Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2015 21:24 - Логически грешки при доказване на истината
Автор: begetron426 Категория: Технологии   
Прочетен: 6011 Коментари: 8 Гласове:
30

Последна промяна: 07.02.2015 18:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image



image




image

image





image

image


image


image


imageimage





image



image











Гласувай:
30



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zarenkow - По т. 1 заблуда е също, че след, като ...
17.01.2015 21:53
По т. 1 заблуда е също, че след, като не си доказал, че Бог съществува, то следователно той не съществува.
За когнитивния дисонанс. Всеки живее единствено в представите си за Света, но не и в Действителността, каквото и да значи това. Мизерна част информация се запечатва в силно деформиран вид в представите ни . Няма изключения. Всеки обитава домът си , т.е. затворът си от лични представи, който затвор градим и надзирателите сме си ние. Този дом затвор , няма нищо общо с действителността. Това може да се провери, когато разсъждаваме , как именно градим представите си. Разликата е принципна, генерално различна и друг избор нямаме. Това е единственият но дефектен начин да създаваме някакво далечно неточно и непълно копие на действителността и за нас това е Тя действителността. Единствено вярата ни, че това съвсем различно и неточно копие е оригинал ни дава смисъл. Та когнитивния дисонанс е резултат от опита да разрушим вярата си, а без нея няма и Аз дори.
За логиката. Винаги я сравняваме с формалната логика и това ни е критерия за истина, но формалната логика изисква понятието множество, а множество в един монолитен, неотделим вълнов Свят в който сме няма. Множествата създаваме съвсем субективно, поради това че определяме условно и субективно част от пространството за елемент , който е абсурд да е отделен. Всяко друго, различно от единния Свят , ако го има е недостижимо, неактуално. В единен Свят няма трето за да има закон за изключеното трето, на който дължим откритията си, но пренебрегването на който ни кара да се чудим какво общо има наблюдателят с резултата при измерванията. Използваме формалната логика, но правим паралел между два не конгруентни Свята. Света на представите ни и действителността. Да очакваме ли тогава изводите да са еднакви ? Едва ли, освен ако така ни харесва. :)))
Науката ? Всяка наука опира до аксиоми. Т.е до основен извод от опита, че ако нещо е вярно n пъти , то ще е вярно и n+k пъти. Наука ? Може , но не и в действителността. Във формални конструкции , да и само до поредното обобщаващо изключение. Всичко това съпътствано с никога верните ни представи и претенцията ни че са верни ни кара да се чувстваме неудобно, освен ако не го знаем. :))) Все пак не е съвсем безнадеждно, но това е друга тема вече.
цитирай
2. gmihov - Имаме !
18.01.2015 07:55
1. Твърдения, които отразяват реалностите в нашето съзнание такива, каквито са те.Това са обективните истини.
2. Твърдения, които отразяват реалностите , такива, каквито те не са. Това са нашите човешки заблуди.
3. Твърдения, които съдържат в себе си, както истини, така и заблуди. Това са твърдения, при които условията да ги видим се приемат, като тяхна същност, която ги обуславя..Например: Ако приемем, че вакумът е причина телата да падат с еднаква скорост в гравитационните полета, а не виждаме, че причината е пропорционалността на големината на гравитационната сила на масата, обоснована от механизъма на гравитационното силово въздействие.
цитирай
3. leonleonovpom2 - Поздравления!
18.01.2015 08:16
Все пак има неща, за които се твърди, че са верни но не може на този етап да се докажат-това са хипотезите
Научно все пак обосновани предположения Често се бърка теория с хипотеза Теорията се доказва, ако не може на този етап да се докаже , то, твърдението задължително се прехвърля към хипотезите Това е научния похват Ако авторът за нещо хипотетично твърди, че е теория , вече е псевдонаука
Но това го правят обикновено журналистите ,да сменят местата на теория с хипотеза Истински учен- никога И псевдоучените естествено-за които става дума в материала!
Приятен ден!
цитирай
4. zarenkow - Много може да се коментира, но се спирам на последното.
18.01.2015 15:30
" Всяко твърдение не съпътствано от доказателства, може да бъде отхвърлено без доказателства", но това са всички аксиоми на които стоят всички науки. :)))). Може би всяко твърдение, което не е доказано, че е невярно е вярно, но тогава първото написано логическо противоречие отпада. В частното му разглеждане , следва че Бог го има. :))) Просто много на сериозно се вземаме и колкото и да не ни се иска , нещо е вярно след , като го смятаме за такова, защото за нас верните и неверните неща са отново само в представите ни.
цитирай
5. batogo - !!!:))) Поздрав!
21.01.2015 10:34
Всяко проявление на материята и антиматерията, както и състоящата се от тях хармонично-динамична и закономерна цялост са достатъчни доказателства за съществуването на висш разум... :)
цитирай
6. zzz65 - Все пак има неща, за които се твърди, ...
24.02.2015 18:29
leonleonovpom2 написа:
Все пак има неща, за които се твърди, че са верни но не може на този етап да се докажат-това са хипотезите
Научно все пак обосновани предположения Често се бърка теория с хипотеза Теорията се доказва, ако не може на този етап да се докаже , то, твърдението задължително се прехвърля към хипотезите Това е научния похват Ако авторът за нещо хипотетично твърди, че е теория , вече е псевдонаука
Но това го правят обикновено журналистите ,да сменят местата на теория с хипотеза Истински учен- никога И псевдоучените естествено-за които става дума в материала!
Приятен ден!

ВСЯКА ТЕОРИЯ Е НЕТО4НА ...ЗАЩОТО НАУКАТА Е БЕЗКРАЙНА...НАМИРАЙКИ ЕДИН ОТГОВОР СЕ ЗАДАВАТ ДЕСЕТКИ ВЪПРОСИ И СЕ НАЛАГА ПОНЯКОГА ТЕОРИЯТА ДА СЕ ДОПЪЛНИ ...
цитирай
7. jelezov - Изключително полезно четиво!
16.03.2015 00:15
Изключително полезно четиво!
цитирай
8. kvg55 - Истината се проверява в практик...
20.10.2015 15:11
Истината се проверява в практиката. Законите на физиката, проверени в
практиката, са обективна истина. Така е и с другите научни закони.
Да приемем, че съществуването на бог е спорно. Но има доказателства, че
бог във вида на старец с бяла дълга брада и живеещ на небето не съществува.
Изследванията на космоса не откриват наличието на рай.
Но има необяснени от науката феномени, които подхранват вярата.
Теорията за флогистона е съществувала дълго време, докато се открият
истиските причини за горенето. Също така схващането за хилозоизма.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: begetron426
Категория: Технологии
Прочетен: 2898601
Постинги: 370
Коментари: 4166
Гласове: 87745
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031