Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2007 01:37 - Креационизъм, еволюция, случайност и закономерност
Автор: begetron426 Категория: Технологии   
Прочетен: 1674 Коментари: 2 Гласове:
0



Всички креационисти злоупотребяват с еволюцията като я отричат възползвайки се само от случайността във времето, но пропускат закономерностите на пространството , за да се стигне от най-простата материална частица до най-сложния еволюционен продукт главния мозък на човека.
Примера е много прост. Ако направим смес от молекули водород и кислород и ги оставим само на действието на случайността, то никога няма да се получи продукта вода, и оттук нататък всичко останало след водата. Това е груба грешка на креационизма, защото само чрез действието на случайността не би се осъществил и най-простия материален процес, който да доведе до най-простото съединение на материята, дори при безкрайно време. Тогава случайността ще се окаже абсолютен хаос, в който е невъзможно да се получи, каквато и да е смислена организация. А света съществува относително и се развива относително, което прави и самата случайност да бъде относителна. Въпросът е, кое е това нещо, което прави случайността относителна. Отговорът е, че това нещо не е някаква свръхестествена сила, а природните закони, които ограничават абсолютността на случайността, която от своя страна ограничава абсолютността на природните закони.
Съществуването и намесата на природните закони ограничава случайността, което възможност за получаване на организирани относителни структури. Тук вече е необходимо да се върнем при сместа от водород и кислород, за да стане обяснението пълно и завършено. Водорода и кислорода са определени обективни материални структури, които имат определени и то противоположни качества като закономерни химически свойства. При това положение при определени закономерни условия винаги ще се стигне до получаването на съединението вода. В този процес има място и за случайността. Няма да има никакъв ред за среща и взаимодействие на молекулите водород и кислород, защото те ще се блъскат случайно /Брауново движение/, но резултата винаги ще бъде молекулата на водата при срещата на водорода с кислорода. Така е с всичкси процеси при образуването на структурите и формите на материята. Имаме относително участие както на случайността, така и на закономерността.
Изводът е, че 15 милиарда години са достатъчни и предостатъчни за еволюцията от най-простата материална частица до човешкия мозък. При това положение даже възниква въпроса, че дори еволюцията се е забавила. При това съвместно действие на случайността и закономерността и ограничение на случайността от закономерността, всичко не само е възможно, но е трябвало да стане по-бързо. Тук вече ще зададем само въпроса. Защо се е забавила еволюцията за размишление на креационистите?
Към всичко можем да прибавим, че при разкриване на човешкия геном се потвърждава правотата на Дарвин за цялата еволюция от едноклетъчното до човека. Това е така, защото в човешкия геном се съдържат всички преходни гени от едноклетъчното до човека, а при човекоподобните маймуни съвпадението с човешките гени е 95%. Последното беше доказано преди разкриването на генома на човека. Това мисля, че е добър еволюционен довод, а не довод на сътворението.Креационистите имат прекалено слаби места. Първото им най-слабо място, е че има издадена книга, която е учебник в САЩ по-сътворението на света със заглавие "Научен креационизъм"от Х. Морис /излязла на български през 1995 г./, което не само не отговаря на истината, но е смешно. Защото може ли сътворението да бъде научно. За сътворението дори не е необходимо магическа пръчка, камоли време, пространство, закони.



Тагове:   еволюция,


Гласувай:
0



1. venercheto - харесва ми постинга ти :) въпрос...
17.11.2007 05:06
харесва ми постинга ти :) въпрос:"...Ако направим смес от молекули водород и кислород и ги оставим само на действието на случайността, то никога няма да се получи продукта вода, и оттук нататък всичко останало след водата. Това е груба грешка на креационизма, защото само чрез действието на случайността не би се осъществил и най-простия материален процес, който да доведе до най-простото съединение на материята, дори при безкрайно време..."

само малко по-надолу:

"...В този процес има място и за случайността. Няма да има никакъв ред за среща и взаимодействие на молекулите водород и кислород, защото те ще се блъскат случайно /Брауново движение/, но резултата винаги ще бъде молекулата на водата при срещата на водорода с кислорода...."

тва не са ли двa взаимно отричащи се аргумента? :)

да си призная, нямам и представа какво е креационизъм, далече съм от Науката- но въпреки това ми беше интересно да те прочета. :)

поздрави, венерчето
цитирай
2. begetron426 - Отговор на въпроса!
17.11.2007 20:43
В процеса ще има случайност, защото ако номерираме молекулите, те няма да се среща само 1 с 2; 3 с 8; 11 с 19 и т.н., понеже Брауновото движение е хаотично, а вероятността на срещата на водородна с кислородна молекула е около 50%. При всяка такава среща ще се получава молекулата на водата, защото в процеса се проявява и закономерността Н/+/ и О/-/ ще се привлекат и ще се свържат във вода. Останалите молекули при хаотичното си движение ще повтарят същата схема и винаги резултата ще бъде молекулата на водата, а не нещо друго.
Ако процеса протичаше при абсолютна случайност, то тогава нямаше да участвува в него закономерността и нямаше да се получи нито една молекула на водата. Сместа ще остане във вечен хаос. Ако процеса беше абсолютно закономерен нямаше да има движението и водорода и кислорода никога нямаше да се срещнат, за да се съединят, а сместа ще остане във вечно замръзнало състояние. Ето кога тези аргументи /противоположностите/ се отричат и то напълно. Това показва, че абсолютните стойности както на случайността и хаоса, така и на закономерността и реда са невъзможни при съществуването и развитието на света.
Когато тези стойности са относителни чрез своето отричане те способстват за съществуването и развитието на материалните структури и форми.
Относителната случайността чрез хаотичното движение отрича възможността за закономерност, но понеже това хаотично движение е относително то всъщност спомага за срещата на водорода с кислорода. При тази среща е ясно какво става, получава се вода. Така закономерността отрича случайността като и се противопоставя като увеличава реда на системата. Точно това противопоставяне на случайността и закономерността ги прави относителни. Ето една добра илюстрация на относителността, което е възможност за съществуването и развитието на света и то единствена. В единият случай относителната случайност, хаос чрез относителното движение на противоположностите е възможност да се получават нови структури и форми като се разрушават старите, което означава развитие. Получените нови структури и форми чрез относителната закономерност определят относителния ред в материалните системи като осъществяват относителното свързване на противоположностите в равновесие.
Целият процес е тетралектичен, защото свободата на противоположностите /противоречивата система/ определя развитието, а свързването на противоположностите /диктатурата/, равновесната система запазва целостта на получените материални структури и форми, за да съществува света.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: begetron426
Категория: Технологии
Прочетен: 2906065
Постинги: 370
Коментари: 4166
Гласове: 87749
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930