Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.06.2015 22:17 - Чувствения човек, първа част
Автор: begetron426 Категория: Технологии   
Прочетен: 4819 Коментари: 11 Гласове:
29

Последна промяна: 27.06.2015 18:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                   Превръщането на неразумното животно в Разумен човек, в начало е съпроводено с телесно видоизменение, което е предпоставка за асиметрично развитие и функционално разделение на двете мозъчни полукълба при формиране на разумна психична дейност на човека. Биолозите при своите изследвания на функционалната дейност на двете мозъчни полукълба при бозайниците са установили, че те работят с чувствено-образно мислене и имат функционална симетрия – еднакво чувствено-образно мислене.

                През 1981 год., американския физиолог Роджър Спери получава нобелова награда за откритието на функционалната асиметрия на човешкия мозък като установява, че лявото човешко мозъчно полукълбо е логично, абстрактно, а дясното е чувствено, работещо с конкретно образно мислене. Лявото полукълбо е доминиращо, по-развито при мислителите и учените, а дясното е доминиращо, по-развито при хората на изкуството, констатира той в процеса на опитните постановки. Откритието на Р. Спери и съвременните неврофизологични и психологични изследвания на човешкия мозък, ни предоставят възможността да проследим и уточним прехода на превръщането на неразумното животно в Разумен човек чрез системните Тетралектични преобразувания.

                Превръщането на лявото животинско, чувствено полукълбо в логично, при еволюционното развитие на първобитния човек, е предпоставка за поява на мозъчна функционална асиметрия и разваляне на чувствено-образната симетрична функционалност на животинския мозък, при което се появява разумът.

                Еволюционното развитие при приматите и функционалното преобразуване на техните мозъчни полукълба, е възможно след формиране на добре развита чувствено-образна симетрична функционалност на техния главен мозък. Друга важна предпоставка, предопределила функционалната асиметрия на полукълбата, е появата на слаба асиметрия още в животинския мозък, която определя протичането на видоизмененията на лявото животинско полукълбо, при появата на разума. Зародишът за възможността на тази асиметрия съществува във физическата асиметрия на мозъка при бозайниците, съпроводено с функционалната физическа дейност открита от Н. Тарханов. С последвалите изследвания, от биолозите, на функционалната дейност на разделените мозъчни полукълба при животните се установява макар и слабо функционално резделение и при мисленето. Дясното полукълбо при тях, работи чрез дедукцията, от общото към частното, а лявото чрез индукцията, т. е. от частните случай и явления към общите, от отделните факти към обобщаването им, което при човекът се превръща в прогресивна логична закономерност на мисленето.

                Следващата еволюционна стъпка, необходима за формиране на разума, е видоизменение на телесната животинска система. Защото много бозайници са развили висока симетрична чувственост, но като не са достигнали до необходимото еволюционно видоизменение на телесната си система в правилна посока, са спрели прогресивното си развитие. При определен вид човекоподобна маймуна е постигнато необходимото системно преобразуване, или превръщане на четирите крайника в четири ръце, необходими за живота по дърветата и последвалото им Тетралектично превръщане при слизането на земята, е важна предпоставка за раждане на разума.

                Развитата чувственост и видоизменението на телесната животинска система при определен вид човекоподобна маймуна, са двете основни предпоставки за превръщане на животинското стадо в равновесно първобитно общество, което създава условия за раждане и развитие на разума. Тетралектичните видоизменение на телесната система водят до превръщане на четириногото животно в двуного безопашато същество, което напуска дърветата и развива изправен стоеж за придвижване по земната повърхност.

                Така двуногото придвижване при слизане от дърветата, освобождава предните крайници за трудова дейност, като развива тяхната хватателната възможност. Еволюцията е преминала през много неуспешни опити в тази двунога посока (при динозаврите, птиците, при някой двуутробни бозайници и др.), но не е успяла да превърне освободените предни крайници в ръце, годни за трудова дейност.

                Появата на трудова дейност при първобитният човек, води до формиране на обществена дейност и нейното координиране при общуване между членовете на първобитната община. Това изисква функционални промени на двете чувствени животински полукълба, за да се замени нечленоразделната реч и общуването с миризми, при животинското стадо, с друго по-висше общуване.

                Обществените отношения в това първично общество, формират равновесно социално състояние между неговите членове като примитивно равенство, което е възможност за разваляне на функционалната симетрия на животинския мозък и превръщането на лявото му полукълбо в логично мислещо. От друга страна появата на разума, гарантира оцеляването на членовете на първобитната община и създава условия за развитие на общуването между тях.

                Много важна е необходимостта от обществена непротиворечивост в първобитното общество, която създава условия и прави възможен прехода от неразумно животно към Разумен човек. При този преход животното губи отчасти инстинктите си, а бъдещия човек още не е станал достатъчно развит, за да ги замени с разума. Така това преходно същество е прекалено слабо и агресивно, но чрез взаимопомощ между членовете на непротиворечивото първобитно общество, е постигнало оцеляването и развитието си.

                След посочените телесни, психични и обществени видоизменения възниква необходимостта за общуване между членовете на първобитната община. За да бъде възможно появата на разум и общуване, чувствено-образното мислене формира символи, термини и понятия като думи, отражение на обективната материална действителност. Това е главната предпоставка за поява на членоразделна реч – посредник при общуването – което разваля функционалната симетрия на животинския мозък. При развалянето на функционалната симетрия на мозъка, дясното мозъчно полукълбо остава функционално непроменено – с чувствено-образно мислене и нямо – а лявото се превръща в логично с абстрактно мислене, работещо със символи, термини и понятия като думи, формирани от тях. В лявото полукълбо на човека се намира центъра на речта. Затова за него от голямо значение са думите, възможност за речта, а дясното работи с конкретна образност, не различаващо думите и без необходимост на речев център остава нямо, което е установено от биолозите при разделното изследване на полукълбата.

                С превръщането на лявото мозъчно полукълбо в логично, животното става разумно – появява се Хомо Сапиенс, който, за да оцелее и развие получения примитивен разум има необходимост от непротиворечивата първобитна община. Така пълният необходим комплект от взаимосвързани системни качества е на лице, без липсващо звено, за да се проследи и докаже прехода от неразумно животно към Разумен човек

                Следващите обществени формации, след разпадане на първобитната община, развиват обществото, изградено от индивиди с първичен разум, с недоразвито логично мислене и освободеното от контрола на животинските инстинкти, чувствено-образно мислене, което е предпоставка за формиране на новото противоречиво общество. Така Разумният човек става заложник на общественото развитие като потвърждава сентенцията, „Човек за човека е вълк“, което го потапя в пот, кръв и сълзи. И днес, в последния технологичен етап на противоречивото обществено развитие на капитализма, сме свидетели на вълчия нрав на човека. За да изчезне вълчия апетит на човека, са необходими социални промени в съвременното капиталистическо общество, и то да придобие човешко лице, с възможност за развитие на човешкия индивид. Това ще спре потоците от пот, кръв и сълзи, проливани от човечеството в хода на трите етапа на противоречивото обществено развитие, като се създадат условия за развитие на положителни качествени промени в човека.

                Ако зададем въпроса, Защо? – развитието на обществото изяжда своето дете – Разумния човек по най-жестокия начин, за да му създаде обществени условия, които да гарантират неговото физическо и духовно развитие. Отговорът е, че крехкия разум роден в непротиворечивата равновесна система на първобитната община все още е прекалено слаб, противоречив и алогичен, особено след освободената животинска чувственост (животинските инстинкти), което формира и отключва, поради примитивното мислене, нисшите чувствени човешки инстинкти като неконтролируема животинска жестокост, главен виновник за появата на противоречивото обществено развитие.

                Противоречивият човекът, изграждащ това общество, поради посочените причини, придобива и отрицателни качества на ненаситна животинска жестокост, продиктувана от човешкия егоизъм, алчност, злоба, ярост, завист и др. т. отрицателни човешки качества, необходими за формиране и развитието на новото общество. Така на Разумния човек, на този етап, най ще му подхожда прозвището Човекът животно, съчетание на необузданата животинска жестокост с прекомерната човешка алчност и другите отрицателни качества, необходим двигател за противоречивото обществено развитие с потискане на човека.

                Краят на противоречивото обществено развитие е свързан с постигането на определен връх на Научно-технически прогрес (НТП), който ще бъде социалната основа за раждане на Научно-техническо (НТ) непротиворечиво общество. С постигането на социално непротиворечивото, равновесно общество ще завърши противоречивото обществено развитие и ще започне развитието на отделния човек. Повтаря се етапът на първобитното непротиворечиво равновесно общество с примитивно социално равенство, при което е възникнал разума. С тая разлика, че при новото равновесно общество, социалното равенство се дължи на по-висшия НТ обществен стадий на развитие, който ще освободи отделния човек от зависимостта за физическото оцеляване и ще му предостави условия за духовно развитие, което ще го направи хуманен. Това повторение на първобитното равенство като негово отражение на по-високо еволюционно ниво също потвърждава съществуването и верността на Биогенетичния закон на Хекел при общественото развитие.

                Необходимостта от възникване на разум и социално равенство в Първобитната община е продиктувана от освобождаването на предните крайници като възможност за оцеляване и примитивна трудова дейност при първичното слаборазвито общество. Във вторият случай на съвременния етап от НТ постижения на развитото общество, се освобождават ръцете от трудовата дейност с предпоставка за развитие на човешкия разум. В първият случай възниква необходимостта за превръщането на предните животински крайници, ръцете в оръдие за трудова дейност , за да се роди разумът, а във вторият случай, те отпадат като оръдие за трудова дейност, за да се развива разумът.

                Заплахите за оцеляването на Първобитната община идват отвън, затова се ражда Разумния човек. Оцеляването на развитото НТ общество е застрашено отвътре поради изоставане на човешко съзнание от НТП, което предопределя необходимостта за неговото развитие и хуманизиране. Причината за поява на това еволюционно повторение с обратен знак, на по-нисшите еволюционни етапи при по-висшите етапи на развитие, е Тетралектичното отражение, което в биологията е познато като Биогенетичен закон, но е характерно за всички еволюционни етапи на материята като отражение.

                Следователно последния стадий на капитализма, е постигането на високоразвито технологично общество, което на този съвременен етап е необходимо да приложи голяма част от капиталовложенията си, а не жалките подаяния като дарения, за пълно социалното осигуряване на човека. Това ще му осигури повече свободно време за развитие, чрез знание и мислене, и ще предопредели хуманизирането му с повишаване на мисловната дейност на мозъка в посока на логичното мислене, което е възможност за контрол на неверните и неправилни емоционални решения.

                Технологичното развитие е най-важното за капитализма, но достигане на определен негов връх ще бъде край на противоречивата система и основа за преминаване към качествено новата равновесна система. Капитализмът ще роди и развие своя гробокопач – НТП, който ще предопредели неговият край, с предпоставка за преминаване към следващия социално равновесен обществен строй с истински свободен човек.

                Следователно, тезата че социализма, като стадий на комунизма, ще създаде тази НТ основа, за направа на посочения преход, е грешна. Защото социализмът ще се възползва само от НТ постижения като последен стадий на капитализма. Така ще завърши дългия изнурителен път на човечеството, необходим за развитие на обществото, платило огромен данък от потоци пот, кръв и сълзи за да се превърне човекът в творец на себе си.

                Първото най-важно условие (НТП), което ще създаде благата чрез пазарната икономика, го имаме, но НТП в един Тетралектичен свят има и обратна отрицателна страна на медала, която съдържа самоунищожението. Затова втората важна необходимост е спиране на войните от всякакъв характер, защото войната е възникнала в примитивното общество, заради развитието му, а съвременното общество трябва да се откаже от нея, поради постигнатото развитие, предпоставка за самоунищожение, за да има бъдеще човекът и цивилизацията ни.

                Съвременните капиталовложение за военни цели са огромни, а разрушенията предизвикани от тях, като загуби, са няколко пъти по-големи. Простата аритметична сметка показва, че капиталите и ресурсите за военни цели използвани само от няколко водещи държави във военно отношение, са достатъчни да премахнат неравенството и всякакви кризи като се постигне Обществения рай на Земята. Какво ще стане, ако всички капитали за военни цели се пренасочат за развитието на Човека…и какво ще стане, ако се увеличават капиталовложенията за военни цели, каквато е съвременната тенденция? В първият случай ще превърнем Земята в рай за всички и ще осъществим великата мечта на човечеството, а при вторият случай – сигурен ад за всички. Дошло е съдбовно време за избор, време за премахване на социалното неравенство и войните, от което ще спечелим всички, в противен случай всички ставаме губещи.

                Приликата между двете непротиворечиви равновесни общества (първобитното и посткапиталистическото), е че при тези общества се прави качествен скок свързан с развитие на човека и неговото мислене. При първото, първобитното общество се ражда разумния човек от неразумното животно, а при второто НТ общество се развива примитивния разум, за да се роди умния съзнателен е хуманен човек. Стоящите между тях три етапа (робовладелски, феодален и капиталистически) на противоречивото обществено развитие, раждат парите, двигател за развитие на обществото и потискане развитието на индивидуалния човек и определени групи от хора. Необходимото замразяване развитието на отделния човек през противоречивия период, чрез потисническата му експлоатация, прави от него най-опасното животно с първичен примитивен разум и  безконтролна чувственост, освободена от контрола на животинските инстинкти. Така чрез задържане развитието на човека през противоречивия период се развива обществото, за да се създадат социални условия за направа на преход и се премине към качествено нова непротиворечива система, която ще роди хуманния, високосъзнателен, мислещ и умен човек.

                За да се стигне до появата на посочения непротиворечив етап и хуманен човек, са необходимо обществени условия за развитие на логичната мисъл чрез всестранно познание, което ще доведе до единно правилно мислене като мироглед на цялото общество. Това ще развие и чувствено-образното мислене като го превърне от вредно и безконтролно, в най-полезната съставка на мисленето за бързо вземане на правилни решения като интуиция.

                Разликата между нисшoто и по-висшoто непротиворечиво НТ общество е, че при локалното първобитно общество се ражда индивидуалното съзнание като предпоставка за поява и развитие на познание. При по-висшето непротиворечиво НТ общество, развитото познание ражда високото личностно съзнание с възможност за формиране високосъзнателно глобално общество.

                В първият случай съзнанието измества животинските инстинкти в определена степен като необходимост за поява на разум и развитие на мислене и познание, предпоставка за оцеляване на първобитния човек и неговата община в агресивната външна среда и разселването му по цялата планета. Върху тази основа се появява семейството, частната собственост, парите и държавата като необходимост на противоречиво обществено развитие чрез потискане на индивидуалното развитие на човека.

                Във вторият случай, високото съзнание породено от определен по-висш етап на познанието, премахва социалното неравенството, частната собственост, парите, държавите и семейството, което ще обедини земната цивилизация в единен световен мироглед. Така се спасява света на човека и човекът от себе си и се открива път за развитие и разселване на човечеството в нашата галактика.

                Постигането на НТ непротиворечиво, равновесно глобално общество, преминава през противоречивото обществено развитие след разпадане на първобитната община. Полученото от нея примитивно, неразвито човешко съзнание с освободени и неконтролируеми животински инстинкти, които при НТ развитие, в последния капиталистически стадий на противоречивата система, са предпоставка за самоунищожение, което е осезаемо в нашето време.

                Следователно на примитивния човек в локалната първобитна община, за да оцелее, я създава чрез поява на ниско първично съзнание, което ражда мислене и познание. На развитото противоречиво НТ общество, за да оцелее и се развива като се превърне в непротиворечиво глобално общество, му е необходимо развитие на познанието и мисленето като предпоставка за повишаване на съзнанието. Защото съзнанието при първобитното общество е необходимо само, за да се роди разума, който слага начало на познанието и мисленето, което предопределя следващия етап на противоречиво обществено развитие. Раждането на разумния човек в равновесната социална среда и началното познанието при него е за оцеляване като се противопостави на агресивната външна среда.

                Развитие на ниското съзнание при последния НТ етап (капитализъм) на противоречивото общество, е необходимост за оцеляване, защото оцеляването му е застрашено не от външната среда, а от вътрешната обществена среда на ниското личностно и обществено съзнание, създаващи обществените противоречия. НТ противоречиво общество, не е застрашено от локалната агресия на външната среда, както е при първобитното общество, а е застрашено от собствената си агресивност както върху глобалната външна среда, така и към себеподобните си изграждащи това общество и живеещ в тази среда. Защото съвременното противоречиво общество разполага с НТ потенциал за глобално положително и отрицателно въздействие както върху външната среда, така и върху човекът и обществото.

                Тетралектичната закономерна характеристика на Природата предполага, че глобалното въздействие върху нея е възможност и за унищожение на човешката цивилизация поради неразвито съзнание при огромния НТ потенциал. На съвременния етап на глобално въздействие върху Природата, човекът и обществото, от нас зависи какво въздействие да изберем, отрицателно самоунищожение или положително бъдеще.

                Правилният избор е свързан с необходимостта от развитие на съзнанието в съвременното общество. Тава е възможност за хуманизирането на НТП в полза на човека и направата на закономерен преход към непротиворечивото, равновесно НТ социално общество, предпоставка за развитие на съзнанието като гарант за оцеляване на цивилизацията и създаване на условия за развитие на всеки човек.                Днешната свободна пазарна икономика е най-добрата производителна сила с лош механизъм на разпределение на благата, което дискриминира човека. Следователно, истинската роля на капитализма е заради човекът, като завърши НТП, за да го освободи от физическия труд и изгради основа за всестранното му развитие. Това е възможно на съвременния етап на капиталистическото развитие, като последната му фаза придобие социална насоченост към човекът, което е предпоставка НТП да служи за прогресивното му развитие, а не възможност за неговото унищожение. Затова на този етап на обществено развитие следва необходимостта, постиженията на НТ общество да бъдат насочени изцяло към Човекът, а не към купища бездушни капитали, което е безсмислено и унищожително, от тук нататък за цивилизацията ни.

                Бедният човек е най-свободен, защото е най-необвързан, но най-нещастен и преобладаващ в света. Криворазбраната свобода се превръща не само в най-отрицателна система за него, но и в най-унищожителна за всички, а би трябвало пазарната икономика, за да има смисъл като най-добра производителна сила да бъде насочена към човекът или заради благосъстоянието на човека и цялата цивилизация. Защото в противен случай ще се превърне в унищожителна безсмислица отразена в приказката за алчния цар Кир, който превръщал всичко в злато.

                Балансът между свободата и диктатурата е необходимия критерий за положителна мярка между високопроизводителната пазарна икономика и лошото разпределение на произведените блага, създаващо огромната пропаст на социалното неравенство. Причината е всеобщата закономерна, Тетралектична същност на света като законово продължение в обществото, което прави всички противоположности Тетралектични с възможност за добро и зло или всички те имат и обратна страна на медала. Тетралектичният баланс между противоположностите ги прави относителни, което е възможност за притъпяване на тяхната отрицателна вредна изява, за да съществува и се развива светът. Затова необходимостта от баланс между пазарната демокрация и социалното битие в обществото, е най-наложителна, или това е балансът на пазарната свобода и диктатурата на социалното битие, липсата му ражда противоречията и извращения както в личностен, така и в обществен план.

                Осъществяването на добро социално битие е необходимата основа за развитие на човешкото мислене, което ще развие и балансира чувственото и логичното мислене при човека с доминирането на логичното като възможност за нарастване на човешкото съзнание. Защото директният извършител на доброто и злото в обществото е човекът, поставен в условията на лоша демокрация като недостатъчно социално битие, което се нуждае от промяна, за да може той да развива положителните си мисловни и морални човешки качества.

                Това предполага последният стадий – капитализмът на противоречивото обществено развитие да завърши като социализъм. Тенденцията при много капиталистически държави е точна такава, но е необходимо тази тенденция да се превърне във функционална закономерност с определена законова форма, за да стане общочовешка като съществуване и развитие на земната цивилизация. Защото функцията на законите и тяхното спазване определя същността на обществото.

                България е на дъното, защото законовата същност е лоша, а и малкото добри закони не се спазват. Назряла е необходимостта в нашия свят за изграждане на такива закони, които са в защита на човека, защото през цялото противоречиво обществено развитие (робовладелско, феодално и капиталистическо) обществените закони са били против човекът, а армията и полицията в държавата са защитавали тези закони като са издевателствали над човека.

                Съвременният етап на развитие показва, че човешкото съзнание е изостанало от НТП, което е в основата на задълбочаващите се личностните и обществени противоречия, които се превръща в пречка за формирането на непротиворечивото, равновесно глобално общество. Причината за това изоставане е невъзможността за развитие на човека преди да е създал социална обществена предпоставка за това. Поради което той не е претърпял съществени промени след раждането на разума в развитие на съзнанието, забелязано от много философи и учени, но този феномен остава без обяснение до сега. Главната причина за неразвитието на човека е появата на противоречивото общество, преминало през три узаконени етапа: робовладелски, феодален и капиталистически, не заради човекът, а заради необходимостта за развитие на обществото, поради което човешкото съзнание изостава от постигнатия НТ обществен прогрес.

                Целта на тази разработка, е не само да предостави логичните и психологични обяснения за причините довели до днешното опасно състояние за цивилизацията ни, които са търсени и констатирани разпокъсано и непълно от много философи и учени от древността до днес. А главната и цел, е да развие и предложи необходимото правилно решение за доброто на човека. Констатацията на философите и учените е единодушна и вярна за лошото качество – Човек, поради което е платен огромен данък от пот, кръв и сълзи, за да се развие обществото, без да има възможност за развитие на отделния човек. Отговорът не се намира само в констатацията за лошото качество – Човек, а във въпроса Защо? – е такъв Човекът.

                Основната закономерна причина е необходимостта от противоречиво развитие на обществото чрез потискане на човека, което е невъзможност за неговото развитие, или развитието на неговото мислене както чувствено, така и логично е замразено. Това е основното заболяване на човечеството, което е причината за локалните и световни войни, престъпленията, нервните и психични заболявания и др. т., което подържа и засилва противоречията в обществото, които на съвременния етап застрашават глобално цивилизацията ни.

                Съвременният човек е наследил от животинския чувствен мозък, чувственото дясно полукълбо без съществени промени, работещо с конкретно художествено-образно мислене, а лявото животинско чувствено полукълбо е превърнал в логично, с абстрактно мислене. Така приматите, висши бозайници (определен вид човекоподобни маймуни) се превръщат в разумни същества, разваляйки симетричната чувствена функционалност на животинския мозък като я превръща в асиметрична. Асиметричната функционалност на човешкия мозък придобива по-голяма свобода на действие и по-слаба функционална връзка между полукълбата, защото и предстои развитие. При първобитния човек функционалната свобода на асиметричния му мозък е най-голяма, на което се дължи неговото ниското съзнание, защото е първото най-ниско стъпало на разума с предпоставка за дълго еволюционно развитие. Следователно ниското съзнание не е пречка, а придобивка за него, но то се превръща в отрицателна придобивка на съвременното НТ общество, с опасност за унищожението на цивилизацията ни.

                Дясното чувствено полукълбо при съвременния човек получава свободата на функционално действие като е освободено от животинските инстинктивни програми, чрез които животните постигат правилни решения за действие. При човекът причината за неправилни решения за действие, е вземане на прибързани неконтролируеми емоционални решения, под въздействието на голямата функционална свобода на дясното чувствено полукълбо, което нанася непоправими беди като неморални и жестоки извращения както личностни, така и обществени. Не всякога свободата е полезна, защото тя е и разрушителна, но развиваща, така че като разберем същността и, ще имаме възможност да се възползваме от развиващата и страна и да контролираме разрушителната!

                Противоречивите проблеми, които възникват пред отделният човек и обществото ни, са поради недостатъчното развитие на разума при съвременния човек, а за да се развие му е необходимо свободно време, през което да получава всестранни знания, които да осмисли като развие както чувственото си полукълбо на мозъка, така и логичното.

                Ето в това се състои основната роля на свобода, а не в гладната и невежа свобода, в която всеки може да изрази собствено мнение, но то ще бъде гладно, невежо и схоластично, не съдържащо истината и свободата ще му се присмива. На такъв човек свобода не му трябва, а му трябва развитие, за което е необходимо да се създадат социални условия, които ще му осигурят необходимото време като свобода за развитие.

                Защото все повече хора, в световен мащаб, са засегнати от социалната криза, капиталът уж в криза, но дебелее, увеличава печалбите си. При един огромен световен срив, например атомна война, бедния няма какво повече да загуби, а богатият както е богат не в проценти, а в пъти, така и загубите му ще бъдат в пъти. На съвременния етап богатите могат да променят нещата към добро, защото имат властта и икономическите средства, за да го направят по мирен път, а не да се занимават със задкулисните манипулации, унищожителни за всички. Време е да се замислят, защото най-губещи са те! Защото с промяната на социалните условия, не само ще се промени човешкото съзнание, но всестранно мислещия човек ще промени продължителността на човешкия живот, което вече са предусетили много милиардери, които са започнали да влагат огромна част от своите милиарди в ускоряване на НТ прогрес. Вместо да очакват вечен живот в отвъдното, те ще го получат тук и сега в една процъфтяваща земна цивилизация. В противен случай всички може да бъдем изпепелени безсмислено от атомния огън на една съвременна война и да бъдем лишени от Земния рай.

                Чувственото дясно полукълбо при човекът, освободено от животинските инстинкти, си взаимодейства с логичното като създава личностни и обществени етични, морални и естетични оценки като норми на живот за общуване и взаимодействие между хората. При еволюционното развитие на обществото тези норми не са еднопосочни, а развиват, съдържат и установяват отрицателни и положителни човешки ценности в зависимост от обществения етап на развитие. Затова логично е, главната роля в изграждането и проявлението им да е свързано с чувственото дясно мозъчно полукълбо, а лявото логично полукълбо да е контролния диригент, който да дирижира включването и изключването на определени чувствени емоции, което осъществява и балансира връзката между тях.

                Необходимостта от правилно познание и мислене в исторически план води до това, че предвесници на последния противоречив обществен строй (капитализма) в Европа, са Възраждането или Ренесансът, Просветителството и систематизиране на научните знание от Енциклопедистите. Човечеството се движи от невежеството към познанието, но без развитието на човешкия мозък обществото е обречено на невежество. Така Възраждането ражда третото съсловие, което е начало на демократичните буржоазни революции свалили от власт феодалната монархия и религията, освобождавайки науката от религиозните догми като прокарват пътя на новите манифактурни икономически отношения. Религията е свалена от управлението на държавата, защото нейните жестоки догматични отношения към познанието и нормите на живот замразяват всякакво развитие, дори на собственото си. Зараждащото се ново капиталистическо общество има нужда от научни и технологични знания, за да се развива, но остава в самобиоза с религията като запазва противоречивото обществено развитие под формата на нов вид подтисничество на човека.

                Всичко казаното до тук за необходимото развитие на разумния човек е в взаимовръзка с развитието на обществото, а неговото неразвитие е причината за противоречията както личностни, така и обществени, което може да подкрепим с факти от древността до днес. Човечеството е тънало в глад и мизерия, винаги придружени от невежество и невъзможност за личностно развитие на хората през противоречивия обществен период. Невежеството е в основата на всички злини, което е установено от Сократ преди около 2400 години.

                Най-опасно е невежеството на освободената неграмотна емоционалност с голяма власт, защото е безконтролна и вреди широко мащабно или в нашето време това е властолюбивото, престъпно политическо невежество създаващо мафии. Затова на първо време човечеството трябва да разреши проблема с неграмотността, която в България преди 1989 год. беше почти ликвидирана, а след това не се създадоха социални условия за развитие на българина и етносите и неграмотността се върна като чума. В останалия свят неграмотността също е преобладаваща, което е в услуга на политическите манипулатори.

                Максимата, че най-лесно се управлява неграмотния човек, не е вярна, а е вярно, че най-лесно се заблуждава неграмотния и невеж човек, който се подава на всякакъв вид манипулация. Най-лесно се постига прогрес и се управлява с умeн и знаещ човек, но също така от знаещи и умни политици. Глупавите политици, дори образовани се страхуват от умния и разбиращ човек, защото той не се подава на манипулация, а ги критикува за неспазване на истината, което застрашава властта им. Затова през всички времена умните хора са били преследвани от властоимащите, а глупавите и невежи човеци са винаги ухажвани, особено преди избори. Въпреки това още в древността философите Платон, Демокрит, Аристотел, възрожденците и мн. др., са прозрели, че демократичната държава може да се управлява най-добре само от умни политици, за да има прогрес и социална справедливост.

                Съвременната наука установява също, че главната причина за противоречията в обществото е неразвитото човешко съзнание. Не е обяснен обаче феномена, ниско съзнание и връзката му с частната собственост. Без обяснението му е невъзможно да се реши този най-противоречив обществен проблем, за да се постигне демократично управление със социална справедливост, необходима за развитие на отделния човек.

                Неграмотният човек със слаборазвита егоистична чувственост е най-доброто съчетание за раждане на жесток диктатор или престъпник със садистични наклонности. При такъв човек без знания и логична мисъл, слабата чувственост не само остава без контрол, но се притъпява така, че се превръща в зловеща животинска основа за престъпление. Човешката история изобилства с такива случай на жестоки диктатори и садистични престъпници.

                Ще опиша накратко някой от случаите свързани с емоционалната престъпна неграмотност и недостатъчното логично мислене, на какви престъпления са способни, а под влиянието на алкохол и опиати престъпните отрицателни човешки качество се усилват многократно. Ще ги сравним с истинската човешка лудост, за да направим необходимия правилен извод. Не случайно се е появила книгата „Емоционалната интелигентност“ на американския психолог Д. Голман, където има описани много такива случай от американската действителност. Емоционалната интелигентност е необходимото съвременно прозрение на Голман, но и тук въпросът остава – как да я постигнем Емоционалната интелигентност?

                В един показателен съвременен случай от съдебната ни практика описан от медиите: Съдят циганин за убийство с нож и съдията го пита, защо е нанесъл десетки удара с ножа като жертвата е умряла още при първите смъртоносни пробождания и не представлява опасност за него. Убиецът отговорил, че просто е шарел с ножа по тялото на жертвата. Неговата чувственост е толкова притъпена и неграмотна, че той дори не може да осъзнае какво е направил, защото мислене при него липса. Подобен е случаят на безсмисленото убийство с нож, на двете момчета и раняването на третото пред дискотеката „Соло“ в София, на 18 април 2009 год., от убиец техен връстник, който също е шарел с ножа по гърбовете на трите момчета като две от тях са убити.

                При престъпления извършени от образовани хора с нормално мислене, което под влияние на алкохол и наркотици е сведено до нула, като се освобождава напълно и безконтролно жестоката емоционалната чувственост. Защото алкохолът и наркотиците освобождават емоционалните фантазии и притъпяват логичното мислене като създават зловещи сценарии за личностни и обществени престъпления. При алкохолен делариум, човек губи пълна ориентация и има много случаи, при които такъв човек прекрачва през балкона на високите етажи като го взема за врата към стълбището и загива.

                Случаят с едно младо момче, поръчков убиец, който взема голяма доза наркотици, преди да извърши убийството, след което влиза при около 20 годишно познато момиче и му нанася десетки прободни рани с нож, докато ножът се счупил. Тогава убиецът взема една химикалка и продължил да пробожда жертвата с нея, докато направил 50-60 пробождания.

                Убиецът и поръчителят (лелята на момичето) са осъдени на доживотен затвор. Всичко това е извършено само срещу заплащане на убиеца, от 2000 лв. Ако малко само са се замислили преди престъплението, то нямаше да бъде извършено, но лелята заслепена от злобата породена от недостатъчно съзнание, а извършителя от взетия наркотик, са изключили всякакво мислене и са сключили зловещата нечовешка сделка. Губи се логиката и в края на краищата всички губят.

                Най-зловещи са масовите убийства, които са характерни за съвременната действителност в американски училища и колежи, където безсмислено са разстрелвани десетки невинни деца, студенти, учители и преподаватели.

                Едно от най-жестоките и зловещи убийства на невинни деца, с политически и и расов мотив, е масовото убийство в Норвегия на остров Ютьоя, близо до Осло, от А Брейвик на повече от 80 деца, разстрелвани от него под звуците на любимата им музика от фантастичния филм „Властелина на пръстените“, направен по едноименния роман фантази.

                Масовото убийство на 25 декември 1974 год. от ученика Б. Д. Делчев в общежитието на студентското градче в София е прецедент по времето на социализма, защото няма по-голямо масово убийство в България от него до сега. Убити са 6 студенти и 10 са ранени. Тези случаи също са съпроводени от притъпена логика и липса на човешко чувство, поради изкривена ценностна система и отрицателен емоционален пик.

                Мой добър познат, във Враца, на средна възраст, обичащ поезията и пишещ стихове, от съседния блок, притиснат от безработицата, вместо да търси решение се похвалил пред приятели, че в скоро време ще полети като птица. И действително една вечер под влияние на алкохола полита от 6 етаж на своя балкон като завърши летежа си размазан на плочките. Също с емоционално решение и притъпена логика под влияние на алкохола.

                А колко са пътнотранспортните катастрофи с човешки жертви и осакатени хора по света, под влияние на алкохола, колко са семейните скандали и други престъпления след алкохолно опиянение, завършили с убийства…? Навсякъде, където са замесени опиати и алкохол се стига до изкривяване на действителността, изключване на логичното мислене и неадекватни действия, най често завършващи с жестоки престъпления.

                Друг случайна на самоубийство във Враца в началото на 90 години, е 22 годишен музикант, правещ първите стъпки да композира музика, с лабилна чувственост и слаба логика. Изпаднал в трудност – попада под влиянието на един религиозен мистик, който го убеждава, че в отвъдното няма трудности и ще си живее райски – се обеси на прозореца в апартамента си.

                В България има няколко случай, при необуздана емоционалност, бащата разстрелва двете си деца и жена си и се самоубива. Само съвсем малко, ако се замислил, че след такова безсмислено убийство и самоубийство не остава нищо от себе си в този свят, може би нямаше да го извърши, но емоцията винаги изпреварва мисленето, а когато го няма…

                През последните 100 години над 30 българи, хора на изкуството, са се самоубили. Сред тях преобладават най-чувствените, поетите: Яворов, Пеньо Пенев, Петя Дубарова и др. Това потвърждава извода на Р. Спери за доминиращото дясно чувствено полукълбо при хората на изкуството, което е изиграло главната роля при самоубийствата.

                Във всичките тези случай логичното мислене няма достатъчно развитие, поради което е изключена логиката необходима за разумни действия.

                Няма селище на земята, което да не познава зловещо убийство или чувствено самоубийство в мирно време. Статистиката показва, че в България всяка година, след 1989 год., се самоубиват над 1000 души. Какво да кажем за децата ЕМО, самоубийците с перчема, и техния алогичен девиз „Кухнята, ножът, вените – край на проблемите!”, което е било девиз на двете самоубили се 14 годишни момичета, ЕМО от Благоевград? Какво може да кажем за онова дете от София, което скача от покрива, за да полети като Хари Потър и мн. др, Но може да кажем, че детската психика, поради недостатъчно развитие, както емоционално, така и логично, е затруднена при вземане на правилно решение и отделянето на фантастичното от реалното. Защото детето се ражда с две празни чувствени, животински мозъчни полукълба, но с генетична предпоставка да се роди разум при него, което изисква дълго правилно обучение и възпитание. Затова детето е с най-крехко и уязвимо зараждащо се съзнание, защото при него за втори път се ражда Разумния човек, което е в процес.

                Безчет са самоубийствата под влияние на различните религиозни секти по света, но най-зловещ е случаят на масовото самоубийство в южноамериканската джунгла на Гаяна на 913 човека от сектата „Народен храм“, ръководена от Джим Джоунс на 18 ноември 1978 год. Между самоубийците е имало майки с малки деца, които са насилени да дадат отровата първо на детето си, а после да изпият своята доза от синилна киселина. По време на самоубийствения ритуал, някой сектанти се осъзнали и се опитали да се спасят, но били разстрелвани от бодигардите на сектата. При тези случай също липса реална логична оценка за действителността и под давлението на некотролируема чувствена фантазия и замъглено религиозно съзнание се извършва непоправимото.

                Самоубийците, ако имат възможност да си върнат живота и размишляват със знания върху проблемите, няма да направят фаталното. Не случайно съществува и вицът за човека решил да се обеси на една върба надвесена над реката, но клонът при бесенето се счупил под тежестта му и той паднал във дълбоката вода, като се добрал до брега, въздъхнал: „Заради едно бесене, щях да се удавя“.

                Изводът, е че преобладаващата част от самоубийците са с високоразвита чувственост и положителна ценностна система и недостатъчно логично мислене, което е предпоставка високата чувственост и положителната им ценностна система да бъде лесно уязвима или манипулирана, за да предизвика емоционалното самоубийствено решение. На другия полюс са убийците и всякакъв род други престъпници, които са със слаборазвита чувственост, отрицателна ценностна система, неграмотност и слаборазвита логика. Изброените отрицателни качества са достатъчни за лесно отключване на животинската агресия на дясното полукълбо във вреда на другите хора.

                Войните водени от човечеството са около 14000 според научната статистика, а загиналите в тях са около 4 милиарда души. В древността се е стигало до повече от 100 хилядни армии, които са се изправяли една срещу друга и са започвали най-масовото човешко клане. През първата световна война много от държавите са участвали с милионни армии, а през втората, с още по-големи и жертвите са десетки милиони.

                Всъщност войните са най-добрия катализатор за отключване агресивността на човека като узаконено насилие и убийства на невинни хора. Всички държави, са водили войни през които са извършвани зверства и са убивани деца, жени и стари хора. По време на всички войни е имало хора с по-високо съзнание, които не са извършвали зверства и такива, за които войната е била арена за изява на стаения чувствен звяр в тях, за насилие и жестокост. Нима по време на война има място за мислене, а ония които е трябвало да мислят, не са се замислили, а са принасяли народите за пушечно месо.

                Локалните войни днес в Азия и Африка също са наситени с невиждана жестокост. Жената до сега винаги е ражда само войници, за да убиват и да бъдат убивани, за съжаление същото продължава да прави и днес в нашия век на фона на огромната фантастична разрушителна сила на оръжията.

                Може лесно да разберем голямата опасност от огромната унищожителна сила на съвременните оръжия, постигната от човечеството, при пораженията и последствията от избухването на атомните бомби над японските градове Хирошима и Нагасаки. Красноречив е случаят, установен от японския физик проф. Нишина в Хирошима, непосредствено след атомния взрив, че по някой от оцелелите стени на сградите има отпечатани образи на хора и животни, а на стената на едно училище близо до епицентъра на атомния взрив, имало образите на учениците, които провеждали сутрешната си гимнастика в училищния двор. При взрива мигновено са се изпарили като образите им по време на гимнастиката са се отпечатали на стената на училището и са останали като зловещ музеен експонат, който да ни напомня за опасността от човешкото безумие.

                Изводът, е че и днес безумието продължава… До кога…?! До кога ще продължават политическия шовинизъм и извращенията отражение: на Робовладелския аристократ, на Феодалния монарх, на Религиозния фанатик, на Съвременните диктатори (Хитлер, Сталин, Батиста, Франко, Пол Пот, Пиночет и мн. др.), натрапван на народите като Мафиотски демократизъм или неолиберализъм в съвременния свят.

                Още с раждането си демокрацията в Древна Гърция, е започнала с убийството на един велик философ – Сократ, защото е критикувал нейните недостатъци. В защитната си реч той казва: „Вие не ме осъждате на смърт, затова че съм извършил някакво престъпление, а ме осъждате за това, че казвам истина, която не понасяте“ – и изпива чашата с отровата. При демокрацията е важна не самата свобода, а истината, която е цензурирана както в демократичните общества, така и от тоталитарните системи, което обезценява и принизява демокрацията и социализмът. Защото истината е над всичко, и ако я няма не може да има съществуване, развитие и управление на света.

                Какво може да кажем за узаконяване човешките жертвоприношения, не само в зората на примитивното слабо мислещо и невежо човечество…? Един съвременен случай като отражение на узаконеното невежество в едно примитивно африканско племе, живеещо в близост до димящ вулкан и до малък град. Под давлението на жреца на племето, когато вулкана се пробуждал, хвърляли в гърлото му едно живо, младо и красиво момиче, за да умилостивят своя Бог, който да предотврати изригването.

                Понеже племето било малко и момичетата са били в недостиг, се стига до решението, че съседния град е пълен с млади и красиви момичета, които да бъдат принасяни в жертва на вулкана. След отвличането и хвърлянето на няколко красиви градски момичета в гърлото на вулкана ги хванали и осъдили виновните за жестоките убийства на момичетата. Тези примитивни убийци с първобитно съзнание, поради невежеството си, трудно могат да осъзнаят какво са направили, а като прибавим и факта установен от вулканолозите, че при хвърляне на каквото и да е в гърлото на събуждащия се вулкан може да предизвика по-бързо изригването му. На какво ли не друго, е способно невежеството, освен на знания и мисъл.

                Мистиката и религията в основата си са започнали с жестоки ритуали на човешки жертвоприношения, поради примитивизъм и невежество и са узаконявали догмата Бог чрез огън и меч. Горко му на инакомислещия! Защото догмата не търпи мисъл, а изисква сляпо да вярваш в нея докато те зомбира. Сърдечно да я приемеш, за да нямаш възможност да се разделиш с нея, но при условие, че се разделиш с мисленето и следваш манипулационните религиозни ритуали.

                Всяка идея може да се догматизира, когато няма доказателство за реално съществуваща истина, и се превръща в теология или идеология, в която сляпо да се вярва. Това догматизиране на идеите, е причинило най-големите извращения срещу човечеството както религиозни, така и политически, защото при догматизиране на идеята не остава място за истината като се забранява мисленето. Затова мистичните и религиозните догми и идеологиите нямат законово място в съвременните училища, където да зомбират и извращават крехкото, неукрепнало и неоформено още детско съзнание, за да го превърнат в оръдие на своите античовешки извратени цели. Защото самоубийците, убийци – камикадзе и джихадисти се обучават от деца за това като за тях има само едно бъдеще, самовзривяването, чрез което се самоунищожават и убиват хиляди невинни хора.

                Съвременната статистика стига до извода, че криминалните престъпления правени от религиозни хора са най-много, но не поради това, че вярващите са преобладаваща част от човечеството, а поради слепотата и невежеството породени от догмата спираща развитието на мисленето им. Защото там където преобладаваща част са атеисти или научния атеизъм, престъпленията са много по-малко. Красноречив е факта, че за няколко хилядолетия претенции за моралност, нито една религия не е премахнала неморалността водеща до престъпления и войни, дори най-жестоките престъпления са извършвани от религиите и идеологиите.

                Свидетели сме на зловещите зверства извършвани от съвременния ислямски фундаментализъм с неговия фанатизъм в методите за убиване на хора, надминаващи по жестокост, черното християнско средновековие. През 2015 год., ислямския фанатизъм стига върхът на своето зверско отношение към човека. Защото фанатиците от ИД изкопали гроб 2 км дълъг, в завладените земи, и го натъпкали с живи християни като ги заровили и притъпкали с булдозери. Такива заравяния на живи руски деца е дело и на хитлеристите през Втората световна война в завладените от тях територии на СССР.

                Няма ислямска държава, която да не убива жените си с камъни, когато съвременното човечеството отдавна е дало ход за еманципацията на жената. Цивилизованото човечеството не само замисля наказателно право върху мъченията и убиването на животни, а вече в много държави го има в действие, за да се хуманизират отношенията на човека към животните, което ще се отрази и на отношението към хората.

                Родители ислямисти, поради невежество и религиозен фанатизъм убиват с камъни, дори собствените си деца, защото се е породило чувството любов в тях, което е в разрез с исляма. Случаят, преди няколко години на избягалото младо момиче с любимия си, в Турция, примамено от своите невежи родители с обещание, че му прощават, за да се върне и веднага след връщането му го осъдили на смърт по ислямските закони, като го заровили живо и оставили сама главата му над земята, и първите камъни по стърчащата глава на детето си хвърлили неговите родители. Имали място за човешко чувство и мислене при този зловещ случай…, а такива случай са хиляди в ислямските държави.

                Ако сравним описаните случаи с най-примитивното и жестоко животно – крокодилът, който като се излюпят малките крокодилчета на брега ги взема внимателно в устата си, между острите зъби, за да ги пренесе във водата, защото на сушата имат много врагове и трудно могат да оцелеят.

                Сравнението показва, че крокодилската жестокост бледнее пред човешката, под формата на религиозен фанатизъм, надминаващ всякакви граници като пренебрегва и основните биологични закони за продължението на рода и самосъхранението. Защото млади мъже ислямисти заслепени от религиозния фанатизъм се самовзривяват и убиват масово невинни хора, за да бъдат възнаградени от техния Бог с девици, като броят на девиците се определя от броя на жертвите при атентата. За тези атентати те се подготвят от деца и живеят само заради мига на взрива, вместо нормално да се развиват с доказано научно познание и логично мислене, те стават жертва на взрива, на самоубийствената, зомбиращата религиозна емоция.

      




Гласувай:
29



Следващ постинг
Предишен постинг

1. born - Много сериозен и задълбочен мат...
15.06.2015 18:24
Много сериозен и задълбочен материал сте създали. Професионално или любителски ? Поздрави.
цитирай
2. metlichina - ще повторя и аз...
23.06.2015 21:03
много сериозно и задълбочено изследване... поздравления..
цитирай
3. zaw12929 - ВЛИЗАМ ЧЕСТО В БЛОГА ВИ, ЗАЩОТО М...
29.06.2015 16:48
ВЛИЗАМ ЧЕСТО В БЛОГА ВИ, ЗАЩОТО МАТЕРИАЛИТЕ ВИ ОСОБЕНО ЗА ТЕТРАЛЕКТИКАТА СА МИ НЕПОЗНАТИ. ПИТАМ ВИ в кой курс на образователната система се изучава?Ч За мен всяко нещо, което е влязло в човешкия ум може да съществува, но във време и място , когато нас ни няма Утопия е нещо, което го няма, когато нас ни има и е невъзможно, по начина, които ние го разбираме. Няма утопия!
Много подробните ви два материала препрочетох и с голяма част съм абсолютно съгласна. Естествено е да имаме различия, защото в текста не просто отричате Бог, религия, а ги заклеймявате. Да има действия от религиозни служители, от хора позоваващи се на религията , извършващи не просто насилия, а това не е "поръчано" от Бог! Бог е един за всички и не той, а хора уж в името на Бог дори отнемат живот.
Да си спомним похода на кръстоносците, спрени от българите
Да си спомним убийствата на камикадзе и джихат, но те не са благословени от Бог! Те се използват от хора алчни за власт, за съжаление оправдаващи се с Бог изтребващи друговерци, друго мислещи...

Векове в храмовете хората са получавали знания, как да бъдат добри, защото бог иска само доброта... и никога не иска смърт и самоубийства
Спирам, само показвам този хубав иначе анализ колко много е загубил... от това, че сте определили вярващите за невежи...
цитирай
4. zaw12929 - Чакам с нетършение третата част. Успех!!
29.06.2015 17:01
ПИТАХ ВИ в кой курс на образователната система се изучава? Въпреки, че учих в 2 висши заведения все техника- не имах такъв учебник или предмет в моите инженерни науки. Е, какъв е курсът на обучение?! Доброто и злото ще съществуват, нали първичното е Бог и Дявола, но аз не съм теолог.
Истината е, че като човечество постигаме развитие на техниката, което не съответства на развитието, което човекът получава в капиталистическата система в която "човек за човека е враг" / вълк /, както сте посочили. Само ви питам и докога така?! Содом и Гомор ли ще повторим?! Чакам с нетършение третата част. Успех!!
цитирай
5. begetron426 - Re: 1. born
29.06.2015 23:00
1. born написа - Много сериозен и задълбочен материал сте създали. Професионално или любителски ? Поздрави.

Изследването Чувственият човек стои и над професионалното и над любителското, но съдържа обединяващи елементи и от двете сфери. С професионалното си прилича, че търси и постига истината, но при професионализма истината е ограничена в много тесни граници, а при това изследване тя е многостранна като се стига до много верни отговори търсени от древността до днес. С любителското си прилича, че е разкрепостено в търсенето като всестранно, но сверявана постоянно със съвременните научни достижения. Това го изисква нашето време препълнено с информация, за да разрешим много от натрупаните противоречия като се възползваме от натрупаното познание като го осмислим. Осмислянето е, от професионалното аналитично познание да се направят обобщаващи логични изводи и се постигне решението на много наболели въпроси в различни сфери на познанието. Затова може да благодарим на професионалното естествознание, което постигна огромен фактологически материал необходим за намиране на многостранни решения. Поздрав!!!
цитирай
6. begetron426 - Re: 2. metlichina
29.06.2015 23:26
Re: 2. metlichina написа - ще повторя и аз... много сериозно и задълбочено изследване... поздравления.

За намирането на истината е необходимо сериозно и задълбочено изследване с точно и многостранно знание, с изчистени понятия и категории като думи, за да се стигне до решението с логичен извод като доказателство. Поздрав!!!

цитирай
7. begetron426 - Re: 3. zaw12929
30.06.2015 21:17
3. zaw12929 напися - ВЛИЗАМ ЧЕСТО В БЛОГА ВИ, ЗАЩОТО МАТЕРИАЛИТЕ ВИ ОСОБЕНО ЗА ТЕТРАЛЕКТИКАТА СА МИ НЕПОЗНАТИ. ПИТАМ ВИ в кой курс на образователната система се изучава? За мен всяко нещо, което е влязло в човешкия ум може да съществува, но във време и място , когато нас ни няма Утопия е нещо, което го няма, когато нас ни има и е невъзможно, по начина, които ние го разбираме. Няма утопия!
Много подробните ви два материала препрочетох и с голяма част съм абсолютно съгласна. Естествено е да имаме различия, защото в текста не просто отричате Бог, религия, а ги заклеймявате. Да има действия от религиозни служители, от хора позоваващи се на религията , извършващи не просто насилия, а това не е "поръчано" от Бог! Бог е един за всички и не той, а хора уж в името на Бог дори отнемат живот.
Да си спомним похода на кръстоносците, спрени от българите
Да си спомним убийствата на камикадзе и джихат, но те не са благословени от Бог! Те се използват от хора алчни за власт, за съжаление оправдаващи се с Бог изтребващи друговерци, друго мислещи...
Векове в храмовете хората са получавали знания, как да бъдат добри, защото бог иска само доброта... и никога не иска смърт и самоубийства
Спирам, само показвам този хубав иначе анализ колко много е загубил... от това, че сте определили вярващите за невежи...

Тетралектиката не се изучава още, защото е ново познание за същността на съществуването, развитието, управлението и разбирането на света. Фатктически тя е Всеобщ тетрасиметричен (Тетралектичен) закон на съществуването, развитието и управлението на света и съдържа механизма на еволюцията. Тя е оная същност, която може да обясни произхода на всичко и да предскаже посоката на развитие като намали пробите и грешките на еволюцията. Тетралектиката е всеобщ закон на симетричен, който включва в структурата си, симетрията, диалектиката, системното познание, отражението, основните видове на противоположностите и изяснява техния брой, основните видове системи: противоречива и равновесна и др.
цитирай
8. begetron426 - Re: 3. zaw12929 - продължение
30.06.2015 22:20
Тя изяснява същността на Антисиметрията (Огледалната симетрия) и разкрива основните видове симетрия. Всичко това води до уточнява на броя на противоположностите, които са 4, а не 2. Затова нейната кратка формулировка гласи: Всичко е система от противоположности които се раздвояват за да се удвоят, нейните системи са монади, диади , тетради, хексади, октади и метамерията. Тетралектиката обединява философията и естествознанието като превръща философията в доказателствена наука, а не в чесане на езика. Защото тя се намира във всичко съществуващо и развиващо, извлечена е от него, доказана чрез него и може да бъде приложена за разбиране и доказване на истината за това всичко. Такъв всеобщ закон е търсен от всички философи и учени на всички времена, но не е намерен. На запад това търсене е познато като Теория на всичко и е в погрешна посока, в България е познато като Всеобщ закон, което е свързано с правилната посока на търсене. Книгата ми "Тетралектика на природата" е излязла от печат през 2007 година и прилагам Тетралектиката за разкриване на ново знание във всички области на познанието и обясняване на загадките. Тетралектиката на природата е продължение на диалектиката и е родена извън академичната система, както са направени извън академичната наука най-големите открития на човечеството. Първо трябва да определим, същността на единния Бог и след това да търсим доказателство за неговото съществуване или несъществуване. Бог - знае всичко, може всичко и го прави мигновено, което да подлежи на доказателство, за да се установи съществуването на такава същност. Ако е невъзможно да се докаже неговото съществуване, той се превръща в безсмислица. Затова религиите боравят с вярата приета на доверие без доказателства, което предполага всякакви извращения, което прилича на идеологията без доказателство. Има само две истини, които не изискват доказателство. Това са догмата и аксиоматичната истина или нагледната истина. Догмата не търпи доказателство, а трябва да се приеме със сляпа вяра. Аксиоматичната истина е безсмислено да се доказва, защото нагледно съществува. Следователно само Аксиоматичната истина е възможна без доказателство. Затова за съществуването на Бог трябва да има доказателство или тай да бъде нагледна истина. В противен случай той не съществува. Само божественатасъщност, която преписахме на Бог може да сътвори света и човекът, но такава същност никой никъде не е успял да докаже ,че съществува, въпреки хилядолетното съществуване на религията. Затова този жесток свят и уродлив човек не може да бъде божествено творение и не търпи никакви уговорки или тълкувания, истината не се тълкува, а се доказва. Защото ако допуснем, че Бог е сътворил света, той е жесток съдист и отговорен за извращенията на човека, защото е сътворил свят, в който всяко по-слабо същество бива изядено от по-силното, а извращенията при човека са ясни. Това е така защото неговата същнст му позволява като знае всичко, да е наясно какво ще сътвори и да носи отговорност, а като може всичко, защо е направил такъв свят, каето показва, че е невъзможна такава божествена същност. Затова светът съществува тъкъв, какъвто го е направила неразумната еволюция, която може да поправим със знанието, мисленето и съзнанието на човека без Бог, което е описано в статията. Невежеството на вярващите идва от това, че приемат нещо непроверено със сляпа вяра като много от тях не желаят проверка, която да докаже истината. И като приемем статистиката за неграмотността в света надхвърля 50%, а голям е процента на невежеството и всички те са вярващи. Другите вярващи, които са образовани хора, които приемат нещата без проверка, на сляпо към м коя категория да ги сложим… Поздрав!!!
цитирай
9. zaw12929 - Благодаря за отговора. Това, че ние ...
30.06.2015 22:37
Благодаря за отговора. Това, че ние знаем малко за Бог не е причина да го отричаме. До 17 век не е съществувала думата наука, а днес тя е толкова развита, че забравяме вековете, когато такава не е имало.
На всеки етап от сменящата се цивилизация, хората имат своя картина за вселената, правдоподобно за времето си обяснение на явленията. Всяка епоха има своите достижения, които тухла по тухла градят зданието на науката. Отречени, заменени, тези тогавашни обяснения, дават смисъл, начало на други съждения, дискусии и открития. Остават имената на Аристотел, Коперник, Галилей, на миналото, като първи звезди, запалени на небосклона на науката, а днес, броят им е съизмерим с броя на видимата част от звездите в млечния път.

Аристотел живее в трети век преди новата ера. Ученик е на Платон и учител на Александър Македонски,но не е това причината, да стои векове на небосклона,като учен с голяма величина.Пръв създава философска теория. Обяснява устройстството на вселената, дава задоволителни отговори на въпросите, задавани от хората. Дълго време необорима: Във вселената на Аристотел Земята заема центъра, поради което е наречена геоцентрична. Управлява се от четири елемента-въздух, земя, вода и огън. Приема,че някой е дал тласък, първоначално движение на небесните тела и оттогава те се движат ритмично и равномерно без промени, по кръгови орбити, а на Земята всяко нещо заема естественото си место-пушека се издига нагоре, камъка и водата падат към центъра на земята.

Три века преди новата ера Аристотел пита : „Щом всяко нещо се стреми да заеме естественото си място,тогава светът сигурно има цел и каква е тя?! Въпросите на учените получават отговори от учени, макар и в някоя от следващите епохи. Което се опитвам сега да направя и аз на този въпрос ,касаещ целта на развитие на човечеството излагам моя личен отговор,, сочейки най очевидните природни доказателства. Човек е неделима част на вселената, поставен днес на Земята от Бог; поради развитие на материята;?! Няма общо приет отговор. Моят е на страната на Бог! Всичко по ред Когато му дойде времето, въпросът получава отговор.

Развитието на цивилизацията е средство за решаване на целта, която има природата. Като я изгражда и променя човекът трупа нови и нови познания за света, вселената, космос и стъпка по стъпка разширява обсега си на действие и без да знае целта на света я изпълнява Майката не знае, че в утробата и се е оплодило яйцето, което расте по силата на природните закони на тялото и се ражда, дори и нежелано от душата и. Един дар божи,нов живот, същество, което без да може да общува с думи ни мобилизира да вложим грижи и обич за отглежда не и превръщане в човек.

Природата земята знае всички отговори. Не лъже, не се ръководи от философии. Подчинява се на природните закони. Теорията на Аристотел има верни неща, като това, телата на вселената се движат по орбити и грешни, като това, че Земята е център на вселената. За времето си е най- възможното добре измисленото обяснение. Така се казва днес и за демокрацията. Откривателския Дух на човека не спира. Търси и намира един по един отговорите. Подлага всичко на съмнение и продължава да търси. Като в една гигантска щафета, почнала в незнайно време. В модерната епоха се нарастват знания и умения на хората, със сила, не на аритметична, не на геометрична, а на една нова, сферична прогресия, където всяко откритие инициира подобрения на всичко за всички, за да доведе до космични по същество резултати.
цитирай
10. zaw12929 - СПЕЦИАЛНО ЗА ТЕТРАЛЕКТИКАТА- щом ...
30.06.2015 22:41
СПЕЦИАЛНО ЗА ТЕТРАЛЕКТИКАТА- щом се е появила, значи е необходима част на науката, дошло е времето за нейната мисия! Моите поздравления, защото философията е основа, която ражда нови и нови клонове на знанието!
цитирай
11. kvg55 - Мисля, че същността на човека и о...
07.11.2015 02:57
Мисля, че същността на човека и отношението му към себеподобните и природата не се е съществено променило, за пет хиляди години например. Завистта, злобата, омразата, предателството, алчността, унищожаването на природата и прочие съществуват и днес. Ако тези човешки качества са породени от класовото общество, то с премахването на това общество трябва да изчезнат. Тогава човекът ще добие качествено ново съдържание.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: begetron426
Категория: Технологии
Прочетен: 2892839
Постинги: 370
Коментари: 4166
Гласове: 87741
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031