмотни/ просто ще се окажат в тежест на прогреса. Те нямат какво да дадат. Следователно остават на нечия "милост". Дори "водещите 5%" да им подарят ресурсите си "излишните" няма да могат да направят нищо с тях. Науката ще се откъсва все по-напред, а "благата" ще стават все по-недостатъчни, което ще ги превръща във все по-голяма тежест. В крайна фаза единствения начин да бъдат спасени, ще бъде да се отглеждат като домашни любимци. Цивилизацията ще трябва да се раздели с тях. И това ще бъде основното противоречие по света, както на мен ми изглежда процеса. Нещо като ледникова епоха за нямащите и неможещите. Което те няма да приемат БЕЗРОПОТНО. В крайна сметка ще се формират две нове касти.

Добре си представил едно твое виждане на антиотопичен модел на съществуване, развитие и управление на нашата цивилизация. Такъв модел е възможен. Има го като фантастика, „Фермата” и „1984”са най-популярни. Моделът е възможен, но съществуването на цивилизацията ни при такова развитие е невъзможно. Защото, когато се е появил рузумът, ителектът или мисленето е клоняло към нула. Десетки хилядолетия е рябвало да изминат, за да достигне над 10% днес и този процент продължава да расте бурно след сваляне от власт на мистиката и религията. Статистиката през 80 години на 20 век – когато електронно-изчислителните машини заемаха няколко етажа и вършеха работа колкото един съвременен компютър – направи извод, че за някалко деситилетия се е натрупало толкова информация, колкото през цялото човешко развитие и цивилизацията ни е застрашена от информационен потоп. Защото информацята още тогава се е удвооявала на всеки 2 години, а сега е трудно да си преставим какво е положението с информационния потоп. Може да съдим за това по развитието на компютърните технологии, които ползваме. За 10 години компютрите преминаха през десетки метаморфози. За това е необходимо огромен интелектуален ресурс, което определя бързия растеж на мислещите хора като този растеж съответства на информационния растеж. Не е случайно, че изтичат мозъци от по-бедните държави към по-богатите, в които има глад за интелект и където имат условия за развитие. Следователно този динамичен модел е нужен за развитието, а капитализмът е призван да създаде един ден условия за развитие на всички и преход към ново общество. Всичко това няма да мине без катаклизми и колко са по-малко човешките жертви, толкова по-успешен ще бъде прехода. При огромен брой човешки жертви няма да има преход, но няма да я има и цивилизацията. Например при атомна война. Връщането назад също е немислимо, защото пещерите няма да стигнат за всички. П. Вежинов по този повод е казал „Напред към природата”. Яне Сандански е стигнал отдавна до истината, че „Когато човечеството се пребори и получи физическата си свобода ще започне борба за духовната си свобода”. Така че за справяне с нарастващия информационен поток е необходим многостранен и огромен интелектуален човешки потенциал, за да може да се справим с лавинатаот проблеми като това все повече ще е невъзможно за една държава. Поздрав!!!
цитирай
26. begetron426 - Re: 19. evrazol
12.02.2013 23:15
Evrazol написа – "Долната каста" ще протестира и ще прави революции, понеже тя друго не знае. "Горната" е достатъчно да не прави нищо, да се оттегли на сянка /за което има ресурса/ и да изчака да приключи "ферментацията/. Ето - гърците протестират срещу кризата. На кой ли му пука? Ще изядат експроприираното и ще клекнат да просят. За "излишните" гърци говоря.
Аз очаквам ново Велико преселение на народите. Богатите страни ще привличат "мозъци" и ще плащат на "излишните" за да отидат да живеят другаде. Бедните страни ще изпускат и "мозъците" и "капиталите" си, приемайки "чуждите излишни". Те ще трябва да работят все повече за все по-малко, ако изобщо имат какво да работят. Това ще ги прави зависими, управляеми, докато сами пожелаят да станат колонии.
Глобалното село ще се сдобие с циганска махала. България ще си остане на демаркационната линия, където е и сега. Все пак можещите хора с български произход ще я задържат в "горната" каста.
Хуманиста в мен силно се противи на тази теория, докато прагматика силно вярва в нея. Моята вътрешна революция ме държи в разкрачено положение и винаги е била спирачка на собствения ми прогрес. Това ме кара да вярвам, че съм българин, без много примеси и че споделям съдбата на страната си.

Недоволство ще има, докато има гладни хора, но този проблем ще го решим прагматично чрез капиталистическото производство, което ще създаде стоките за нужното битие на хората, а социализмът ще ги разпредели между тях. Затова последният стадий на пазарната икономика ще бъде социален капитализъм. Следователно демокрацията и социализмът са обвързани и самостоятелно ще бъдат непълни и нерентабилни. Въоръжени революции в бъдеще няма да има, а ще се възползваме от еволюционното развитие, което ще развие технологийте до пълна роботизация на производтвото и ще освободи човечеството от физическия труд. Освободният човек от физическия труд ще има свободно време и условия за духовно развитие и повишение на съзнанието, което ще предизвика еволюционно преобразуване на човешкото тяло и мозък. Това е решението и за циганите като световен проблем, да получат необходимите условия за промяна на съзнанието им. Преселение на народите ще има и ще е последно, защото то ще формира едно обединено човечество, което е започнало вече в Европа. Това ще доведе до пълно смесване на всички раси и получаване на едно единно човечество. Страхотен закономерен извод си направил. Хуманиста и прагматика в теб те задържат в непрогресивно равновесие /разкрачено състояние/, но пък те запазват като истински Българин. Това е ролята на равновесието да запази целостта на системата, а за да се развие прогресивно системата, равновесието се разрушава и развитието се насочва към прогрес. Същото е и при динамичното химично равновесие. Като се внесе отвън един от равновесните продукти, то се нарушава и се изтегля към получаване на този продукт, което вече е развитие на системата. Поздрав!!!.
цитирай
27. begetron426 - Re: 20. zaw12929
12.02.2013 23:39
zaw12929 - Интересна статия. Да се премести или махще "последен"
Съвременното човечество е в последния си стадий на противоречивото развитие – социален капитализъм. Следователно, този последен стадий на капиталистическо развитие е призван да завърши общественото развитие като научно технически процес, който ще освободи напълно човека от физическия труд и ще създаде условия за преминаване към социално равновесие, необходимо за духовно развитие на личността.
Много сериозен анализ...пак ще го прочета...


Последен стадий на развитие на противорчивата система има смисъл, което не означава край на всичко. Защото всяка система има относително начало и относителен край на своето развитие, след което се превръща в противоположната си система с ново начало и нов край и т. н., противоположните системи /равновесна и противоречива/ вървят към своето прогресивно развитие чрез преърщането им една в друга.
Без точен анализ не може да се реализира нова правилна синтетична идея. Без анализ няма синтез! Поздрав!!!
цитирай
28. begetron426 - Re: 21. tomich
15.02.2013 23:45
tomich написа - Комунизъм и Научно-Технически Прогрес?
Статията е интересна и провокираща множество прагматични житейски въпроси на 95-те % "зависими и НЕможещи" в човешкия социум. В останалите 5% "можещи" или "водещи" сигурен съм, че не събужда житейски интерес и причината е проста - тя(статията) не представлява каквато и да е заплаха за техния вождизъм, защото всякаква трансформация на капитализма ще създава отново капитализъм (е, разбира се във все по- съвършена форма, с "по-човешко лице"), а не комунизъм. Ако проследим ретроспективно историята на развитието на капиталистическия строй, не може да не се набие в очи , че той е главния "виновник" за появата на НТП и технологичния бум в миналото столетие. Именно капитализма, а не утопичния марксов комунизъм...И защо ли?Въпросът е риторичен, тъй като едва ли сега има средно интелигентен човек ,който да не знае отговора... Вероятно авторът на статията продължава да сънува, че загнилият капитализъм всеки миг ще падне в изкопания му от марксистите гроб?! Истината бе точно обратната - социализмът или комунизмът (все тая), като обществена политикоикономическа формация изкопа и падна в собствения си гроб.
Няма и не може да има НТП в утопичен обществен строй, който е лишен от финансови институции и средства. Нещо повече, не може да има развитие и прогрес въобще...
"Закономерно бъдеще за света и България" !?? Моля ви, за какво говорим!! Извинявам се за откровеността, но статията ми прилича на брадясала философска лекция от времето на соц-а.

Комунизъм не е имало никъде по света и не може да се употребява, кой както си мисли, че го разбира, защото това са улични, лумпенски лозонги. Трябва да се направи закономерен задълбочен анализ и синтез, за да разбере истината за идеята. Този подход е необходимост за определяне на всяка истина. Тази идея е възникнала именно заради 95% от онеправданите хора, които са зависими, но не са неможещи. Защото много от управляващите и богатите са глупаци и сред тях почти няма гений розкрил и доказал природни закони и, затова от дворците са излезли много нищожества, а от колибите много гении. Красноречив е примера с Нерон, който запалил Рим, за да го рисува. Така че по времето на социализма имаше държавен капитализъм, наречен социализъм, който се оказа нерантабилен заради животинското в човека, което превърна идеята в идеалогическа догма. Затова когато се употребява думата Утопия, също е необходимо да се определи какво е Утопия и тогава да се лепят етикети. Етимологията на самата дума означава нещо,/място/, което го няма никъде или невъзможен съвършенен общестен строй, който не отчита закономерностите на общественото развитие. Защото всяка нова идея винаги възниква като Утопия, поради това, че я няма никъде и поради това, че не е получила определение истината съдържаща се в нея. Ето ти едно истинско определение на Утопията: Красива приказка, хипотеза, която при развитието си се разделя тетралектично на 2: доказуема – научна идея /за да може това, което го няма да стане обективна реалност/, недоказуема – догма, мистична, религиозна идея и идеология /това, което е невъзможно да стане, да го приемем за възможно без да расъждаваме/и средно ,междинно аксиоматично положение или нагледна истина, която се вижда и разбира от всички. Всичко това представлява цикличната тетрада на Тетралектиката: 1. Утопия, 2. Научна идея, 3. Догма и 4. Аксиома. Така че идеята за комунизма е възникнала закономерно, отчитайки общественото развитие и по-необходимост, заради бедните 95%, за да ги направи можещи. Затова и предстои развитие, което управляващите по времето на социализма, забраняваха и идеята остана на ниво Утопична идеология. Следователно идеята за комунизма /равновесна социална система/ не е съвършена защото след комунизма следва по-висок етап на развитие или отново противоречива система както е станало след първобитно-общиният строй, която няма да има аналог на нито една обществена система до сега и т. н. Поздрав!!!
цитирай
29. begetron426 - Re: 21. tomich
15.02.2013 23:47
Продължение: Така че не може да увековечаваш капитализма, защото всеки полуинтелигентен човек знае, че всяко нещо, което се е родило умира. Капитализмът е на около 300 години. Ражда се под формата на манифактура и под напора на научните открития като сваля религията от върховото управление на държавата – защото пречи на НТП, от който капитализма печели – но остава в самобиоза с нея, за да може да я манипулира, а чрез нея да манипулира и народните маси. Бумът на НТП от миналото столетие беше направен не само от пазарния западен капитализъм, а дълго време първенството държеше източния държавен капитализъм/социализъм/. Да не забравяме, кой пусна първата космическа ракета, първото животно в космоса, първият човек в космоса, първата жена първият луноход, първият атомен ледоразбивач, първата атомна централа и много др. първи неща бяха преоритет на СССР, който най-много пострада от Втората световна война. Следователно при сациализмът /държавия капитализъм/ имаше банки пари финансови възможности и пазар, които са все атрибути на капитализма, но нямаше демокрацията и движение на парите, което обрече социализма. При западния капитализъм нямаше социалното, но имаше движениена парите чрез пазарната икономика произвеждаха повече и по-качествени стоки. Въпреки това в мнаго държави на запад нямаше пенсии, в това число и Япония. Рейн течеше мътна и пенлива, в Токио се ходеше с противогаз и през 50 и 60 години на запад се стреляше на месо срещу демонстрантите и др.т. Следователна не може да има демокрация без социалното и не може да има сациализъм без демокрация. Така че сега западния капитализъм стана социален, а източния държавен капитализъм, демократичен. Затова трябва много знания и задълбочен анализ и синтез, за да стигнем до необходимата истина. Защото най добрият съвременен американски философ П. Рикьор в едно интервю взето от И. Райнова е определил обстановката след падането на „комунизма” на изток така: „Бих казал, че основният порок на съвременното общество – това е, че крахът на комунизма на Изток остави един болен победител. Сега ние можем да осъществим вътрешна критика на капиталистическата система, без да бъдем упреквани в прокомунизъм. Няма съмнение, че пазарната икономика е единствена, която е производителна, т. е. произвежда блага. Същевременно тази икономика създава най-голямото неравенство и несправедливост. Затова ние всички търсим една комбинация между пазарната и държавната икономика, резпективно социална намеса, за да бъдат коригирани неравенствата. Всъщност ние навлязохме в експериментален етап, когато трябва да съединим водата с огъня. Защото свободният пазар предполага ненамеса, а справедливостта я изисква”. Същото виждане съм изложил в предложената статия. До същият правилен извод е стигнл и Еврозол като е написал: „Хуманистът в мен силно се противи на тази теория, докато прагматика в мен силно вярва в нея.” А Томич бърза да обяви вечен капитализъм. Съвета ми е, спри се огледай се, ослушай се и премини, защото в противен случай влакът на неистината ще те сгази. Нямаше нужда да ми се извиняваш по две причини: първата е, културата не се състои в извинението, а в неговата рядка употреба и второ, само в това си прав, че философията, която предлагам е брадясала, защото при демокрацията е разрешено свободно брадясване, а при социализма брадата беше забранена, въпреки че всичките социалистически вождове са брадясали. За такава брадясала философия при социализма ми прекъснаха учението и ме пратиха в Кремиковци, заедно с децата на всички горуньвци, за да копая по 6 кубика кремиковска камениста земя. Не намразих социализма, а развих тяхната материалистична теория, която не развиваха, а забраняваха развитието и, и не я спазваха. Така че след 1989 година същите станаха първи капиталисти и бързо се представиха на Бог и най-гръмогласно викаха „Долу комунизма”, а най-много цицаха от него. Та ти Томич с това „Комунизма е утопия”, ми приличаш много на тях, а кой знае на какво топло местенце си бил при социализма и като И. Костов си развивал политикономия на социализма. Защото такива хора са винаги с новата власт и винаги работят за своето мижидневие, а не за истината. Поздрав!!!
цитирай
30. begetron426 - Re: 21. tomich
17.02.2013 00:58
Продължение 1: Следователно не трябва да се предлагат полуистини или неистини, както си го направил, защото щом изходната ти база е невярна, ясно е какви размишления ще има и до какви отговори ще се стигне. Преди около 25 години написах статия изнесена пред един форум за нестандартни идеи, със заглавие "Пари и симетрия". Там стигнах до най-голямата истина за парите, че тази нищо и никаква хартийка, притежава едно фантастично свойство, което не може да бъде притежание на нищо друго в този свят, освен на парите. Това свойство е, еквивалентност на качеството и количеството при тях, чрез която еквивалентност стигнах до обяснението, защо парите при движението си развиват НТП, резпективно обществото и мн. др. неща. До разкриване на това свойство на парите и до днес не е стигнал нито един икономист, социолог, философ или учен. Точно тази същност на парите съдържа възможността да постигне социалното равновесие и да отпаднат от развитието на обществото. Този момент ще настъпи поради една главна обективна причина, постигане работизирането на прозводството във всички области на човешка дейност и освобождаване на човека от физическия труд. Безработицата ще стигне 100% и капиталистът няма на кой да плаща, поради което не са му необходими пари. Може да зададем въпроса, имали нужда тогава от капиталист, пари и капитализъм? Сценарият може да го допълним с още факти продукт на прогресивното развитие на капитализма, които водят до същото. Постигане на термоядрения синтез, овладяване на гравитацията, енергията на вакуума, което ще доведе цената на енергията, а оттам и на стоките да клони към нула. Тогава поради нулевата себестойност на енергията, става възможно постигане на такова високо качество на стоките, които са неизносваеми стотици години, което също оборва цената. Овладяване на химическия синтез до такава степен, че от най-разпространени и прости изходни продукти да получаваме всички необходими съединения за бита и производството. Като прибавим към всичко това и генетичните трансформации ще задръстим така пазарът, че няма къде да стъпим от стоки с почти нулева цена. Какво ще стане с капитализмът създателят на научно-техническия прогрес, чрез което обществото ще постигне задоволяване на всички физически нужди на човека и ще го освободи за духовно развитие. Ето, Томич как капитализмът ражда своят гробокопач /НТП/, което Маркс е прозрял, но не го е обяснил. А обяснението е просто: Всяка основна система на Тетралектиката при развитието си натрупва качеста на противоположната си ситема, които я унищожават, а основните тетралектични системи са – равновесна и противоречива, и техните производни, които при посочените условия се превръщат една в друга, без посредник. Тази възможност е поради това, че всичко е протиоположности, които се раздвояват, за да се удвоят, което осъществява относителното съществуване, развитие и управление на света. Поздрав!!!
цитирай
31. tomich - Реплика 1 към begetron426
18.02.2013 13:14
Благодаря за академичната лекция, колега.Но беше излишно да измъчваш философския си ум, за да напишеш толкова пространна реплика, която трябвяше да чакам цели две седмици.
Няма да споря с теб, защото зная от опит, че диспутът с теб ми е абсолютно безполезен и чиста загуба на време.
Истината за твоя социализъм-комунизъм е много проста.
Да, идеята за него се роди благодарение на страшната мизерия на милиони гладуващи и обезправени, принудени да продават работната си сила на капиталиста срещу мизерно заплащане- тука си прав. Нещо повече, ако то те успокоява: Идеята за комунизма, неговата идеология не само че не е умряла, тя ще продължи да се носи като призрак по света, докато има разделение на "бедни"и "богати" хора. НО, никога няма да се превърне в реалност. И знаеш ли защо? Защото неговата идеологическа същност, скрита под съблазнителната сладка глазура от най-фин популизъм, води НЕ до равни права и възможности, НЕ до насищане на пазара с богато разнообразие на стоки, НЕ до ликвидиране на бедността, глада и болестите, НЕ до напредък и просперитет, а до застой на науката и технологиите и...още... и още НЕ-та, а обратното - до пълна разруха, до революции и военни сблъсъци с много, много кръв и човешки жертви... Докато настъпи краят, а той е един - мъчително дълговременно връщане към пазарната икономика и конкуренцията и създаване на условия за растеж на производителността на труда. Дали ще се казва капитализъм, "държавен социализъм"(?!), държавен капитализъм или нещо друго няма значение. Важно е, че принципите на пазарната икономика, финансовите институции, бизнес-фирмите и конкуренцията между тях няма да изчезнат, защото те са двигателната сила на прогреса. Историята на света го е доказала и потвърдила, не аз. Щеш-не щеш трябва да се съгласиш с нея.
цитирай
32. tomich - Реплика 2 към begetron426
18.02.2013 13:22
Понеже смяташ, че никога не е имало комунизъм, обърни се назад в историята и погледни без "розови очила" каква чудовищна икономическа, политическа и социална трагедия претърпя човечеството през изминалото столетие само благодарение на марксистко-ленинските сталински и мао дзедуновси експерименти за насилствено налагане на идеологията на комунизма в живота и бита на хората...Бегетроне, аз ли да ти казвам, че идеите каквито и да са, придобиват огромна съзидателна или разрушителна сила(в случая - с комунизма), когато обсебят по някакъв начин умовете и разсъдъка на милиони човешки индивида?! Тъй че дали е имало или не "построен" комунизъм е без значение. Важен е крайният резултат, а той, както е известно, е ужасяващ.
Уто(Ъ)пизмът на комунизма е негова генетична съдба и твоите сладки приказки, с които се оля за светлото му бъдеще, пет пари не струват. Виж, ако беше пофилософствал за конвергенцията на капитализма и социализма, може би щях да ти кажа едно "Браво", ама ти се държиш с едната ръка за брадата на Маркс, а с другата си хванал въртиопашката на комунизма и сега не ти остава нищо друго освен да изкрещиш неговия лОзОнг : "Пролетарий от всички страни - обединявайте се !"

Що се отнася до моето минало - житейско и политическо,
дали съм бил на "топло местенце" по времето на социализма и като И.Костов съм развивал политическа икономия на социализма, подобни инфантилни, да не кажа по-остра дума, догадки могат да се родят само в главата на човек в състояние на духовна и мисловна деградация...Под моето достойнство е да отвръщам на твоите уникални глупости.
Не се чувствай задължен да ме репликираш, защото твоите реплики по смисъл миришат на нафталин и съм алергичен към него...
Ай с здраве!
цитирай
33. begetron426 - Re: 31. tomich
20.02.2013 02:18
tomich написа – Реплика 1 към begetron426
Благодаря за академичната лекция, колега.Но беше излишно да измъчваш философския си ум, за да напишеш толкова пространна реплика, която трябвяше да чакам цели две седмици.
Няма да споря с теб, защото зная от опит, че диспутът с теб ми е абсолютно безполезен и чиста загуба на време.
Истината за твоя социализъм-комунизъм е много проста.
Да, идеята за него се роди благодарение на страшната мизерия на милиони гладуващи и обезправени, принудени да продават работната си сила на капиталиста срещу мизерно заплащане- тука си прав. Нещо повече, ако то те успокоява: Идеята за комунизма, неговата идеология не само че не е умряла, тя ще продължи да се носи като призрак по света, докато има разделение на "бедни"и "богати" хора. НО, никога няма да се превърне в реалност. И знаеш ли защо? Защото неговата идеологическа същност, скрита под съблазнителната сладка глазура от най-фин популизъм, води НЕ до равни права и възможности, НЕ до насищане на пазара с богато разнообразие на стоки, НЕ до ликвидиране на бедността, глада и болестите, НЕ до напредък и просперитет, а до застой на науката и технологиите и...още... и още НЕ-та, а обратното - до пълна разруха, до революции и военни сблъсъци с много, много кръв и човешки жертви... Докато настъпи краят, а той е един - мъчително дълговременно връщане към пазарната икономика и конкуренцията и създаване на условия за растеж на производителността на труда. Дали ще се казва капитализъм, "държавен социализъм"(?!), държавен капитализъм или нещо друго няма значение. Важно е, че принципите на пазарната икономика, финансовите институции, бизнес-фирмите и конкуренцията между тях няма да изчезнат, защото те са двигателната сила на прогреса. Историята на света го е доказала и потвърдила, не аз. Щеш-не щеш трябва да се съгласиш с нея.

Под достойстото ми е да не ти отговоря въпреки призива да не ти отговарям, и то винаги по същество ще получиш отговор, за разлика от теб, а не да шляпам, какво ми дойде чувствено на устата като теб. Затова съм написал Тетралектика – чувство и логика, за да не изразяваме мислите си чувствено, а логично, за да съдържат истината, но за логиката трябва точно знание и аналитично и синтетично мислене, което не предлагаш. Искаш да водим дискусия, но никога не го правиш по същество на написаното и после ме обвиняваш мен. Избираш си нещо в което вярваш или мразиш и почваш да хвърляш безпочвена чернилка срещу авторът – резпективно срещу мен. Аз никъде не съм развил „Комунизъм и Научно- технически Прогрес”?, а ти започна коментара си с това заглавие, а точно за обратното пиша, Капитализъм и научно-технически прогрес, защото закономерностите, които съм предложил и развил водят, както съм написал, до това, че капитализмът е призван да го направи, а комунизмът върху тази база ще разви отделният човек, за разлика от капитализма, който развива обществото. Ти по папагалски можеш да викаш само долу комунизма и след това да предложиш невярно заключение, че историяа го е доказала, че капитализма е вечен, но по ирония на съдбата, той ще бъде най кратката обществена форма на развитие, защото динамиката на НТП го изисква. Ето, какво е доказала историята: Първобитно-общинният строй е продължил около 30 хиляди години, Робовладелският строй – няколко хиляди години, Феодализмът около 700 години, капитализмът е на около 300 години и в близките 30-40 ще си изиграе ролята и закономерно ще се оттегли на почивка под сянката на комунизма или човечеството ще загине под сянката на атомната гъба. И в двете положения главната роля е отредена на капитализма – в него е спасението и в него е унищожението. Комунизмът ще се роди, ако капитализмът изиграе положителната роля за спасението на света. В противен случай няма да има нито комунизъм, нито капитализъм. Това е поради тетралектичното раздвояване на противоположностите, което определя, че има две посоки на изява на всяка противоположност – положителна и отрицателна Следователно вместо чувствения ти вечен капитализъм, закономерното обществено разитие доказва, че той ще бъде най-кратката обществена форма на развитие поради динамиката на НТП. Ето как трябва да предлагаш доказателствените изводи логично, за да има дискусия, а не само чуствено да ги казваш. В противен случай има монолог на Томич, който показва как се прави идеологията на вечния капитализъм, който да замести идеологията на вечния комунизъм.Няма да има нито вечен капитализъм, нито вечен комунизъм, защото светът е относителен, за да може да съществува, да се развива, да бъде управляем и да бъде разбираем. Поздрав!!!
цитирай
34. tomich - :DDDDDD
20.02.2013 09:49
:D:D:DDDDDDD
Ето това ми дойде"чувствено и по същество"!:)))

пп. "Забравил" си да отговориш на втората ми реплика :) Умолявам те, чувството ми за хумор просто крещи ;-)
цитирай
35. brig - Малко абстрахтно но...
06.03.2013 16:51
Самите мисловни модели са различни. Логиката е линейно мислене. Анализа и синтеза са много пластово. Логиката плете въже, а анализът мрежа. Логиката е 2Д, анализа 3Д а синтеза 4Д.
цитирай
36. batogo - !!!:)))Поздрав за постинга!
04.10.2013 12:04
Социалният капитализъм е факт отдавна в Западна Европа, в Северна Америка, в Австралия и в развития свят. Социалната политика, за която социалисти и комунисти демагогстваха, докато ограбваха и обезправяваха народите си, Западната цивилизация осъществи на практика в значителна степен. Останалото е в процес на развитие и усъвършенстване на манталитета на човечеството като цяло, което ще доведе и до по-добро сработване между обществените групи и прослойки... Поздрав!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: begetron426
Категория: Технологии
Прочетен: 2909028
Постинги: 370
Коментари: 4166
Гласове: 87751
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930