Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2015 23:36 - Закони еволюция и съзнание
Автор: begetron426 Категория: Технологии   
Прочетен: 6709 Коментари: 19 Гласове:
32


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 ЗАКОНИ, ЕВОЛЮЦИЯ И СЪЗНАНИЕ

Законите на Природата се създават в хода на еволюционното развитие като потенциално следствие от предхождащите законите. Затова има необходимостта от взаимодействието между закономерност и случайност, за което не е необходимо свръхестествени сили и магическа пръчка, а време и материя. Това е причината законите на материята да не се появяват изведнъж, а да се осъществяват чрез пробата и грешката, след което се постига новото качество, съществуващо като цялостна система управлявана от новите закони. Същото е и със съществуването и развитието на законите управляващи обществото чрез битието на хората. Постигайки добро човешко битие, подобряват човешкото съзнание, лошото битие го извращава и никакви писани божествени закони или заповеди не могат да го поправят. За пример може да ни послужи еволюционното развитие на наша Слънчева система и нашата планета. Във всички звезди на Вселената, както и нашето Слънце, при ядрения синтез, се раждат химичните елементи, които при избухването на звездата като свръхнова, изхвърля химична материя от който формира планетите. Затова на първичната Земя, възникнала преди около 5 милиарда години, като кълбо от разтопена материя с температура необходима за протичане на химичната еволюция и формиране на химичните съединения и техните за около 2 милиарда години. След еволюционното раждане на химическите закони, започва нов закономерен етап, преди около 3 милиарда години, като биологична еволюция с нови закони на живото, които не са съществували преди това. Преди около 100 хиляди години се ражда първобитния разумен човек, а преди около 15 хиляди години възниква цивилизацията и създава примитивни обществени закони с примитивно битие и примитивно съзнание, които ги няма при растенията и животните. Нагледна доказателствена реалност е натрупването на химически съединения, натрупване нае жива материя и натрупване на разумна материя, които не ги е имало при разтопената Земя. Следователно законите и еволюционните етапи: химичен, биологичен и разумен са родени от първичните химичните елементи родени от нашата нашата звезда - Слънцето. Никъде по този еволюционен път няма и най-малкото доказателство за мигновено възникване на закони или сътворени по предварителна програма замисъл. Всичко това предполага днес развитие на обществените закони да служат на човека с възможност за възникване на необходимото жизнено битие за всички хора, което ще се превърне в основа за повишаването на съзнанието и премахване на експлоатацията, войните и престъпността.




Гласувай:
32



1. batogo - !!!:))) Да не забравяме, че материята е просто енергия с ниски вибрации, тоест не може да бъде първоизточник на закономерности, а само следствие от тях.
01.12.2015 15:23
В живота е пълно с примери, които доказват, че не битието определя нивото на съзнание, а нивото на съзнание определя качеството на битието. Два факта:
1/ Всички мъдреци са творили мъдрост в скромно битие, а мъдростта е осъзнаване на взаимодействието между основните принципи на живота и прилагането им на практика.
2/ В същото време животът изобилства от примери на хора с ниско ниво на съзнание, живеещи в разкош.
цитирай
2. bliz - НЕ Е ЛИ МНОГО ОПТИМИСТИЧНО, СЛЕД КАТО ЗНАЕМ КОЛКО СТЕ ДАЛЕЧ ОТ ТОВА ?
01.12.2015 18:02
"...ще се превърне в основа за повишаването на съзнанието и премахване на експлоатацията, войните и престъпността."

Поздрави!
цитирай
3. pvdaskalov - * ! *
01.12.2015 22:34
Темата ми беше изключително интересна, но някакси не се разбра, че има изначални закони, които не са подвластни на времето, т.е. нямат еволюционен характер. Най-простият пример е гравитацията.
Поздрави!
П и е р
цитирай
4. kvg55 - Поздрави!
02.12.2015 14:23
Природните и обществените закони са също така временни и изменчиви, както всичко в природата и обществото. Законите също се раждат и отмират. Те се пораждат от движението на материята и също така отмират от движението на материята. Законите също еволюират заедно с материята. Преди появата на човешкото общество не е имало обществени закони, имало е само природни закони. Това означава, че всички закони са относителни, включително закона за гравитацията. Само движението е абсолютно.
Човешкото битие не е сбор от вещи, човешкото битие е отношения - между отделните индивиди, между отделни групи от хора (класи и прослойки).
Разбирането, че природните и обществените закони са сътворими по предварителен замисъл и програма, допуска наличието на бог.
цитирай
5. katara - колега К.Говедаров ,страхотно точен и кратък анализ .Поздрави!
02.12.2015 18:04
Това означава, че всички закони са относителни, включително закона за гравитацията. Само движението е абсолютно.
цитирай
6. begetron426 - Rr: 1. batogo
02.12.2015 19:36
batogo написа - !!!:))) Да не забравяме, че материята е просто енергия с ниски вибрации, тоест не може да бъде първоизточник на закономерности, а само следствие от тях.
В живота е пълно с примери, които доказват, че не битието определя нивото на съзнание, а нивото на съзнание определя качеството на битието. Два факта:
1/ Всички мъдреци са творили мъдрост в скромно битие, а мъдростта е осъзнаване на взаимодействието между основните принципи на живота и прилагането им на практика.
2/ В същото време животът изобилства от примери на хора с ниско ниво на съзнание, живеещи в разкош.

Започваш с нещо, което не съдържа истина, което си е само твоя истина като го приемаш за вярно. "Да не забравяме"..., кое да не забравяме, че материята е енергия и т. н...,което е прекалено грешено, защото енергията е материя, което е доказано от Айнщайн като еквивалентност между масата и енергията с най- простата и най-всеобхващаща формула, която се използва в практиката и в технологичното развитие. Затова израза ти "Да не забравяме..." е погрешен и заблуждаващ, защото това, което поддържаш не е нито открито нито доказано нито съществува - как ще го забравим тогава. Да не забравяме друго, че имаш право на самозаблуждаващо мнение, но нямаш право да заблуждаваш другите. Защото енергията е лъчево, вълново свойство на материята, а масата корпускулярната форма на материята, а Айщайн е доказал тяхното взаимопревръщане. На опростен език това звучи така: Масата е сгъстената енергия на материята, а енергията е разредена маса на материята. Затова от около 7 кг., критичната маса на обогатен уран 235 се получава атомен взрив с енергийно лъчение разпростиращо се на стотици км. Когато тръгнеш от заблуждението не можеш да постигнеш истината, затова казаното ти за битието също е невярно. С двата примера изказваш принципа на Тетралектиката без да се усещаш, въпреки че я отричаш, а Тетралектиката може да обясни това, което казваш. Древните мъдреци са разглеждали света едностранчиво като равновесие и хармония, което е ограничение и диктат не позволяващ развитието. Затова тези мъдреци имат опростено битие без действие, чрез което не може да се промени съзнанието на другите, но може да зомбират собственото си съзнание, не заради човечеството, а за да се слеят с Бог. Защо са се появили мъдреците на юг, а не при ескимосите, защото на юг, битието а е опростено, а на север си трябва яко битие само да оцелееш. Затова мъдреците и ескимосите не са постигнали промяна на общественото съзнание и промяна на обществото, защото им е липса битие, което само чрез научно-техническия прогрес може да се постигне. Европа е мястото, където е започнал прогреса и където е осъществен, защото няма в нея нито целогодишен студ, нито целогодишна топлина. Другият пример засяга осигуреното битие, без съзнание, върху гърба на другите, чрез свободията, лъжи, убийства, грабежи, насилие и войни. Мъдреците не са могли чрез хармонията, което означава бездействие, да направят хармонично битие и повишено съзнание за всички, а динамиката на свободията, дисхармонията при другите е разрушетелна, което разрушава съзнанието и на тези с битие и на тези без битие. Светът ни е Тетралектичен, Оксиморичен, затова не е възможно, нито чиста свобода и чиста диктатура, нито чиста хармония и чиста дисхармония, нито чисто битие и чисто съзнание. Това е действителния свят на материята, а другият свят е без битие и без съзнание – това е светът на Абсолютното нематериално нищо без власт и влияние над материята. Поздрав!!!
цитирай
7. begetron426 - Re: 2. bliz
02.12.2015 21:20
bliz написа - НЕ Е ЛИ МНОГО ОПТИМИСТИЧНО, СЛЕД КАТО ЗНАЕМ КОЛКО СТЕ ДАЛЕЧ ОТ ТОВА ?
"...ще се превърне в основа за повишаването на съзнанието и премахване на експлоатацията, войните и престъпността." Поздрави!

Много оптимистично би изглеждало за роба, но днес необходимостта го налага, защото кризата е във всички посоки, при условие, че светът е постигнал необходимия прогрес, чрез който да се постигне добро битие за всички. Това е почти реален оптимизъм, но той не е самичък, защото се движим по ръба на пропастта, а отдолу е черната пас на песимизма. Реално промените са възможни в рамките на следващото десетилетие, но при условие, че разумът победи, защото е узрял и плодът на самоунищожението, за което няма да има свидетели. Затова трябва да сме на страната на истината, разума и човещината, за да ни има утре с мечтаното битие. Поздрав!!!
цитирай
8. begetron426 - Re: 3. pvdaskalov
02.12.2015 21:49
pvdaskalov написа - * ! * Темата ми беше изключително интересна, но някак си не се разбра, че има изначални закони, които не са подвластни на времето, т. е. нямат еволюционен характер. Най-простият пример е гравитацията.
Поздрави!
П и е р

Разбира се, че има първоначални най-прости закони, които не са зависими от еволюцията и не са подвластни на времето, защото са самото време, от което се ражда смъртното геометрично пространство на структурите и формите с определено време на живот, които при развитието си формират новите закони. Първичните закони са несътворими и неунищожими, но не са божествени, съвършени, защото са най-прости, но с потенциални възможности за развитие и усложняване на законите. Написването на статията е провокирано от привърженици на сътворените предварително закони, което е лесно да се опровергае с логика на развитието, към което съм се придържал. Законите на гравитацията са много късен продукт в еволюция на Вселената. В по-предната статия е засегнат точно този въпрос. Поздрав!!!
цитирай
9. batogo - !!!:)))
03.12.2015 08:12
Ти не можеш да бъдеш критерий за правилно и неправилно, нито за истина и неистина. За тези неща е критерий единствено процесът Живот. Аз изложих мнението си, без да имам претенции да ангажирам някого с него. Поздрав!
цитирай
10. begetron426 - Re: 9. batogо
03.12.2015 15:19
batogo написа - !!!:))) -Ти не можеш да бъдеш критерий за правилно и неправилно, нито за истина и неистина. За тези неща е критерий единствено процесът Живот. Аз изложих мнението си, без да имам претенции да ангажирам някого с него. Поздрав!

Критерии за истината може да бъде единствено доказателството, или от 1000 изказани мнения за едно нещо само едно доказано мнение е вярно. Затова критерии за истината за съществуването, развитието, управлението и познаването на света може да бъде единствено доказаното научно познание, върху което изказаното мнение е най-близо до истината като подлежи на доказателство.
Затова е необходимо да познаваш добре и точно доказаните истини от достиженията на научното познание, а не да използваш невярно познание, за да изкажеш мнение с претенции, че съдържа цялата истина за света. Защото невярното познание води до невярно мнение, а изказаното мнение вече е ангажираща претенция, и ако не е сверено с доказаните научни истини, то е заблуждаващо. Свободията на мнения прегражда пътя на мнението съдържащо истината, затова плуреализма е необходим за свободно изказване на мнения по даден въпрос, за да се постигне единствено вярното мнение по въпроса. Затова изказаното мнение, винаги е ангажиращо и ако не съдържа истината увеличава хаоса, а съдържащото истина мнение води до увеличаване на реда. За тези неща не може да бъде единствен критерии процесът живот, а само доказаните истини в този процес, които водят до разбирането на процеса като продължение на законите на природните процеси. Затова се е родил Разумния човек, за да разкрие и разбере истините за първопричината на съществуването и развитието на света и като поумнее да подобри собственото си битие. По този път на разбирането на света, невежеството ще породи Бог, а знанието ще го премахне като издигне преди всичко човекът. Поздрав!!!

цитирай
11. batogo - !!!:)))
03.12.2015 19:49
Човекът е проявление на Вселенския Дух-Разум, както клетката е проявление на генетичния код на организма. Поздрав!
цитирай
12. begetron426 - Re: 4. kvg55
03.12.2015 20:16
kvg55 - Поздрави! Природните и обществените закони са също така временни и изменчиви, както всичко в природата и обществото. Законите също се раждат и отмират. Те се пораждат от движението на материята и също така отмират от движението на материята. Законите също еволюират заедно с материята. Преди появата на човешкото общество не е имало обществени закони, имало е само природни закони. Това означава, че всички закони са относителни, включително закона за гравитацията. Само движението е абсолютно.
Човешкото битие не е сбор от вещи, човешкото битие е отношения - между отделните индивиди, между отделни групи от хора (класи и прослойки).
Разбирането, че природните и обществените закони са сътворими по предварителен замисъл и програма, допуска наличието на бог.

Точно и вярно! Няма закони без материя и материя без закони, както няма обществени закони без общество и общество без закони. Всичко е движеща се физически и еволюционно материя, която сътворява законите в своя бяг и ги обрича на съществуване като равновесие на относителния покой, който е разрушим, за да се родят новите закони и т. н. Съществуването, развитието и управлението на света е възможно само по пътя на пробата и грешката, където разрушението и съзиданието са с равностойна необходимост, което изключва безгрешното божествено сътворени по предварителни схеми и чертежи. Затова Бог, когато е сътворявал света е бил изгубил чертежите си и го е направи с презумция като проба и грешка, но като наблюдавал борбата между доброто и злото в грешния свят, възкликнал от удоволствие и казал - Да бъде! като забравил за начертания добър свят. Поздрав!!!
цитирай
13. begetron426 - Re: 5. katara
03.12.2015 20:54
katara написа - колега К. Говедаров ,страхотно точен и кратък анализ .Поздрави!
Това означава, че всички закони са относителни, включително закона за гравитацията. Само движението е абсолютно.

Много е важно разбирането, че светът, в който живеем е относителен, което е единствената възможност да съществува, да се развива и да бъде познаваем, а гравитацията е много късен продукт на законите на материята. Затова Абсолютно съвършен Бог няма място в такъв относителен свят, защото трябва да удвои себе си и дявола, за да стане четворен, което означава, че в него ще има и дяволска същност, а в дявола божествена. Съвършенството на така удвоените противоположни същности е възможно само като единна системна същност вършеща добро и зло за ужас на човечеството. Човечеството може да си отдъхне, защото никой не е доказал съществуването на такава съвършена същност. Поздрав!!!
цитирай
14. begetron426 - Re: 11. batogo
03.12.2015 23:09
batogo написа – !!!:))) – Човекът е проявление на Вселенския Дух-Разум, както клетката е проявление на генетичния код на организма. Поздрав!

Да! Човекът е не само проявление, а е творение, но на неразумната еволюционно развиваща се Вселена, което има много просто логично доказателство за несъществуването на Вселенски Дух-Разум. Ако тръгнем по обратния път на еволюцията – инволюцията, още с първата направена крачка ще загубим и човешкия разум, защото ще попаднем в неразумния свят на растенията и животните. Продължим ли да вървим назад по еволюционния път ще слезем на още по ниско стъпало, където вече я няма и живата материя, а попадаме в неорганичния неразумен веществен свят на химичните атоми и молекули, които за сега няма доказателство, че са разумни. Слезем ли още по-надолу ще се отдалечим още повече от сложния разумен човешки мозък и ще попаднем във неразумния свят на елементарните частици. Следващата крачка ще ни доведе до първичната неделима и неразумна материална субстанция само с потенциални свойства за еволюционно развитие. Ако направим абсурдната последна крачка ще попаднем в празнината на нищото, където се намира нематериалната празнина без съдържание. При извървения логичен път назад не само, че не срещнахме твоя Вселенски Дух-Разум, но стигнахме най-отдалечената точка от Разумния човек – безсъдържателното нищо. Така че в края на краищата Вселената остана на неразумен автопилот. Сравнението ти на Дух-Разум с генетичния код също е неудачно. Защото кодът е системен неразумен триплет от възможните 64 комбинации съставени от четирите химични бази на генетичната спирала, чрез който се кодира всяка от 22 аминокиселини при възпроизвеждане на белтъчната молекула в живата клетка. Само с мнение подкрепено със сляпа вяра истината не се постига. Трябва много знание и мисъл за постигане на по-прости истини от тази, която разглеждаме, а за нея трябва всестранно и доказано познание. В противен случай човечеството отдавна да е решило този проблем, а проблемът е все още нерешен. Поздрав!!!
цитирай
15. merlin68 - Поздрави! Както винаги си написал ...
04.12.2015 17:22
Поздрави! Както винаги си написал много интересна статия, получила се е и интересна дискусия. Аз не съм особено подготвен по физика, химия, математика... но все пак ще се опитам да изразя едно мнение. Сигурно ще се получи объркано, тъй като самият аз се обърквам от езика на различните науки.
Съгласен съм, че не всички природни закони са се пръкнали в един миг накуп, но дали процеса на генериране на нови и нови закони е безкраен? Струва ми се, че Вселената е напълно завършена поне в нашата галактика и генерираните вече природни закони не се променят (ако учените са прави и Вселената продължава да се разширява, то тя "пейства" действащите в центъра ѝ закони в новоусвоеното пространство). Звездите се раждат и умират, а физичните закони за живота и смъртта им отдавна действат и не се променят. Вероятно след някакъв период от време ще се натрупа критичната маса от раждане и смърт на галактики и звезди, което ще доведе до качествено нови физични закони... няма да го доживеем:)
Що се отнася до обществените закони, то тук също ми се струва, че човечеството не е в младенческа възраст за да генерира нови обществени закони. Ако приемем, че историята проследява и анализира еволюцията на обществените закони, то аз не съм оптимист, че тези закони ще осигурят "необходимото жизнено битие за всички хора, което ще се превърне в основа за повишаването на съзнанието и премахване на експлоатацията, войните и престъпността." Още по-малко съм съгласен, че именно Западно-европейската цивилизация може да е носител на това всеобщо благодатно битие. Бих направил следния паралел с астрономията - Западната цивилизация се е превърнала в Свръхнова, експлозията която ще последва всеки момент е възможно да стане хранителна среда появата на нови обществени закони, но като погледнем назад в историята - едва ли. Взрива обаче може да е толкова силен, че да сложи кръст на всички вече известни ни обществени закони.
цитирай
16. batogo - !!!:)))
05.12.2015 09:15
Науката не създава закони, а само открива някои съществуващи в природата и Вселената закономерности или части от тях, чрез които се опитва да обясни Цялото и процесите в него. Тя често претендира, че успява да режисира природните процеси и процесите на Живота, докато не се убеди, че това е невъзможно, без да понесе сериозните последствия от дейността си. Поздрав!
цитирай
17. aip55 - Поздрав за
05.12.2015 18:41
спретнатите и подредени мисли!
Аз няма какво да добавя. Съгласен съм с мислите ти!
цитирай
18. kvg55 - И бог, че е бог, понякога се разсейва ...
08.12.2015 21:33
И бог, че е бог, понякога се разсейва и губи нещата си. Да не е вчерашен.
На колко хилядолетия е вече? Мисля че е време вече да се пенсионира и остави човечеството сам да се оправя, то вече излезе от люлката си - земята.
цитирай
19. jelezov - "еволюционното развитие...
25.01.2016 19:02
"еволюционното развитие" е тавтология. Българският еквивалент на латинското еволюция е развитие.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: begetron426
Категория: Технологии
Прочетен: 2898448
Постинги: 370
Коментари: 4166
Гласове: 87745
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031