Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.12.2012 03:09 - Тетралектика - чувство и логика
Автор: begetron426 Категория: Технологии   
Прочетен: 9220 Коментари: 30 Гласове:
50

Последна промяна: 12.12.2012 18:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Неразумността на материята се състои в това, че тя не може да мисли, но може да се развива в посока към мисленето, за да стане разумна. Основният атрибут на материалното развитие е информацията, която е неделима от материята и е нейна идеална част изразена от свойствата необходими за взаимодействие между протвоположностите. Чрез тези информационни свойства противоположностите притежават примитивнo усещане като чувственост за привличане и отблъскване. При привличането си взаимодействат, като се съединяват изануляват противоположните си свойства, за да се осъществи съществуването на целостни равновесни системи. При отблъскванета се разединяват като разрушават целостта на системите, и сивъзвръщат свободата на противоположните свойства, за да осъществят развитието им.

По повод на казаното от Пирсън, че – „не е логично да се твърди, че цялата материя е съзнателна” – Ленин пише за първичното усещане – „...но логично е да се предположи, че цялата материя притежава свойство, по същество родствено с усещането, свойство да отразява” – или това свойство е протоотражението, което отрича съществуването на съзнателното начало. Т. Павлов разработва цялостна теория на отражението в книгата си „Теория на отражението”, но протоотражението си остава не разработно на ниво предположеното от Ленин. Идеалистите по принцип отричат отражението като свойство на цялата материя. След демократичните промени на изток, материалистите вместо да разкрият същността на протоотражението и да отвърдят материалистичния мироглед – го изоставиха /протоотражението/ незавършено и неразбрано, поради което материализмът не разреши основните си противоречия.

Следователно както първичната материя /Материалната субставция/, така и цялата материя притежават усещане, родствена с чувствеността, чрез което материята отразява при развитието си по ниското и по-просто ниво в по-високото и по-сложно ново качествено ниво. Тази чувственост притежават противоположностите, за което тетралектичната истина гласи: Всичко е противоположности, които се раздвояват, за да се удвоят. В това кратко изречение за същността на Тетралектиката се съдържа както чувствеността на противоположностите и тяхната всеобхватност, така и системата на отражението, чрез която те се раздвояват и удвояват, което прави системата на отражението неизменна.

Неживата материята преминава на по-високо еволюционно ниво, под влиянието на протяжеността на Всеобщия тетралектичен закон, на общите закони и чрез конкретността на свойствата, съдържание на частните закони, което е предпоставка за раждането на жива материя. С появата на живота на нашата планета, първичното усещане на противоположностите се усложнява като се ражда нервната клетка и примитивна нервна система с по-висок ранг на усещане от това при неживата материя. Така при еволюцията на различните видове животни се развива и усложнява нервната система като главен еволюционен фактор, минаващ през етапите на тетралектичните системни, което е отразено добре като илюстрация на еволюцията на нервната система в книгата „Тетралекика на природата”. При това положение, първичното усещане на противоположностите за привличане и отблъскване постепенно преминава в чувственост, която при бозайниците достига най-висок връх, предопределен от появата на две чувствени мозъчни полукълба с функционална симетрия. Появата на чувствена рефлексия при тях или безусловните примитивни рефлекси на усещането под влиянието на външната среда се превръщат в безусловни чувствени инстиктивни рефлекси, атрибут на тяхната висша нервна система и нейната симетрична чувствена функционалност. С развалянето на мозъчната симетрична цялост /хармонията/ при нисшите животни, еволюцията формира при бозайниците физическа мозъчна антисиметрия /ляво и дясно полукълбо/с чувствена функционална симетрия. Разваля се физичната хармонията на цялостния мозък, за да се формира ново качество като нова хармония – чувствена функционална симетрия на двете физични полукълба. Това им дава възможност за вземане на правилно и скорострелно, инстинктивно рефлекторно, диалектично решение за зло и добро, опасно и безопасно и др. т., без тетралектичните нюанси на тяхното раздвояване и удвояване. Затова при тях няма разум, защото не са развили функционална асиметрия на мозъчните си полукълба, а са запазили тяхната функционалната хармония, поради което нямат логично мислене. Ползват се главно от инстинктите като могат да формират нови безусловни рефлекси при контакт с околната среда, без да нарушават функционалната симетрия на двете си полукълба. На тях не им е необходим разум, а се справят добре за отбрана и нападение с бързината на инстинктивната си чувственост. Например, заекът като усети, почуства, че лисицата е наблизо, няма да седне и да мисли, какво да направи, а се възползва от бързината на своите крака и това го спасява като мигновенно вземе инстиктивното решение да бяга. Така е при животните, но при човекът чувствността за вземане на правилни решения е недосатъчна.

По-нататъшното развитие на висшата нервна система до по-висш стадий на функционална дейност, предопределя появата на разум или появта на разумния човек. При това функционално развитие за висша нервна дейност на централната нервна система при човека – едното животинско /чувствено/ полукълбо се преобразува в логично или се появява разума като функционална асиметрия на мозъчните полукълба, установено от биолозите. Набюдаваме поява на ново качество – разум като функционална дисхармония на мозъка, което потвърждава тетралектичния принцип, че дисхармонията може да има и положителна характеристика както и хармонията да се раздвоява и получава отрицателна характеристика. Следователно хармонията води до застой и неразвитие на системите /структурите и формите/, но определя тяхното съществуване като цялост, а дисхармонията разрушава целостта на структурите и формите, за да се осъществи тяхното развитие.

Устновено е, че детето се ражда с две чувствени /животински/ функционално симетрични полукълба, което изисква дълъг период на обучение и възпитание, за да се развие в пълноценен, разумен и мислещ, одухотворен човек. В противин случай детето си остава животинче с две чувствени функционално симетрични полукълба, но без животинските инстинкти, поради което е обречено. Пример за това са деца отгледани от животни, расли в изолация от други хора или отгледани от двама глухонеми родители. Такива деца дори не се научават да говорят, а камо ли да мислят. Това показва, че няма предопределена божестена душа, с която се ражда детето. Духът при него се създава в дългия период на обучение и възпитание, през който детето развива втората си сигнална система, зарежда се със знания и се учи да мисли, за да се превърне в разумен човек с определена духовност. Повторението на животинската функционална чувственост на двете мозъчни полукълба при детето потвърждава верността на Биогенетичния закон на еволюцията, който е производен на отражението, което определя появата и развитието на по-старите признаци в хода на еволюцията. Така че еволюцията превръща един път неразумната маймуна в разумен човек в много дълъг период от време /милиои години/ и втори път, в по-кратък период 1/4 от човешкия живот/, развива детето, но вече не като неразумна, а с помоща на разумния човек или оттук започва разумната еволюция.

Чувствеността при човекът е основен еволюционен етап на първично образно мислене, което определя прехода от неразумно животно към разумен човек. Защото се формират чрез нея не безусловни рефлекси, а символи, термини и понятия като думи, които са необходимост за по-нататъшно развитие на мисленето при човкът. Първобитният човек от заобикалящият го информационен фон на реалната обективна материална действителност, чрез чувствено-образно си мислене е формирал символи, термини и понятия като думи, които са препоставка за поява на втората сигнална система – речта, която е необходимост за раждане на разума и общуването. Слага се началото на първите наченки на познани и възможност за обучение. Това развитие започва от основното първично информационно физическо усещане на материята, минава през химическото усещане и се върви към биологичната чувственост на материята, за да се стигне до психическата чувственост на материята при човекът, която се развива до логично мислене и неразумната материя се превръща в разумна.

Развитието на чувствеността при бозайниците продължава и при човекът като се разваля функционалната симетрия на чувствения животински мозък и се стига до асиметрията на човешкия мозък, при което едното чувствено животинско полукълбо се превраща в логично. Така дясното човешко полукълбо си остава чувствено /животинско/ и работи с конкретно образно мислене, но не на ниво животно, а функционира като мисли на ителектуално равнище, характерно за човекът. Лявото човешко полукълбо придобива нова еволюционна функция като нарушава чувствената симетрия и работи с понятийно, абстрактно логично мислене и се превръща в доминиращо поради това, че е по-висш стадий на развитие, който определя разума. При мъжът е по-развито лявото логично полукълбо, а при жената дясното чувствено полукълбо. Затова при конфликт между тях, жената вади своите аргументи за чувства и мъжът отстъпва или и показва юмрук, поради неразвита чувственост, а мъжът, когато налага аргументрана логика жената отстъпва, поради недостатъчно развитие на логиката при нея и му предлага целувка. Затова мъжът избягва чувствените конфликти, а жената логичните.

След като примитивният човек е формирал символи, термини и понятия като думи, и чрез чувствено-образното си мислене е осъществил разбираема връзка за контакт с обективната реална действителност, мисленето му преминава на субективно ниво. Появява се неподреденото чувствено въображение /фантазия/, което ражда вътрешниобрази без логична връзка помежду им. Примери за това са рисунките по стените на пещерите, в които е живял този човек. С подреждането на възникналите вътрешни образи, се прави връзка между тях и се стига до раждане на първични идеи, които са все още в сферата на първобитната фантазия.

Следователно: Към истината се тръгва със информация, знание като основа, и се върви с чувство, което определя скороста, фантазията определя идеята, а логиката истината.

 Човекът започва да задава въпроси и се раждат първите категории, което е предфилософски етап на развитие на мисленето. При търсене на отговорите на въпросите се появява необходимост от подредена смислена връзка между понятията, с която да могат да се обяснят определени явления и процеси в обективния свят, което е начало на примитивен логичен анализ, след който започва примитивен синтез. Възниква необходимост от писменост върху основа на съответните символи, термини и понятия като думи на изолирани общности от човешки същества, което ражда различните езици. Ражда се философията и човешката фантазия няма граници и сътворява, какви ли не идеи при недостатъчно познание и недостатъчна логичност. Оттук нататък човечеството е извървяло дълъг и труден път, за да стигне до днешното НТ развитие, без да разкрие същността на мисленето и на много други неща, поради което днешния човек си остава чувствено същество. Това го принуждава да взема повече чувствени решения при своите действия, с което прави много груби грешки както в личностен план, така и при обществени действия. Следователно разумният човек на този етап си остава повече чувствено същество /животно/ поради неразвитие на логичното мислене, което го прави все още много агресивно същество, формирало човешките отрицаелни качества: злоба, завист, омраза и др., и ги проявява безконтролно навсякъде. Затова в следващият постинг ще разгледаме вредата от чуственото мислене в обществен и личен план на Чувствения човек.

 

 




Гласувай:
50



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ckarlet - Много дълга но увлекателна статия. ...
12.12.2012 06:40
Много дълга но увлекателна статия. И много точно написано, че "чувствеността при човекът е основен еволюционен етап на първично образно мислене, което определя прехода от неразумно животно към разумен човек."
цитирай
2. coacoa11 - интересни идеи, както винаги...
12.12.2012 07:51
Харесват ми. Текстът се повтаря три пъти. Сигурно има нужда да бъде препрочитан :)
цитирай
3. saportok - Много интересен поглед върху не...
12.12.2012 08:55
Много интересен поглед върху нещата!
цитирай
4. casus - При теб е...
12.12.2012 09:21
ИНТЕРЕСНО! Винаги!
цитирай
5. mariniki - изключително интересно...
12.12.2012 11:42
Чувствеността при човекът е основен еволюционен етап на първично образно мислене, което определя прехода от неразумно животно към разумен човек....
допадна ми много този израз... и ме накара да се замисля...
поздравявам те...
цитирай
6. gocho52 - Трудно ми беше да го разбера...
12.12.2012 12:30
Вината е в мене, лутам се сред многото думи...
Ще го прочета пак.
цитирай
7. monaliza121 - Здравей!
12.12.2012 16:21
Затова в следващият постинг ще разгледаме вредата от чуственото мислене в обществен и личен план на Чувствения човек.

От тук започва повторение на текста, което прави постинга неприятно дълъг.
Ще очаквам продължението, в което се надявам да обясниш, защо логичния човек при определени обстоятелства регресира в чувствен човек? И защо това се среща по-често при мъжкия пол, в който /по твои думи/ е по-добре развито логичното полукълбо.
цитирай
8. kasnaprolet9999 - Интересни неща разказваш, но ги ...
12.12.2012 16:48
Интересни неща разказваш, но ги прави по-кратки за да имаме време да ги прочетем. Сутринта влизах, но въпреки желанието ми, успях да прочета само до половината и ме нападнаха разни задачки. Успях да разбера основно,че сме повече чувствени същества, отколкото разумни. Мисля си, че даже прекалено се роботизирахме и чувствените хора са твърде малко. Освен отрицателните качества: злоба, завист, омраза на другия полюс са положителните-любов, естетичност, доброта, които са присъщи на чувствените хора. Ошо винаги е говорил за махалото,което трябва да уравновесява чувствата от тези два различни полюса и разума е този, който заковава махалото около средното положение.
цитирай
9. kasnaprolet9999 - Забравих да те попитам защо три пъти ...
12.12.2012 16:51
Забравих да те попитам защо три пъти си написал постинга?
цитирай
10. анонимен - Re: 9. kasnaprolet9999
12.12.2012 17:10
Пуснах го тази нощ към 04 ч. само в един екземпляр, и с едър шрифт, но го намирам утроено и с дребен шрифт. Опитах се да го редактирам като изтрия излишното, но не може да се изтрие. Ще опитам от друг компютър. Поздрав!!!
цитирай
11. evrazol - Пиши кратко бе човек. Народа иска да чувства. Не да мисли:))
13.12.2012 00:33
Следователно хармонията води до застой и неразвитие на системите /структурите и формите/, но определя тяхното съществуване като цялост, а дисхармонията разрушава целостта на структурите и формите, за да се осъществи тяхното развитие.

Това ме впечатли. Въпреки всички аргументи, теорита ми изклежда малко скалъпена. Все пак наблюдаваме у немислещите животни различни реакции в сходни ситуации. Това, може би може да се обясни с различна сензитивност, но няма как да докажем абсолютното отсъствие на преднамереност у тях, а преднамереността си е интелектуален продукт.

И чувствата и логиката по отделно могат да формират условни рефлекси. А вече формирани у човек, или животно, май няма как да сме сигурни как, или какво точно ги е формирало. А хармония и дисхармония създават и логиката, както и чувствата, поради което ми допада тетралектичната ти постановка. Продължавайки логиката и можем да я превърнем и в окталектична, но това едва ли ще внесе повече яснота по въпроса за възникването и еволюцията на съзнанието.Може би самото понятие съзнание се нуждае от ново осмисляне, ако спрем да се позоваваме единствено на отражението, от където започна всичко. Отразената и отразяващата материя, както логическите и чувствените опитности, вероятно се променят някак в следствие на дисхармонията и се развиват, както твърдиш. Но по този път ще се върнем в изходна точка с въпроса за причината за големия взрив. Материалистичната религия и религиозната логика, сами по себе си, са добър носител на застоя, гарантиращ целостта. Но няма как целостта да не деградира без тяхното противопоставяне.
цитирай
12. begetron426 - Re: 1. ckarlet
13.12.2012 01:31
ckarlet написа:
Много дълга но увлекателна статия. И много точно написано, че "чувствеността при човекът е основен еволюционен етап на първично образно мислене, което определя прехода от неразумно животно към разумен човек."


За да се стигне и разбере определена истината трябва да се опише надълго, нашироко и зъдълбочено нейната същност, което трябва точно да бъде обосновано. Точността на статията е обоснована от постиженията на съвременната наука в различни области на познанието и изедена с удвоената диелектична /тетралектична/ логика. Чувствеността е основата за формиране на цялостен образ, без което формиране нито животните, нито ние ще можем да познаваме, опознаваме и да се ориентираме в обективната действителност, което ще ни лиши от каквото и да е действие или въздействие на тази обективна реалност. Но като основа за развитие на мисленето чувствеността предполага прехода от неразумно животно към разумен човек, но при този преход тя пренася и животинското в човекът. Затова чувствено-образното мислене му предстои очовечаване, което сме го започнали, но до завършването ни предстои още много дълъг път. Поздрав!!!
цитирай
13. faktifakti - Разсъжденията Ви за ниския праг на чувствителност?
14.12.2012 23:38
?
цитирай
14. begetron426 - Re: 2 .сoacoa11
15.12.2012 01:48
сoacoa11, написа - интересни идеи, както винаги...
Харесват ми. Текстът се повтаря три пъти. Сигурно има нужда да бъде препрочитан :)

Най-интересни и полезни са идеи съдържащи научната истина, въпреки че лъжеидеята винаги е прекалено инересна, но заблуждаващо интересна, за да привлече вниманието и да мине за истина. В предложената статия идейте са интересни и полезни, защото са породени и продължение на научното познание и съдържат логични и обективни заключения. Днешият етап на човешката цивилизация е препълнен с лъже идеи, които започват да изместват научнта истина, което е опасно за по-нататъшното ни развитие. Книжният ни пазар гъмжи от огромен брой книги съдържащи неистини, поднесени без обективност и логика, и без каквото и да е доказателство. Същото е и в интернет. Залива ни информационен потоп и в по-голямата си част е кален, което удвоява вредата. Много отдавна Елиот ни предупреждаваше:"Изгубихме мъдростта заради знанието, а знанието загубихме в потока на информацията". Този етап за научното познание е по-страшен от средновековната инквизиция, защото се подхранва от лековерието на хората. Утрояването е резултат на някаква грешка в системата, защото дълго време не ми позволяваше да изтрия излишното. Препрочитането е задължително, за да се осмисли написаното. Поздрав!!!












цитирай
15. miaa - Поздравления! Интересно и увле...
15.12.2012 11:33
Поздравления! Интересно и увлекателно!
цитирай
16. gocho52 - Материята е разумна
16.12.2012 06:53
защото спазва законите.
Не крие данъци, не кара кола пияна...камъкът пада от горе надолу и никога по свое желание в друга посока...
Умът развращава материята, кара я да шмекерува...ако мине.
Материята не се майтапи като мен.
цитирай
17. begetron426 - Re: 3. saportok
16.12.2012 21:39
saportok написа:
Много интересен поглед върху нещата!


Когато интересното е истина то става полезно! С историята е същото. Философията от всякъкъв род винаги е била интересна, но рядко е доказвала, че инересното е истина. Тя ще започне да доказва своите изводи само като се обедини с естествознанието като предпоставка за своите правилни изводи. Така тя ще се превърне не само в доказателствена наука, но ще стане еднакво полезна за всички, което ще ни обедини под знамето на истината. Поздрав!!!




цитирай
18. begetron426 - Re: 4. casus
19.12.2012 21:31
casus написа - При теб е...
ИНТЕРЕСНО! Винаги!

Когато науката стане интересна за всички, светът ще стане добър за всички. Поздрав!!!
цитирай
19. begetron426 - Re: 5. mariniki
19.12.2012 22:27
mariniki написа - изключително интересно...
Чувствеността при човекът е основен еволюционен етап на първично образно мислене, което определя прехода от неразумно животно към разумен човек....
допадна ми много този израз... и ме накара да се замисля...
поздравявам те...

Чувствеността е първично мислене, което без логиката може да бъде само рефлекторно или инстинктивно, предварително изградено като програма за цялостно действие при животните и с частично действие при човекът. Затова поради цялостното действие при животните много често им се приписва разум, но те не са разумни същества, защото действат само в рамките на инстинктивната програма. Имат и определени действия извън инстинктите, но само когато са в процес на изграждане на нови рефлекси, при завършване на това изграждане или обучение от човекът. Животинската чувственост е предпоставка за раждане на разумния човек като едното чувствено полукълбо се превръща в логично, с което се разваля симетричната функционална хармония на животиския мозък и се формира човешкия мозък като асиметрична функционална дисхармония, установено от биолозите. Ето защо стремежът само към хармония, което се тръби навсякъде е погрешен, защото дисхармонията създаа новото прогресивно качество, което узаконява еволюционния преход от неразумно животно към разумен човек. Така че Дарвин е прав за еволюциоата поява на разума. Поздрав!!!
цитирай
20. zaw12929 - ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ С ТАЗИ КАРТИЧКА...
20.12.2012 20:43
ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ С ТАЗИ КАРТИЧКА:
http://store4.data.bg/angelhell/vesela_koleda/vesela_koleda.swf
цитирай
21. tutankhamon661 - !!!!!!!!
26.12.2012 13:48

Весели празници!

цитирай
22. begetron426 - Re: 20. zaw12929
26.12.2012 20:15
zaw12929 написа -
ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ С ТАЗИ КАРТИЧКА:
http://store4.data.bg/angelhell/vesela_koleda/vesela_koleda.swf

С пожелание на още па весели празници! Поздрав!!!
цитирай
23. begetron426 - Re: tutankhamоn661
26.12.2012 20:19
tutankhamon661 - !!!!!!!!
Весели празници!


Весели празници и за теб! Поздрав!!!
цитирай
24. begetron426 - Re: 6. gocho52
29.01.2013 19:12
gocho52 написа - Трудно ми беше да го разбера...
Вината е в мене, лутам се сред многото думи...
Ще го прочета пак.

Няма неразбираемо нещо, което е написано от човек. Разгадаването на написаното от Природата е по-трудно, но човекът стига и до него. Поздрав!!!
цитирай
25. begetron426 - Re: 7. monaliza121
29.01.2013 19:52
monaliza121 написа - Здравей!
12.12.2012 16:21
Затова в следващият постинг ще разгледаме вредата от чуственото мислене в обществен и личен план на Чувствения човек.
От тук започва повторение на текста, което прави постинга неприятно дълъг.
Ще очаквам продължението, в което се надявам да обясниш, защо логичния човек при определени обстоятелства регресира в чувствен човек? И защо това се среща по-често при мъжкия пол, в който /по твои думи/ е по-добре развито логичното полукълбо.

При определени обстоятелство регресират само мъже със слабо развито логично полукълбо и понеже чувственото полукълбо при мъжете също е слабо развито, този регрес се превръща в агресия. При жените такъв агресивен чувствен регрес не се получава, въпреки че имат по-слабо развито логично полукълбо, защото имат силно развито полукълбо с човешка чувственост. Но тази чуственост при жената е недостатъчна за вземане на правилно решение без развита логика. Усановено е, че при опасност жената се вцепенява, а мъжът побягва и най-често се спасява, което означава, че жената остава без решение въпреки бързината на чуствената реакция и най-често става жертва. Регресията при посочените мъже е по-голяма, защото и двете полукълба са недоразвити и това ги поставя по-близо до животните. От такива мъже стават най-зловещите престъпници. В Чуственият човек ще бъде по-обширно разгледан поставения въпрос. Поздрав!!!
цитирай
26. begetron426 - Re: 8. kasnaprolet9999
30.01.2013 00:43
kasnaprolet9999 написа – Интересни неща разказваш, но ги прави по-кратки за да имаме време да ги прочетем. Сутринта влизах, но въпреки желанието ми, успях да прочета само до половината и ме нападнаха разни задачки. Успях да разбера основно,че сме повече чувствени същества, отколкото разумни. Мисля си, че даже прекалено се роботизирахме и чувствените хора са твърде малко. Освен отрицателните качества: злоба, завист, омраза на другия полюс са положителните-любов, естетичност, доброта, които са присъщи на чувствените хора. Ошо винаги е говорил за махалото,което трябва да уравновесява чувствата от тези два различни полюса и разума е този, който заковава махалото около средното положение.


До днешните истини, като закони на Прирдата, се е стигнало за около 15 милиарда години. Затова до истината се стига, трудно и продължително, не може накратко. Накртко се стига до лъжата, която отрича истината, без доказателство, само с да и не, и се явява с много лица. Докато истината за едно и също нещо е само една. Когато станат две истини за едно и също нещо, едната от тях вече е невярна. За да се освободим от ежедневните задължения и да увеличим знанията си и размисъла върху тях, трябва да променим основно обществото. Не сме се роботизирали, защото ако се бяхме роботизирали щеше да имаме една от най-развитите икономики като Япония, а сме безконтролно чувствени като дадохме неограничена свобода на отрицателната чувственост. Това означава, че сме преобразували едното чувствено животинско полукълбо в логично, което ни прави само разумни, но не сме го развили, а то се развива само със знания и мислене, за да станем умни и да не постигаме само чувствени неправилни решения. Ошо не е прав, защото днешната чувственост се проявява точно ката махало и ни разпъва между двата полюса, а ако остенем в средно положение ще се превърнем в безчувствени същества. Затова е необходимо развитието на логиката, за да не заковем махалото на Ошо в средно положение и да унищожим чувствеността си или да го люшкаме безконтролно между двата полюса и да стигнем до психатрията. Необходимо ни е развитие на логичното полукълбо с вярно познание и правилно мислене, което чрез контрола на аналитичната и синтетична логика ще направи чувствеността ни интелигентна, а мисленето ни на по-високо равнище – освободено от мистика, религия и идеология. Поздрав!!!
цитирай
27. begetron426 - Re: 11. evrazol
03.02.2013 01:19
evrazol написа – Пиши кратко бе човек. Народа иска да чувства. Не да мисли:)) Следователно хармонията води до застой и неразвитие на системите /структурите и формите/, но определя тяхното съществуване като цялост, а дисхармонията разрушава целостта на структурите и формите, за да се осъществи тяхното развитие. Това ме впечатли. Въпреки всички аргументи, теорита ми изклежда малко скалъпена. Все пак наблюдаваме у немислещите животни различни реакции в сходни ситуации. Това, може би може да се обясни с различна сензитивност, но няма как да докажем абсолютното отсъствие на преднамереност у тях, а преднамереността си е интелектуален продукт. И чувствата и логиката по отделно могат да формират условни рефлекси. А вече формирани у човек, или животно, май няма как да сме сигурни как, или какво точно ги е формирало. А хармония и дисхармония създават и логиката, както и чувствата, поради което ми допада тетралектичната ти постановка. Продължавайки логиката и можем да я превърнем и в окталектична, но това едва ли ще внесе повече яснота по въпроса за възникването и еволюцията на съзнанието.Може би самото понятие съзнание се нуждае от ново осмисляне, ако спрем да се позоваваме единствено на отражението, от където започна всичко. Отразената и отразяващата материя, както логическите и чувствените опитности, вероятно се променят някак в следствие на дисхармонията и се развиват, както твърдиш. Но по този път ще се върнем в изходна точка с въпроса за причината за големия взрив. Материалистичната религия и религиозната логика, сами по себе си, са добър носител на застоя, гарантиращ целостта. Но няма как целостта да не деградира без тяхното противопоставяне.

Точно това раздвояване на хармонията и дисхармонията на своята противоположност води до възможност и за отрицателни и за положителни действия на всяка от тях. Това е тетралектичния принцип, който прави света тетралектичен или всички противоположности се подчиняват на него. Всичките ми разсъждения имат за основа доказаното научно познание. Биолозите са установили, този факт, че пътя на еволюцията минава от подредени /симетрични, хармонични/ системи, към по-неподредени /асиметрични дисхармонични/ системи, но се получава ново по-висше качество. Например: от подредените симетрични и хармонични едноклетъчни колонии, към по-неподредените с по-нисша симетрия и хармония многоклетъчни организми, от дветефункционално симетрични, хармонични чувствени полукълба на животинския мозък, към функционалната асиметрия на човешкия мозък, при детето е същото и мн. др. Това е загадка за биолозите, а разгадаането и е тетралекично. Чувството или образното мислене при животните, самостоятелно без логиката може да формира условни рефлекси, защото те нямат логика /понятийно абстрактно логично мислене/ и при тях това е неговата същност. При човекът същността на чувствено-образното мислене носена от чувственото полукълбо е съвсем друга. При него то е призвано да формира понятия, с които логичното полукълбо да мисли. Следователно при човекът двете полукълба са свързани, и едно без друго са непълноценни. Особено логичното, което доминира над чувственото, но без него не може да съществува. Точно при разделянето на двете човешки полукълба е направено откритието, че едното има ходожествено-образно мислене, а другото абстрактно логично мислене. Тералектиката не може да бъде хексалектика, окталектика и т. н., защото противоположностите не могат да бъдат по-малко от 2 и повече от 4. Системите създадени от тези противоположности могат да бъдат хексади и октади, което води до механизма на еволюцията и неговата същност. Хексада, са триада и антитриада /атомът и антиатомът/, октади са периодичните системи съдържащи тетрада и антитетрада. Точно отражението, и не само това на човешкия мозък, а прото отражението е водещ тетралектичен принцип да отразява първичните неща и системата да се разиваи като се появява новото качествено ниво, а тетралектичната система да си остава същата и т. н. Крайният ти извод е отличен и тетралектичен. Догматичният материализъм и религиозната логика като абсолютен догматизъм са застоя и двигателят за развитие при тяхното противопоставяне. Човечеството е достигнало до такава точка на развитието си, че това протиопоставяне може да бъде гибелно, ако не определиме точно какво е съзнанието и да се лишиме както от религиозната догма Бог, така и от материалистичната догма като идеология. Поздрав!!!
цитирай
28. begetron426 - Re: 13. faktifakti
04.02.2013 17:16
faktifakti написа - Разсъжденията Ви за ниския праг на чувствителност?
?

При човекът чувствеността е на по-високо еволюционно ниво от животинската чувственост. Затова е възможно да има творчество като изкуство. Нито едно животно не твори изкуство, защото животинската чувственост е програмирана като инстинкт, който е контрольорът. Извън инстинктите животното може да прави нови програми като условни рефлекси и някоя от тях да се закрепи като инстинк. С това се изчерпва развитието на животинската чувственост. По нататък тази чувственост се развива в разум. При човекът чувствността е без контролна, за да се развива, докато при развитието си не създаде своят контрольор - логиката. Следователно развитието на новопоявилото се полукълбо с логична функция или развитие на разума става доминиращо, с възможност да контролира своят създател - чувствеността. Това разитие може да се достигне с всестранно знание и пълноценно мислне върху тази основа. Съвременното човечество не е достигнало този праг на развитие на разума, поради което се появява дисхармонията в обществото. Като прибавим нискта чувственост на мъжа и ниската логика на жената, които ще претърпят развитие. При това развитие чувствеността и логиката ще се изравнят, което ще е функционално равенсво на полукълбата на мъжа и жената и което ще доведе до тетралектично преобразуване на човешкото тяло и мозък, като единство между мъжкото и женското. Поздрав!!!
цитирай
29. begetron426 - Re: 15. miaa
05.02.2013 22:57
miaa написа - Поздравления! Интересно и увлекателно!

Благодаря! Към интересното и увлекателното като прибавим и необходимата истина се стига до една относителна пълнота. Поздрав!!!


цитирай
30. begetron426 - Re: 16. gocho52
05.02.2013 23:19
gocho52 - Материята е разумна
защото спазва законите.
Не крие данъци, не кара кола пияна...камъкът пада от горе надолу и никога по свое желание в друга посока...
Умът развращава материята, кара я да шмекерува...ако мине.
Материята не се майтапи като мен.

Материята спазва законите, за да може да създаде нещо /човека/, което не спазва законите. Защото тя е грандоман, иска всичко да има в нея, за да остане само голото нищо извън нея. Поздрав!!!


цитирай
Търсене

За този блог
Автор: begetron426
Категория: Технологии
Прочетен: 2906138
Постинги: 370
Коментари: 4166
Гласове: 87749
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930